Politika
26.01.2018. 11:58
R.E./Beta/B92, Foto: Oksana Toskić

Dačić pozvao Plenkovića da oda počast žrtvama Jasenovca

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić koji je u sedištu UN u Njujorku otvorio izložbu "Jasenovac-pravo na nezaborav", pozvao je hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da oda počast žrtvama logora Jasenovac i da jasno kaže ko su te žrtve.

"Isto tako kao što Plenković odlazi u Jerusalim da se pokloni senima u Jad Vašemu, očekujemo da to uradi u Hrvatskoj, u ; samom Jasenovcu i da jasno definiše i kaže ko su žrtve. Da li je 50.000, 100.000 ili 700.000, da je jedan čovek ubijen zbog toga što je Jevrejin ili zato što je Srbin to je bruka za čovečanstvo i zaslužuje osudu", rekao je Dačić, prema snimku postavljenom na sajt B92.

Dačić je rekao da "kao što srpski narod ima dovoljno hrabrosti, smelosti i morala da sagleda i svoje greške u prošlosti, da kazni, uhapsi i osudi one koji su vršili zločine nad drugim narodima, svi drugi narodi imaju moralnu obavezu da ne realitivizuju i ne rehabilituju zločince".

Dačić je rekao da je srpski narod pretrpeo najveće žrtve tokom Drugog svetskog rata.

"Mi imamo obavezu da se toga sećamo. Zbog toga smo mi ovde... a zbog toga su formirane UN, da se fašizam više ne ponovi i mi čvrsto stojimo u tom uverenju", dodao je.

Izložba u UN otvorena je u četvrtak uveče, povodom Medjunarodnog dana sećanja na Holokaust, 27. januara, koji su proglasile UN u znak sećanja na dan oslobodjenja Aušvica.

Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske optužilo je Srbiju da izložbom o Jasenovcu u sedištu UN u Njujorku "manipuliše i plasira lažne podatke" i da stradanja žrtava u tom ustaškom logoru za vreme Drugog svetskog rata koristi u "propagandne svrhe".

"Izražavamo duboko poštovanje prema svim žrtvama ustaškog režima iz Drugog svetskog rata i najsnažnije osudjujemo sva njegova zlodela, posebno zločine izvršene prema žrtvama stradalim u logoru Jasenovac. Istovremeno, i upravo iz pijeteta prema ovim žrtvama, smatramo potpuno neprihvatljivim korišćenje stradanja u Jasenovcu u dnevnopolitičke, propagandne svrhe", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je ocenilo da organizovanje izložbi na takav način "ne doprinosi pomirenju, izgradnji poverenja i razvijanju dobrosusedske saradnje u jugoistočnoj Evropi" i da dodaje da o izložbi nisu bili informisani stručnjaci i institucije u Hrvatskoj.

NE PROPUSTITE:

Hrvatska: Srbija manipuliše i plasira lažne podatke u UN

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve