Politika
15.05.2018. 13:42
Ljiljana Keković

EKSPRES UVODNIK: IN THE ZOO

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U dnevnom listu “Danas” 7. maja objavljena je kolumna predsednika Nezavisnog udruženja novinara Srbije Slaviše Lekića “Majmunska posla”, reagujući na naš tekst “Drugi rođendan ‘Ekspresa’ ili fenomen stotog majmuna”. Šta li je toliko isprovociralo iskusnog novinara i predsednika jednog od eminentnih novinarskih udruženja Srbije da se bavi nama, za koje tvrdi da se prodajemo u svega 500 primeraka? Mo­žda činjenica da izlazimo dve godine? Ili što u tekstu pominjemo neke životinje, majmuna i slona - ko li se u tome prepoznao? Što tvrdimo da se ne pravimo pametni? Da imamo uticaj?

Pažljivim čitanjem čini se da nije ništa od navedenog. Jer ako smo za njega minorni u svakom smislu, što bi on “Danasu” potrošio dobra tri, četiri stupca da se bavi nama takvima. Da arči svoj intelektualni potencijal na nešto sa novinarske margine. Jedino ako je do honorara. Onda je u redu.

Ovde je izgleda reč o ne­čem sasvim drugom. Gospodin Lekić se doveo u zabludu ubeđen da je tekst pisao kolumnista “Ekspresa”, sa kojim je u više navrata imao li­čni javni pojmovni odnos. Tako, analizirajući naš tekst, predsednik NUNS-a navodi da je “majmun iz ‘Ekspresa’ (generalnije poznate autoru kolumne, a verujem i vernoj publici ‘Danasa’ po nedavnom verbalnom javašluku u pismima čitalaca)...”

Ne, autor nije, kako je napisao, bez navodnika, majmun. Gospodine Lekiću, autor je majmunica. Bez navodnika je, da vam bude milije. Sad kad smo rešili bar ovu dilemu, moram vam priznati da se majmunica ume često oduševiti vašim javnim polemikama, pogotovo sa na­šim kolumnistom. Naročito joj se dojmila ona sa Ćićolinom. Dopao joj se i vaš stav kada ste odbrusili poslaniku SNS Đukanoviću da ne pominje ničije porodice u svojim političkim obračunima... Kao i vaš govor na dodeli nagrada NUNS-a za istraživačko novinarstvo, u saradnji sa Ambasadom SAD, na Fakultetu dramskih umetnosti, kada ste rekli da danas nije lako biti novinar u Srbiji. Nije lako, kao što nije bilo ni pre šest ili deset godina. Zaista je lepo i što ste radove nagra­đenih novinara uporedili sa Pikasovom “Gernikom”, što smatrate da je svako od njih svojevrsni Pikaso, a svaki od tih radova svojevrsna njihova mala “Gernika”! Ako ste i preterali, neka ste.

Kao što vidite, evolucijski skok je vidljiv. Kod majmunice, ne kod vas, da ne shvatite pogrešno.

Kažete u svojoj kolumni: “I dobro, šta se onda krije iza ovog majmunisanja u ‘Ekspresu’ osim što je majmun koji je to pisao dokazao kako blistave čari laži ili poluistine, ili manjak znanja/čitanja, mogu od ‘novinara’ napraviti majmuna?! Krije se manir te novouvrežene misli koja nas je okupirala, evo šest godina, da golu istinu svako oblači po meri svog ukusa. A možda grešim, možda je ‘majmun’ iz ‘Ekspresa’ samo hteo da nam demonstrira kako je manir naprednjačkog presvlačenja istine zarazio i stranačke slepce koji sebe nazivaju novinarima, a od ‘opravdanja’ imaju potpis u novinama. I da je hladna i gola laž - ideologija kojoj teže.”

Uh, ovo zahteva još mnogo opranih krompira u potoku da se shvati da li je ovo stav zaštitnika novinara, novinarstva, profesije ili je stav kakve političke organizacije.

Verovatno ste u pravu, mi iz “Ekspresa” smo se stvarno zaigrali. Izlazimo već dve godine, naše intervjue prenosile su gotovo sve dnevne novine, imamo nedeljni tiraž koliko je meseč­nik “Status”, koji ste, gospodine Lekiću, Vi uređivali, imao na šestomesečnom nivou, za nas govore i tzv. prva i druga Srbija, i šire, dakle, imamo uticaj. Još smo umislili da nas zbog toga ignorišu razne organizacije, autoriteti, udruženja, nazoviesnafska, da ne vide “slona u sobi”. I da se, kao, mi ne pravimo pametni. Ali plašimo se da ako uzmemo pamet u ruke, što je bio deo slogana “Statusa”, nećemo moći da je ponesemo.

NE PROPUSTITE:

EKSPRESOV DRUGI ROĐENDAN, ILI FENOMEN STOTOG MAJMUNA

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve