Politika
17.05.2018. 12:11
ekspres

GUDENUS POTVRDIO PALMI: Austrija ne podržava formiranje vojske Kosova

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Austrija ne podržava formiranje vojske Kosova, kaže šef poslaničkog kluba vladajuće Slobodarske partije Austrije i zamenik predsednika te stranke Johan Gudenus.

"U javnosti je netačno prevedena izjava ministarke spoljnih poslova Austrije o formiranju Vojske Kosova. Austrija ne podržava formiranje Vojske Kosova i mi smo o tome obavestili javnost i taj dokument o netačnom prevodu je dostavljen i ministarstvu spoljnih poslova Srbije", rekao je Gudenus u razgovoru u Beču sa predsednikom Jedinstvene Srbije i šefom poslaničkog kluba te stranke u Skupštini Srbije Draganom Markovićem Palmom.

Marković je, saopštila je stranka, naglasio da se Srbija protivi formiranju kosovske vojske, a kada su u pitanju razgovori o konačnom statusu Kosova i Metohije, naveo da je i predsednik Austrije Va Der Belen, prilikom susreta sa našim predsednikom Aleksandrom Vučićem, složio da ne može jedna strana da dobije sve, a druga da izgubi sve.

Jedinstvena Srbija je pozvala austrijske eksperte da zajedno sa Komisijom koju formira Srbija za istraživanje posledica bombardovanja Srbije bombama sa osiromašenim uranijumom, rade po tom pitanju.

"Mi ćemo kao poslanička grupa to tražiti i od Grčke, Bugarske, Rusije i drugih zemalja. Na Srbiju je NATO bacio 1999. godine 50.000 projektila sa osiromašenim uranijumom. 109 italijanaskih vojnika, koji su bili na službi na Kosovu i Metohiji, preminulo je od kancera izazvanog osiromašenim uranijumom. 16 italijanskih porodica je tužilo svoju državu zbog toga i dobilo presudu. Ako su italijani tužili vlastitu državu zbog toga, Srbija ne može da sedi skrštenih ruku", rekao je Marković Gudensu.

Austrijski političar je kazao da je tema bombardovanja Srbije bombama sa osiromašenim uranijumom veoma ozbiljna za Austriju, jer se na Kosovu i Metohiji uvek nalazi oko 500 austrijskih vojnika.

"Ja mislim da bi bilo dobro da naše dve zemlje po tom pitanju sarađuju na nivou resornih ministarstava, pre svega ministarstava odbrane", kazao je Gudens, navodeći da austrijski vojnici na Kosovu i Metohiji vode računa o stabilnosti i miru na tom području.

Prema njegovim rečima, Austrija, koja 1. jula preuzima predsedavanje EU, podržava Srbiju na evropskom putu i u programu Slobodarske partije Austrije piše da je cilj da Srbija što pre postane član Evropske unije.

U delegaciji su bili i poslanici Jedinstvene Srbije Vojislav Vujić, Đorđe Kosanić, Marija Jevdić i Jelena Vujić, navadeno je u saopštenju stranke.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
10°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve