Politika
09.01.2018. 11:50
R.E./Beta

HOJT JI: Vlade u regionu mogu više i brže da napreduju, političari nek se ostave političarenja

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Zvaničnik američke vlade Hojt Brajan Ji ocenio je da su SAD intenzivirale podršku Zapadnom Balkanu i da vlade u regionu "mogu i treba više i brže" da napreduju.

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD je u intervjuu za današnje podgoričke "Vijesti" kao primere uspešne saradnje Vašingtona i Brisela sa regionom u prethodnoj godini naveo učlanjenje Crne Gore u NATO, demokratski prenos vlasti i obnavljanje privrženosti reformama u Makedoniji, dalje korake Srbije i Crne Gore ka Evropskoj uniji i pravosudne reforme u Albaniji.

"Ipak, vlade u regionu mogu i treba više i brže da napreduju u 2018, uključujući to da ostave po strani političarenje i bolje iskoriste prednosti pomoći i mogućnosti koje im pružaju medjunarodni partneri", rekao je Hojt Brajan Ji.

On je izrazio uverenje da budućnost regiona leži na Zapadu, ali je dodao da transparentne, legalne investicije i pomoć iz drugih delova sveta mogu takodje da pomognu da Balkan dostigne svoj cilj evropskih i evroatlantskih integracija.

Vlade regiona, kako je naveo, "moraju da se odupru lažnom prijateljstvu nekih stranih aktera koji zanemaruju medjunarodno pravo ili se suprotstavljaju zapadnoj orijentaciji Balkana". Američki zvaničnik je u tom smislu pomenuo Rusiju.

"Rusija, na primer, pokazala je spremnost da se meša u izbore, podriva ključne institucije Zapada, kao što su NATO i EU, koristi snabdevanje energijom kao političko oružje, i slabi poverenje u demokratiju i slobodno tržište. Nastavićemo da pomažemo našim partnerima da osnaže otpornost na takav maligni uticaj, uključujući jačanje policijskih i pravosudnih institucija, borbu protiv energetskog snabdevanja i unapređenje održivog ekonomskog rasta i evroatlantskih integracija", rekao je.

On je poručio opoziciji u Crnoj Gori da se vrati u Skupštinu, jer je to "najbolji način zastupanja interesa gradjana".

"Sadašnja politička situacija ometa napredak Crne Gore ka evropskim integracijama koje velika većina gradjana Crne Gore podržava… Krajnje je vreme da vladajuće i opozicione stranke pronadju način da rade zajedno na rešavanju nekih od hitnih izazova s kojima se zemlja suočava, uključujući to kako da ojačaju ekonomiju i uvere mlade gradjane Crne Gore da ne napuštaju zemlju", naveo je.

Deo opozicije u Crnoj Gori bojkotuje rad Skupštine i ne priznaje rezultate parlamentarnih izbora od oktobra 2016. godine. Traži ponavljanje tih izbora i njhovo istovremeno održavanje sa predsendičkim i lokalnim izborima tokom ove godine.

Opozicija je u bojkotu bila jedinstvena, ali je to krhko jedinstvo prekinuo Demokratski front, čijih se 21 poslanik vratio u poslaničke klupe. To je uradilo još par političara koji su osvojili mandate na minulim izborima.

Hojt Brajan Ji je poručio crnogorskoj vladi da "treba da preduzme korake kako bi se očuvala urednička sloboda" javnog servisa Radio Televizije Crne Gore (RTCG) "ili će se smanjiti njen demokratski kredibilitet".

"Zabrinuti smo da je Skupština ugrozila uredničku nezavisnost javnog servisa promenama u upravljačkom Savetu RTCG-a, akcijom koja nosi izgled političke motivacije da se ograniči sloboda medija. Vlada hitno treba da preduzme korake da potcrta uredničku slobodu RTCG ili će se Vladin demokratski kredibilitet smanjiti, što bi bio korak unazad na evroatlantskom putu Crne Gore", kazao Hojt Brajan Ji.

On je upozorio i da bi javnost Crne Gore mogla da izgubi poverenje u javni servis čija je dužnost da gradjanima obezbedi nezavisno i objektivno izvještavanje.

Promene u Savetu RTCG-a su po oceni dela javnosti instruisane od strane vladajuće Demokratske partije socijalista, s ciljem da ta partija u susret predsedničkim i lokalnim izborima preuzme kontrolu nad javnim servisom.

NE PROPUSTITE:

HOJT JI PRIJATELJSKI SAVETUJE: Srbija još jasnije da pokaže da 100 posto ide ka EU

HOJT JI POSLAO NOVU PORUKU BEOGRADU: Srbija rečima i delima da pokaže da podržava viziju EU, a ne Rusiju

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve