Politika
29.06.2018. 10:32
R.E./Beta

LATINKA PEROVIĆ: Srbija ćuti na 70. godišnjicu Rezolucije Informbiroa zbog Rusije

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Istoričarka i bivša visoka funkcionerka u vreme SFR Jugoslavije Latinka Perović izjavila je da se danas u Srbiji ne govori o godišnjici Rezolucije Informbiroa i ocenila da to uopšte nije slučajno, pre svega zbog uloge koju Rusija ima u Srbiji.

"Rusi su ovde uvek bili i to je strateški interes koji su njihovi ambasadori vrlo otvoreno saopštavali i saopštavaju", kazala je Latinka Perović na tribini koja je organizovana povodom 70. godišnjice Rezolucije Informbiroa na Fakultetu "Lazar Vrkatić" u Novom Sadu.

Prema njenim rečima, 1948. godina je svedena samo na represiju na Golom otoku, a ne govori se o emancipatorskom porocesu do kojeg je tada došlo i koji je tada otvoren na duži rok.

Istoričar Milivoj Bešlin rekao je da su balkanski narodi zahvaljujući "istorijskom Ne" iz 1948. godine tada bili prvi put ne samo objekti, već subjekti u svetskoj politici.

On je ocenio da se u Srbiji o tome ćuti zbog današnje uloge Rusije, koja nije ništa novo.

"Mi već tri veka možemo da pratimo imperijalne teritorijalne intencije Rusije prema Balkanu i to se nije promenilo ni danas", kazao je Bešlin.

Dodao je da je razlazom sa Staljinom 1948. godine okrnjena tadašnja sovjetska hegemonija u socijalističkom bloku država.

"Svima koji 1948. godinu posmatraju samo kroz Goli otok, preporučujem da pročitaju dokumente o stotinama poginulih jugoslovenskih vojnika u tadašnjem neobjavljenom ratu SSSR-a protiv Jugoslavije", kazao je Bešlin.

Staljin i rukovodstvo SSSR-a optužili su 28. juna 1948. godine Komunističku partiju Jugoslavije za nepravilnu unutrašnju i vanjsku politiku, odnosno za odstupanje od marksizma/lenjinizma.

Rukovodstvo Jugoslavije je odbacilo te optužbe, što je poznato i kao "istorijsko Ne".

Nakon višegodišnje kampanje protiv Jugoslavije, politika Informbiroa je poražena pedesetih godina 20. veka.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
27.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve