MARKO ĐURIĆ O PISMU NIKI HEJLI O POVLAČENJU UNMIKA SA KOSOVA I METOHIJE: To bi bila kapitulacija UN, Srbija će se suprostaviti ovakvoj politici

MARKO ĐURIĆ O PISMU NIKI HEJLI O POVLAČENJU UNMIKA SA KOSOVA I METOHIJE: To bi bila kapitulacija UN, Srbija će se suprostaviti ovakvoj politici

Foto: YouTube screenshot


Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da Sjedinjenje Američke Države imaju nameru da pokrenu izlaznu strategiju za mandat Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji, što smatra inicijativom za odlazak misije UNMIK-a sa te teritorije.

Đurić je novinarima u Vladi Srbije pokazao dokument za koji tvrdi da je pismo američke ambasadorke pri Ujedinjenim nacijama Niki Hejli u ime Vlade SAD-a, o navodnom poketanju izlazne strategije Misije UN sa Kosova.

pismo niki hejli, unik, Foto Kancelarija za KiM

On je podsetio da je mandat misije UN na Kosovu i Metohiji bio je i vraćanje proteranih Srba i nealbanaca na Kosovo i Metohiju.

“Povlačenje UNMIK-a predstavljalo bi priznanje neuspeha i kapitulaciju u borbi za neke od ključnih ciljeva zbog kojih su uspostavljene UN, mirno rešavanje sporova, povratak raseljenih i podržavanje mira i stabilnosti”, objasnio je Đurić.

Kako je rekao usvajanje i pokretanje inicijative o izlaznosti UNMIK-a s Kosova je “istinski šamar mirovnim naporima i povratak politici prtisaka, jednostranih poteza i politici samovolje i diktata”.

“Takvu poltiku Srbija neće i ne može da prihvati. Srbija će se ovoj i ovakvoj politici suprostaviti. O ovome ćemo obaviti konsultacije i razgovarati sa našim prijateljima i partnerima, stalnim članicama Saveta bezbednosti u UN”, rekao je Đurić i dodao da će se Srbija suprostaviti pravnim i političkim argumentima.

NA DAN OSTAVKE NIKI HEJLI TRAŽILA POVLAČENJE UNMIKA SA KOSMETA: Poslala pismo generalnom sekretaru UN
On je podsetio da je više meseci ukinuto redovno izveštavanje UNMIK-a na sednicama Saveta bezbednosti, što je, kako je ocenio bila “jedna o retkih prilika gde je javnost mogla da se upozna sa stvarnom situacijom na Kosovu i Metohiji”.

“Šta je čvršći dokaz da ništa na Kosovu i Metohiji nije rešeno, od toga da to takozvano Kosovo za koje sad SAD pozivaju da se UNMIK povlači sa teritorije te naše južne pokrajne, jer ono nije članica UN. Pa valjda da je nešto rešeno i da je gospodja Hejli u pravu, valjda bi Kosovo bilo članica UN”, objasnio je Djurić i dodao da oni to nisu i nikada neće biti, jer to zavisi od odluke Beograda.

Djurić je kazao da se poltici Srbije prema Kosovu ništa nije i neće se protiviti, jer kako je ocenio, one “ohrabruju politiku dugih cevi i vraćanje politici i diktata, za koju znamo da je propala i da nije ništa rešila na Kosovu i Metohiji”.

“Mi ćemo se ovoj inicijativi suprostaviti i u UN, razgovaraćemo sa stalnim članicama Saveta bezbednosti, Rusijom i Kinom i ostalim članicama UN, pokušaćemo sve što možemo, i sa generalnim sekretarijatom, Guterešom, na svi nivoima ćemo se suprostaviti ovoj inicijativi”, rekao je Djurić.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar