Politika
17.01.2018. 12:24
R.E./RTS

MILOVAN DRECUN O UBISTVU OLIVERA IVANOVIĆA: Istraga treba da ide u dva pravca ka Kadriju Veseliju i Vašingtonu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Istraga o ubistvu Olivera Ivanovića trebalo bi da ide u dva pravca – ka Kadriju Veseliju i Vašingtonu, smatra predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun. On Ističe da je razlog zašto u Prištini ne žele saradnju sa Beogradom to što žele da manipulišu dokazima koji će biti prikupljeni.

Milovan Drecun je rekao da dosadašnji tok istrage pokazuje da se radi o veoma dobro planiranom i, nažalost, efikasno izvedenom brutalnom ubistvu Olivera Ivanovića, kao i da su ga izveli profesionalci.

Na Ivanovića je pucano iz automobila u pokretu, a pronađen je zapaljen automobil "opel astra" koji su navodno koristili napadači.

VESELJI: Srbija da ne pokušava da se vrati, ići ćemo do Niša

"Vlasnik tog automobila je mrtav, nema ga, automobil je kupljen 1994. – sve je precizno isplanirano, to je atentat koji ima i regionalni karakter – pitanje je odakle su pucači, odakle je oružje, ko je prikupljao obaveštajne informacije", rekao je Drecun gostujući u Dnevniku RTS-a.

Istraga bi, smatra, trebalo da ide u dva pravca.

"Prema Kadriju Veseliju, predsedniku kosovske skupštine koji je šef Tačijeve ilegalne obaveštajne službe. Ta paraslužba deluje naročito na jugu Mitrovice i vrši subverzije na Severu. Mislim da bi mnogo informacija mogao da da o ovom ubistvu", naveo je Drecun imajući u vidu Veselijevu pretnju da će doći sa svojim paravojnim formacijama do Niša.

Drugi pravac istrage trebalo bi, prema njegovom mišljenju, da ide prema Vašingtonu.

"Voleo bih da Stejt department da saznanja njihovih obaveštajnih službi na osnovu kojih su napravili procenu da se u narednom periodu očekuju nekakvi neredi i incidenti na severu Kosova. Da vidimo na kojim informacijama su zasnovane te analize. Da li je možda, između ostalih, jedna od nepotvrđenih informacija da je pre mesec dana u Albaniju ušla grupa profesionalnih ubica. Gde su oni, šta se dešavalo sa njima?", upitao je Drecun.

"U Prištini žele da manipulišu dokazima"

Država Srbija će, naglašava, raditi svim svojim kapacitetima na ovom slučaju. "Pokrenuta je sopstvena istraga i mislim da ćemo doći do nekih rezultata jer taj slučaj mora da bude rešen, on je toliko značajan za Srbiju, stabilnost uopšte i budućnost celog procesa normalizacije odnosa", istakao je Drecun.

Smatra da je razlog zašto u Prištini ne žele saradnju sa Beogradom u istrazi ubistva Ivanovića to što žele da manipulišu dokazima koji će biti prikupljeni, da usmeravaju tok istrage, da sakriju izvršioce i nalogodavce i da prebace odgovornost na Beograd.

"U tome imaju snažnu podršku pojedinaca i pojedinih opozicionih političara u Srbiji. Njihova varijanta je 'učinićemo sve'. A šta su učinili za Staro Gracko, za martovski pogrom?", pita Drecun.

Naše službe bezbednosti rade punim kapacitetima, rekao je Drecun i dodao da je na Kosmetu izuzetno snažna koncentracija zapadnih obaveštajnih službi.

"One su duboko ušle u taj organizovani kriminalni milje na Kosmetu. Pogledajte izveštaj nemačkog BND-a, Kfora o organizivanom kriminalu. Ispada da oni sve znaju, tačno znaju kako funkcioniše ta kriminalna organizacija na KiM. Mislim da oni mogu najpre da dođu do informacija. Imate izuzetno sposobne ljude među italijanskim karabinijerima, francuskom žandarmerijom, tu su i Nemci, Amerikanci. Ako postoji iskrena politička volja u tim državama, onda će se doći do određenih saznanja. Mislim da je i za njih ovo veliki izazov", rekao je Drecun.

Opasnost od destabilizacije

Smatra da postoji opasnost od destabilizacije na Kosmetu.

"Ako uzmete u obzir da se približava podizanje prvih optužnica u specijalizovanom tužilaštvu, pa onda pretnje koje su stizale od pojedinih bivših terorističkih komandanata, a sada političara da će se ponovo aktivirati OVK, pa peticija sa 16.000 potpisa veterana, pa napadi na Srbe, a naročito na imovinu Srba povratnika, pa grupa koju je Haradinajev klan ubacio u Kumanovo – postoji kapacitet za destabilizaciju", navodi Drecun.

S druge strane, ističe da je dilema da li je ubistvo Ivanovića konačni završetak nečijeg plana, ili on treba da bude početak realizacije novog plana.

"Ako je početak realizacije novog plana koji treba da dovede do šire destabilizacije Severa, onda je to opasno. Zamislite situaciju u kojoj bi, ne daj bože, nastradao neki albanski političar u južnom delu Kosovske Mitrovice. Do čega bi došlo? Sećate se kakve su bile tenzije između južnog i severnog dela", rekao je Drecun.

Na pitanje da li je dobra odluka da se dijalog sa Prištinom prekine dok se ne dobiju odgovori, Drecun jer rekao da je ovo suviše težak zločin koji pokazuje da su osnovna ljudska prava Srbima onemogućena na Kosmetu.

"Ako neko tako brutalno može da ubije istaknutog srpskog političara, onda država Srbija ne može da kaže ‘dobro, ništa, u redu, desilo se to ubistvo, idemo dalje‘. Ne, predsednik Vučić je poslao vrlo snažnu poruku: Desilo se ubistvo, moramo da rešimo taj problem, dok ga ne rešimo ne može se nataviti dijalog. S druge strane, Priština koristi svaku situaciju samo da izbegne formiranje ZSO", ukazao je Drecun.
NE PROPUSTITE:

EULEKS: Priština će odlučiti da li će Srbjia učestvovati u istrazi ubistva Olivera Ivanovića

KOSOVSKA POLICIJA: Za informacije o ubistvu Ivanovića 10.000 evra

PRVI KORAK SRBIJE POSLE UBISTVA OLIVERA IVANOVIĆA: Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo predistražni postupak

POČELA OBDUKCIJA TELA OLIVERA IVANOVIĆA: Rezultati tokom popodneva, sahrana na Novom groblju u Beogradu

Vučić: Nije bilo saznanja o direktnim pretnjama Oliveru Ivanoviću

Vučić: Priština da ne pomisli da iskoristi ubistvo Ivanovića da stavi svoju čizmu na sever Kosova

AKCIJA NA TVITERU NAS JE IPAK VIŠE: Večeras ispred Hrama Svetog Save sveće za ubijenog Olivera Ivanovića

UBISTVO OLIVERA IVANOVIĆA JE TERORISTIČKI AKT

Obdukcija tela Olivera Ivanovića oko 14 časova u Kosovskoj Mitrovici

RASIM LJAJIĆ KROZ SUZE O OLIVERU IVANOVIĆU: Koliko puta sam mu rekao da ide…

NI REČ O UBISTVU IVANOVIĆA: Haradinaj o oružanoj pretnji pripadniku KP, ne i o atentatu

UBISTVO OLIVERA IVANOVIĆA: Počela sednica Saveta za nacionalnu bezbednost

JAVNI TUŽILAC U KOSOVSKOJ MITROVICI: Na Ivanovića pucano iz automobila u pokretu, ispaljena tri hica

EU oštro osudila ubistvo Olivera Ivanovića, poziva sve strane na smirenost

UBISTVO OLIVERA IVANOVIĆA: Euleks osuđuje ubistvo i traži da se pronađu ubice

LEKARI KBC KOSOVSKA MITROVICA: Ivanović primljen sa pet prostrelnih rana, smrt konstatovana u 9.15

UBISTVO OLIVERA IVANOVIĆA: Reakcije srpske javnosti i političara na zločin koji je potresao Srbiju

Oliver Ivanović ubijen na isti dan kad i njegov prijatelj i saborac Dimitrije Janićijević

KOSOVSKA POLICIJA: Pronađeni dokazi u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića

OLIVER IVANOVIĆ UBIJEN U KOSOVSKOJ MITROVICI

POSLE ATENTATA NA OLIVERA IVANOVIĆA: Predsednik Vučić zakazao vanrednu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost

INTERVJU, OLIVER IVANOVIĆ, POLITIČAR U KUĆNOM PRITVORU: Priznajte grešku!

ĐURIĆ O IVANOVIĆEVOM UBISTVU: Zločinački, teroristički čin!

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve