Politika
19.09.2018. 13:23
R.E./Beta

PLENKOVIĆ: "Put Srbije u EU vodi i preko Zagreba i rešavanja akumuliranih pitanja"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas da put Srbije prema Evropskoj uniji vodi i preko Zagreba i rešavanja otvorenih pitanja.

"Put Srbije u EU vodi i preko Zagreba i rešavanja akumuliranih pitanja", rekao je premijer u Saboru odgovarajući na pitanje nezavisnog poslanika Hrvoja Zekanovića o rešavanju otvorenih pitanja sa Srbijom, medju ostalim i ratne odštete.

Plenković je dodao da njegova vlada, kao i prethodne, rade na rešavaju otvorenih pitanja.

On je podsetio da se o njima razgovaralo prilikom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Zagrebu, ali i hrvatskih funkcionera Srbiji.

Što se tiče prava hrvatske manjine u Srbije, Plenković je rekao da se nada da će ona imati status sličan onom koji ima srpska nacionalna manjina u Hrvatskoj.

Zekanović nije bio zadovoljan odgovorom premijera, rekavši da je njegov utisak da se po pitanju Srbije "ne radi ništa".

"Hrvatskoj treba hrvatski Orban, a nažalost ne vidim ni O od Orbana", rekao je Zekanović, koji je član ultrakonzervativne stranke Hrast.

Mandat je osvojio na listi Plenkovićeve Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), ali je vladajuću koaliciju napustio ove godine, po usvajanju Konvencije Saveta Evrope o sprečavanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici (Istanbulska konvencija), kojoj se protive konzervativni krugovi i Katolička crkva u Hrvatskoj uz tvrdnju da uvodi "rodnu ideologiju".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
11°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve