Politika
27.12.2018. 16:18
R.E./B92/Prva

PROFESOR VLADAN KUTLEŠIĆ: Haradinajev plan, nije napisan na albanskom jeziku, već u anglosaksonskoj terminologiji, oni čak i ne znaju šta znače određeni termini

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U Rambujeu 1999. godine zalagao se profesor Vladan Kutlešić za mirno rešenje kosovskog problema i pokušao da spreči poletanje NATO bombardera. Na korak je Srbija bila do sporazuma, papir za potpis je bio spreman. A, onda je proglašen za izdajnika, smenjen i umesto delegacije u kojoj je bio, u dvorac blizu Versaja na pregovore je stigla tvrda socijalistička struja.

Epilog znamo – pregovori su propali, Srbija je bombardovana. Gostujući u emisiji “Jutro sa Jovanom i Srđanom“, tumačio je ono što je napisano u takozvanom “Haradinajevom planu“, koji je, prema navodima medija, prosledio Evropskoj uniji i zemljama Kvinte.

Najpre je konstatovao da Rambuje nije bio događaj, već proces, koji je imao tri dela, a najduži je bio u Beogradu, godinu dana pre samih pregovora u Francuskoj, posle čega se dogodio prekid.

“Rešavanje tako dubokih sukoba je uvek proces, nikada nije događaj i stanje. Nema konačanog rešenja, postoji samo upravljanje i kontrola problema. Severna Irska je najuspešniji primer takvog procesa i sveden je na princip “parity of esteem“. Taj princip je malo poznat i neprimećen, ali se sadrži u dokumentu koji je potpisao Ramuš Haradinaj“, rekao je Kutlešić.

On se potom osvrnuo na “Haradinajev plan“.

“To nije tekst koji je napisan na albanskom jeziku pa preveden. To je američki engleski, izvorno napisan u anglosaksonskoj terminologiji i ako treba da ja sudim, to nije tekst iz Prištine, niti je napisan njihovim rukama ni glavama. Mislim da čak oni ni ne znaju šta znače određeni delovi iz teksta“, naveo je Kutlešić.

Precizirao je da je status Severne Irske određen kroz niz sporazuma i kroz dugoročan proces, koji je krunisan sa dva sporazuma i dva referenduma.

“Model teško može da se prenese. Mogu da se prenesu samo logika i principi. Taj navodni Haradinajev plan je vredan zbog principa iz glave 1, gde je rečeno da će strane regulisati svoje odnose na osnovu principa “parity of esteem“. On predviđa da međusobni odnosi budu zasnovani na međusobnom uvažavanju, poštovanju i jedakom pristupu. To je najveća vrednost dokumenta. Svi dosadašnji su počivali na principu zaštite manjina. Suština principa “parity of esteem“ je u jedakom tretmanu, uslov za dogovor je da oni prestanu da nas smatraju genocidnim agresorom, a mi njih da više ne smatramo teroristima, uz razgovore koji nisu mogući dok postoje raznorazne poternice, sa obe strane. To je proces i ne može da se govori o rešenju, već o rešavanju. To se zove upravljanje i kontrola sukoba“, istakao je Kutlešić.

U daljem toku je nastavio da obrazlaže šta taj princip podrazumeva.

“Jedan od delova je da se problem razloži u veći broj pojedinačnih problema, pri čemu važi pretpostavka da ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno. Sve vreme se pregovara, ali se odvajaju teme i pregovarači na različite nivoe pregovora. Takođe, spušta se nivo i jačina društvenog sukoba, spušta se sve na prihvatljiv nivo, uz jednako uvažavanje pozicije i jednih i drugih. To je sve veoma složeno, ali i veoma važno“, rekao je Kutlešić.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
11°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve