Neizvesno: SNS iznad 50 odsto, DS se provukao, tri liste na ivici

Neizvesno: SNS iznad 50 odsto, DS se provukao, tri liste na ivici

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC


Naprednjaci ostvarili ubedljivu pobedu, Šešelj na 8 odsto, a koalicije DSS-Dveri i ČBČ, kao i Pokret “Dosta je bilo” oko praga za ulazak u skupštinu

BEOGRAD, 24. aprila – Na osnovu preliminarnih rezultata pristiglih sa glasačkih mesta još nije moguće utvrditi koje su sve liste prešle cenzus, dok je jasno da je ubedljivu pobedu na izborima ostvarila lista Srpske napredne stranke sa oko 50 odsto osvojenih glasova. Cenzus su takođe prešle i SPS, SRS i DS.

To je na konferenciji za štampu potvrdio i predsednik SNS Aleksandar Vučić. On je potvrdio da su, na osnovu 77 odsto prebrojanih glasova, naprednjaci osvojili 50,9 odsto glasova, SPS 11,23, a, SRS sedam odsto.

Vučić je u sedištu stranke rekao da je, prema podacima te stranke, DS osvojio 5,44 odsto glasova, dok su tri liste ispod cenzusa. Lista SDS-LSV-LDP možda pređe cenzus jer ima 4,71, odsto glasova, “Pokret Dosta je bilo” je na 4,73 odsto, DSS-Dveri na 4,45.

Međutim, prema podacima CESID-a objavljenim na osnovu 52,9 odsto prebrojanih glasova, lista SNS je osvojila 49,9 odsto, SPS 11,5, odsto, SRS 7,8, DS 5,9, DSS-Dveri 5,1, Dosta je bilo 5,2 i ČBČ 4,71 odsto prebrojanih glasova.

U Srbiji su u 20 sati zatvorena sva birališta i počelo je brojanje glasova. Istovremeno, RIK i izborni štabovi stranaka i koalicija prikupljaju i obrađuju svoje podatke i očekuje se objavljivanje njihovih rezultata

Najpre se broje glasovi za parlamentarne izbore, a potom za pokrajinske i lokalne.

Republička izborna komisija konačne rezultate treba da proglasi najkasnije do 28. aprila u 20 sati.

Građani su od jutros od sedam sati birali nove sazive republičkog, pokrajinskog i najvećeg broja parlamenata lokalnih samouprava.

Pravo glasa imao je 6.739.441 birač, koji su to pravo mogli da iskoriste na 8.377 biračkih mesta.document.currentScript.parentNode.insertBefore(s, document.currentScript);

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar