Politika
01.12.2018. 13:26
Đoko Kesić/ Foto: Vican Vicanović/Privatna Arhiva Jovana Milivojević

STRANCI U NOĆI- ULOGA STRANIH SLUŽBI U ARKANOVOM UBISTVU

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Za "Ekspres" govore dva visoka funkcionera DB o ulozi stranih službi u Arkanovom ubistvu, za koje veruju da je proračunato urađeno da bi lakše srušili  Slobodana Miloševića sa funkcije predsednika SRJ i kasnije ga poslali u Hag

Ko god da se popne na vrh piramide uspeha na bilo kojoj životnoj putanji, pa makar i onoj iz sive zone, uz svekolika moralisanja, vredan je uvažavanja. Mnogi se, verujem, neće složiti sa ovim stavom, jer ovo je priča o Željku Ražnatoviću Arkanu, šefu srpskog podzemlja, čoveku koji je likvidiran pre nepunih osamnaest godina, ali njegov duh nas neprestano podseća na neko bivše vreme koje i danas traje. Svako malo u medijima se pojavi priča kako je viđen ovde ili onde, kako je živ i zdrav, kako se podvrgao plastičnim operacijama, kako živi na Kipru, u Rusiji, Kini...
Nećemo se baviti ubeđivanjem kako je on živ. Ovom prilikom se bavimo traganjem za odgovorom - ko je organizovao ubistvo Željka Ražnatovića i da li ga je likvidirala srpska država, odnosno tada svemoćna porodica Milošević, u izvedbi Službe državne bezbednosti? Ili je pak u pitanju bio klasičan mafijaški obračun ili zavera stranih obaveštajnih službi sa političkom pozadinom?

MISTERIJA STARA DVE DECENIJE, ZAŠTO JE SLUŽBA UBILA ARKANA

Mnogi učesnici tog događaja, koji se zbio 15. januara 2000. godine u beogradskom hotelu „Interkontinental", svim silama su se trudili da pravosuđe i svekolika srpska javnost prihvate kako je država ubila Arkana. Jer, bože moj, ko bi se usudio da uzme na nišan svemoćnog šefa najmoćnijeg kriminalnog klana u zemlji ako ne sama država? U sudskom procesu koji se vukao više od šest godina, sve je ukazivalo na to da su atentatori od Dobrosava Gavrića do Milana Đuričića, drugooptuženog za ubistvo, do prvog meštra cele priče Andrije Draškovića likvidirali Arkana po nalogu Radeta Markovića, tada načelnika Resora državne bezbednosti. Sam Marković je na sudu to apsolutno negirao.
O verziji da se iza likvidacije Arkana krije kriminalni motiv, dovoljno je rečeno. To je čak nakon presude postala i sudska istina. Verzija u kojoj iza ubistva stoji Miloševićeva Služba državne bezbednosti je, s druge strane, postala neka vrsta urbane legende, ali još uvek bez činjenica na kojima bi zasnovala neku ozbiljniju egzistenciju od one u legendi. Međutim, vrlo je zanimljiva i teorija da iza ubistva Arkana stoji strana obaveštajna služba koja je bila životno zainteresovana da njegovim uklanjanjem ubrza i pad Miloševića. Pogađate, radi se o engleskoj obaveštajnoj agenciji MI6. U razgovoru sa dvojicom bivših visokih funkcionera DB došli smo i do svojevrsnog razumevanja za ovu teoriju, koja je u neku ruku možda i uslovljena subjektivnim faktorima, s obzirom na tadašnje okolnosti, njihovu ulogu, ali i političku oportunost današnjeg trenutka.
„Služba državne bezbednosti Srbije, neposredno po završetku NATO agresije, došla je do saznanja da su Sjedinjene Američke Države, odnosno CIA u saradnji sa Stejt departmentom, ponudile Britancima da im se pridruže u rušenju Miloševića. Zbog čega Miloševića? Iz prostog razloga što su građani Srbije tokom NATO agresije pokazali izuzetno jedinstvo i kao da su Miloševiću oprostili sve njegove ranije greške. CIA je imala analizu da je posle rata na Kosovu Milošević ozbiljno uzdrman, ali nedovoljno da ga demokratskim putem skinete sa vlasti. Njihov zaključak je bio - sve dok je Milošević na čelu SRJ, Zapad neće biti u stanju da stavi Srbiju i Crnu Goru pod svoju globalističku kontrolu," priča jedan od visokih funkcionera SDB iz tog vremena.

Zanimljiv je bio odgovor Londona, pričaju sagovornici "Ekspresa": "Hoćemo, ali pod dva uslova - vi dajte pare, ali nemojte operativno da se mešate u taj posao, mi sa Srbima imamo decenijska iskustva. Amerikanci su pristali, što se posle oktobarskog prevrata 2000. potvrdilo, SAD su zvanično priznale da ih je ta njihova ružičasta revolucija u Beogradu koštala oko 80 miliona dolara?! Zapravo, mi verujemo da ih je koštala bar pet puta toliko".

Ključno je saznanje, kažu naši sagovornici, da su sveopštu sumnju i podozrenje među najbliže političke saradnike u Srbiji unele haške optužnice. Pukotinu u svesrpskom patriotizmu posle NATO agresije stvorile su brojne optužnice iz Haškog tribunala, među kojima je bila ona najznačajnija, kad je poslednjih dana rata na Kosovu saopšteno da je Hag optužio Slobodana Miloševića kao prvog vinovnika sveopštih stradanja u krvavom rastakanju SFRJ.

Šta dovodi u konekciju Arkana i MI6? Slobodan Milošević i Tribunal, kažu naši sagovornici?

„Sledeći događaji objašnjavaju odgovor na to pitanje. Početkom januara 1999. jedan visoki državni funkcioner Crne Gore, koji je bio blizak sa Željkom Ražnatovićem, zove Arkana do dođe u Podgoricu: „U pitanju je veoma važan posao". Dogovorenog datuma, odmah posle Nove godine, Arkan se pojavio u državnoj rezidenciji u Podgorici, gde su ga sačekala dva iznenađenja - crnogorski zvaničnik je tražio da Arkan hitno prebaci u Skoplje Vasilu Tupurkovskom i još jednom njegovom saradniku dvadeset miliona dolara. Novac šalju tajnim kanalom SAD da Tupurkovski izbori u parlamentu Makedonije priznanje Tajvana. Arkan je pristao uz proviziju od deset odsto. Drugo iznenađenje je bilo van svih očekivanja i dogovora. Njegov domaćin mu je rekao da je u susednoj prostoriji Piter Galbrajt, američki diplomata, koji je izrazio želju da se sretnu. Da li je američki diplomata sa Arkanom stupio u kontakt u dogovoru sa Belom kućom, ili je to jedna od njegovih slobodnih kreacija, čemu je inače sklon, i dalje je nepoznanica.

Opširniji tekst možete pročitati u najnovijem broju Ekspresa, koji je od petka u prodaji na kisocima

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve