Politika
07.01.2018. 15:50
R.E.

UVODNIK: Istorijska lekcija

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Čime smo mi ovo zaslužili? Čime smo zaslužili ove Nemanjiće? Čime smo zaslužili ovakve političare? Čime smo zaslužili ovakve vladike i popove (čast izuzecima)? Čime smo zaslužili ovakve novine i televizije? Čime smo zaslužili ove rijaliti programe? Čime smo zaslužili ovakve nastavnike i profesore (opet čast izuzecima)? Čime smo zaslužili ovakve lopove i ubice? Čime smo zaslužili narodnjake, splavove, drogu na ulici, navijače na tribinama... Čime smo zaslužili da nam deca liče na kriminalce iz devedesetih obučene u kineske krpice, koje podražavaju izgled, ponašanje i vrednosti šljama niklog u devedesetim? Čime smo mi zaslužili da nam "estradna umetnica" bude nacionalna majka? Nismo se na Boga kamenjem bacali. Nismo crkve palili. Ali ako se u oči smemo pogledati, zlo jesmo činili. Prema nama samima i prema našoj deci najviše. Na našu sramotu.

Karma je opaka stvar. Uvek ti se vrati. Ne možeš joj uteći, naročito ako od samog sebe bežiš... Narod koji o zlu ćuti zaslužuje prezir. Onaj koji ćuti o zlu koje su mu naneli, nije vredan istorijskog postojanja. Eto odgovora zašto nam se sve ovo baš ovako dešava. Zato što smo ćutali i pod tepih gurali zlo koje su nam naneli. Zato što smo u zaborav gurali stotine hiljada mrtvih, zato što nas je bilo sramota da pričamo o logorima za decu u Drugom svetskom ratu.

Logorima za srpsku decu. Zato što nas je bilo sramota jama u koje su nam preci bacani po Hercegovini, Lici, Bosni, Srbiji... Zato što ne znamo šta je Jasenovac, što nikada nismo svoje žrtve prebrojali. Zato što smo zaboravljali, ne zato što smo opraštali. Sadašnjost nam je takva i sve nam je takvo, jer smo to zaslužili. Sleduje nam baš sve to - i popovi koji se dele na raskolnike i pravoverne po tome da li voze "mercedese" ili "audije", i kurve na televiziji i u novinama, heroje - potomke austrougarskih feldvebela čiji su dedovi sa petokrakama barabar s konjima umarširali u Beograd. Sleduju nam i korumpirani političari, potomci crvenih revolucionara, arlaukanje i zurle umesto muzike, uvoz pameti iz Crne Gore... Sve zaslužismo.
GLOSA: Sada će nam film o našim stradanjima od ustaša praviti Hrvat, Lordan Zafranović. Nije to ironija, to je sudbina. Nije on, kao Hrvat, veći Srbin od nas. Samo je veći čovek od nekih koji su se plašili da neki mali Srbin ne izroni pored velikog crvenog Jugoslovena ili mondijaliste u njima, ovisno o tome šta je u tom trenutku bila važeća moda

Čudimo se zašto smo od naroda koji je preživeo genocid na polovini, postali narod koji je na kraju dvadesetog veka počinio genocid. Samo onim vatrenim zagovornicima srpstva izniklim iz crvenog šinjela ovo je neverovatno. A nije. Sve je logično. Ćutali smo o jamama, Deci Kozare i Jasenovcu. Ćutali zarad neke jugoslovenske ideje, zarad države koju smo drugima napravili. Istorija to ne oprašta.

Kada smo prihvatili da nam sve počinje od 1945. godine, rijaliti "Parovi" je došao sledstveno. Apsolutni duh je hegelijanski neumoljiv, potrebno je samo vreme. Sada će nam film o našim stradanjima od ustaša praviti Hrvat, Lordan Zafranović. Nije to ironija, to je sudbina. Nije on, kao Hrvat, veći Srbin od nas. Samo je veći čovek od nekih koji su se plašili da neki mali Srbin ne izroni pored velikog crvenog Jugoslovena ili mondijaliste u njima, ovisno o tome šta je u tom trenutku bila važeća moda.

Svi se čude i pljuju RTS zbog prve epizode kolosalne istorijske sage o Nemanjićima. Kritika je na mestu, uz jednu malu ogradu. Oni koji su pisali scenario i snimali seriju ne znaju mnogo o Nemanjićima i to su pokazali. Ali šta znaju oni koji kritikuju? Zapravo, da preformulišemo pitanje, šta jedan prosečan osamnaestogodišnjak, gimnazijalac recimo, zna o Stefanu Nemanji? Ne zna ništa i to jeste problem. Ne zna jer ga je sramota, jer mu je stid usađen. Kao što mu je usađeno potajno divljenje prema Dubrovniku i kao što zna sve o nekom Gastozu. Ne zna jer ga u školi nisu učili, jer u crkvu ne ide, ne veruje svešteniku koga vidi u "mečki" sa novim ajfonom. Nema od koga da čuje, nema ko da mu kaže. Nema medije, njima je bitnija gledanost, nema političara, njima je bitnija vlast, roditelje ne čuje, a ni oni ne znaju i njima bi neko morao da kaže. Mi nismo u stanju da pojmimo blisku istoriju, ono što se desilo našim dedovima i očevima. Ne umemo da kažemo svetu šta nam se desilo, sami sebi to ne umemo da objasnimo. Nešto što se desilo pre sedamdeset godina. A hoćemo da napravimo seriju o Nemanjićima, o njima koji su stvorili državu i veru. Važi.

NE PROPUSTITE:

VREME JE ZA “DECU KOZARE

SNIMIĆU FILM O STRADANJU SRPSKE DECE NA KOZARI

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve