Politika
20.03.2019. 16:22
R.E./Agencije, RTS, Sputnjik, Foto: Beta, AP

IZREČENA PRESUDA RADOVANU KARADŽIĆU

0ebdeb55.jpg

U Međunarodnom mehanizmu za krivične sudove u Hagu (MMKS) za danas u 14 časova zakazano je izricanje presude nekadašnjem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.  Drugostepena presuda Radovanu Karadžiću će biti jedna od poslednjih izrečenih pred naslednikom Haškog tribunala. Karadžić je pre dve godine osuđen na doživotnu robiju za genocid u Srebrenici i druge zločine tokom rata u Bosni.

15.02 Radovan Karadžić osuđen na kaznu doživotnog zatvora. Ovom odlukom preinačena je prvostepena presuda Tribunala u Hagu kojom je u martu 2016. godine bio osuđen na 40 godina zatvora.

14.58 - Potvrđena presuda za genocid u Srebrenici

 (AP Photo/Peter Dejong) (AP Photo/Peter Dejong)

14.56 - Žalbeno veće je saglasno sa Tužilaštvom da je kazna od 40 godina neadekvatna s obzirom na težinu Karadžićevih krivičnih dela, kao i da je kazna pretresnog veća nerazumna i nepravična. Pretresno veće je pogrešilo kada je izreklo kaznu od 40 godina

14.54 - Žalbeno veće zaključuje da Tužilaštvo nije dokazalo grešku pretresnog veća kada je presudilo da nije bilo genocidne namere Karadžića za zločine u sedam opština BiH. Tako je konačna presuda da, iako su dokazana dela zločina u gradovima Foča, Vlasenica, Bratunac, Zvornik, Sanski Most, Prijedor i Ključ, Radovan Karadžić nije proglašen krivim za genocid u tim opštinama. Žalbeno veće ustanovilo je da za to nema dovoljno dokaza.

(AP Photo/Amel Emric, File) (AP Photo/Amel Emric, File)

 14.51 - Žalbeno veće odbacilo prvi i drugi žalbeni osnov Tužilaštva.

14.46 - Osim jednog delimično usvojenog zahteva Karadžića, svi navodi iz žalbe su odbačeni.

14.43-  Odbijena još dva žalbena navoda vezana za Srebrenicu.

(AP Photo/Darko Bandic) (AP Photo/Darko Bandic)

14.40- Žalbeno veće ukazuje da Karadžić nije pokazao da postoji greška u delu prvostepene presude koja se odnosi na nameru da se počini genocid u Srebrenici. Dodaju da je znao za zločine u Kravici, kao i da je morao znati i za druga ubijanja.

(AP Photo/Darko Bandic) (AP Photo/Darko Bandic)

14.37 - Brat Radovana Karadžića Luka očekuje oslobađajuću presudu

Foto: Printscreen Youtube/AP Foto: Printscreen Youtube/AP

14.34 - Advokat Branislav Tapušković smatra da nije uobičajeno da se izricanje presude gleda u odloženom prenosu, ali da je za to dato objašnjenje. "To je usledilo nakon one tragedije koja se zbila posle presude Praljku. Sad su verovatno obazriviji, moraju da se izvrše određene provere, da bi se izbegla, možda, neka situacija koja bi ličila na onu kada je izricana presuda Praljku. Nema drugog razloga", objašnjava Tapušković.

 (AP Photo/Darko Bandic) (AP Photo/Darko Bandic)

14.32 - Veće do sada odbacilo sve žalbene navode Karadžića za napade na Sarajevo i Srebrenicu.

14.21 - Delimično prihvaćen žalbeni zahtev Karadžića broj 31.

 14.20 Žalbeno veće do sada odbilo sve žalbene osnove Karadžića, u toku čitanje sažetka žalbene presude.

 (AP Photo/Darko Bandic, File) (AP Photo/Darko Bandic, File)

14.15 - Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu (naslednik Haškog tribunala) počelo je u 14 sati čitanje drugostepene presude prvom predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, a prenos za medije počeće sa 30 minuta odglaganja iz "operativnih razloga" Presudu čita predsednik Žalbenog veća portugalski sudija Ivo Nelson de Kaires Batista Rosa.

14.14 - Prvi predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić, političar, psihijatar, pesnik, pa čak i "iscelitelj novog doba", živeo je raznolik život pre nego što ga je Haški tribunal osudio na osnovu optužbi za ratne zločine, piše AFP pred izricanje konačne presude. Agencija navodi da Karadžić, kojeg predstavlja kao "bivšeg lidera bosanskih Srba" i opisuje kao "čoveka s hiljadu lica"

radovan karadžić

14.10 "Vreme je da plati za ono što je učinio", rekla je Munira Subašić iz organizacije Majke Srebrenice.  Ona je navela, kako prenosi Asošiejted pres, da će sud "počiniti genocid nad pravdom" ako Karadžić bude osuđen na manje od doživotnog zatvora.

 (AP Photo/Peter Dejong) (AP Photo/Peter Dejong)

14:05  Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da će Srbi podneti i izboriti se kakva god da bude konačna presuda Haškog tribunala nekadašnjem lideru Srba u BiH Radovanu Karadžiću za zločine počinjene tokom rata u BiH.

INCIDENTI UOČI IZRICANJA PRESUDE RADOVANU KARADŽIĆU

14.00 Kako prenosi RTRS, objavljen je identitet muškarca koji je napao čoveka sa srpskom zastavom. U pitanju je Nihad Aličković, vođa „antidejtonske liste“, koji je i ranije pravio incidente u RS.

 (AP Photo/Peter Dejong) (AP Photo/Peter Dejong)

Karadžić koji je u sudskom pritvoru u Sheveningenu  od 30. jula 2008. zatražio je da bude oslobođen ili da mu se ponovo sudi. Tužilaštvo je žalbom zatražilo da Karadžić bude osuđen na doživotni zatvor.

Naime, Haški tribunal 2016. nepravosnažno osudio je Radovana Karadžića na 40 godina zatvora zbog genocida i zločina protiv čovečnosti u BiH. Na tu presudu, žalbe su uložili i Karadžić i haški tužioci.

NE PROPUSTITE:

BIVŠI HAŠKI TUŽILAC DŽEFRI NAJS: Gotovo nemoguće je prognozirati presudu Karadžiću

GORAN PETRONIJEVIĆ PRED IZRICANJE PRESUDE: Radovan Karadžić može da očekuje sve osim pravde

ČOVEK SA HILJADU LICA: Radovan Karadžić

LUKA KARADŽIĆ: Pravedna je samo oslobađajuća presuda

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
09.05.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve