Scena
06.09.2016. 11:31
ekspres

REPORTAŽA, NUŠIĆIJADA: Fantomke i sumnjiva lica

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Trideset kilometara od mnogo poznatije i izvikanije Guče, koja je ovog leta doživela krah čiji koreni leže u alavosti, bahatosti i begu od tradicije, Nušićijada dokazuje da je moguće organizovati kulturni događaj u srpskoj provansi a da se on apriori ne izopači u svoju vašarsku krajnost

U svojim delima, bolno istinitim slikama i prilikama našeg karaktera, onog nekada ali i ovog sada, matori Alkibijad Nuša svoje bi nepodobne i nepoćudne likove častio uzrečicom "viđen si za Ivanjicu" - nekom vrstom azila za dresuru onih koji nisu "u vinklu" ni "po JUS-u". Ako je suditi po ovogodišnjoj gunguli na Nušićijadi, u Srbiji ima mašala onih koji se osećaju kao "sumnjiva lica".

Nasilno prekinut, pa posle 44 godine obnovljeni festival u varoši na Moravici, proteklog je vikenda doživeo svoje sedmo "novovremensko" izdanje. Na prvi pogled uspešno. Bilo je tu za svakog po nešto, a za "šabane", žalim slučaj, ništa. Tri vrhunske predstave na velikoj sceni, odlični koncerti (od roka do klasike), raspomamljeni Kesić i "njuzovci" u elementu, stendap komičari, kabare, dečji program...

SELFI SA NUŠIĆEM

Dok šetamo ivanjičkom štraftom osećamo se čudnjikavo jer kraj nas prolaze gospoje i pripadajuća im deca obučena po poslednjoj bečkoj modi s kraja 19. veka, iz obližnjih krčmi umesto Cece i Jece sitno cvile tamburice, ceo grad obukao novo/staro ruho da dočeka Nušića.
A on, kostimiran, mašući štapom, piči ulicom i ljubazno izlazi u susret onima što bi da naprave selfi sa najvećim srpskim "živim" dramskim piscem. Dva klika i eto te na Fejsu sa čikom koji je napisao "Gospođu ministarku", "Narodnog poslanika", "Ožalošćenu porodicu" i štošta još. Jeste li čitali lektiru, ej?!

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Glumac Milan Milosavljević ovde je već sedmi put i u šali kaže da više i ne glumi Nušića jer se u međuvremenu pretvorio u njega.

- Ja ovde zapravo dolazim na terapiju jer smeh leči ljude, a u ovim količinama bogami i podmlađuje. Dobro je da ovako nešto postoji, samo da potraje - kaže dok ga razvlače mladi i stari. Selfi ne sme da čeka, a "Nušiću" mu to dođe i kao dužnost prema sugrađanima, jer za vreme festivala obavlja dužnost gradonačelnika koju mu na otvaranju dade onaj aktuelni, izabran posle skorašnjih izbora.

Ovogodišnja Nušićijada išla je pod sloganom "Premošćavanje", u čast 110 godina starog Kamenog mosta, najdužeg jednolučnog na celom Balkanu. To se nekako savršeno uklopilo sa turnejom Darka Rundeka i njegovog "Kargo trija" i promocijom poslednjeg albuma "Mostovi".

- O, bože, koliko lijepog i kulturnog svijeta. Iskreno, nisam se nadao da će me to ovdje dočekati i sad sam malo zbunjen. Kao da sam se vremeplovom vratio u neka druga vremena, sve je tako pastelno i opuštajuće da sam odlučio ostati jedan dan duže, da malko napunim baterije - kaže nam Rundek, koji se suočio sa preko 3.000 ljudi koji su znali svaku notu i stih. Ko da su iz neke betonske metropole, a ne iz Ivanjice, bre!

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Opušteno u Ivanjici: Darko Rundek u šetnji ivanjičkom "štraftom" FOTO: Dejan Đurić

O, bože, koliko lijepog i kulturnog svijeta. Iskreno, nisam se nadao da će me to ovdje dočekati i sad sam malo zbunjen. Kao da sam se vremeplovom vratio u neka druga vremena

Dok razgovaramo, iznad nas dominira Čiča Draža (koji je rođen tu, jednu ulicu dalje), čija bista blista i pogleduje preko puta, u monumentalni spomenik palim partizanima. Lokalna istorija.

Da prošlost i sadašnjost mogu pod ruku, naročito na ovim prostorima, pokazuje i novo čitanje Nušićevog "Sumnjivog lica" (produkcija E8, "Mikser haus" i Nušićijada) u režiji Vojislava Arsića i dramaturgiji Milene Bogavac, koje je u Ivanjici imalo svoju postpremijeru. Fantomke i televizori, policajci i poltroni, sve uz parolu "Nije smešno!", na momente su izazivali jezu u krcatoj sali, podsećajući prisutne na to koliko je Nušić vanvremenski, ili možda više koliko je Srbija beznadežan slučaj - ponavljač u školi civilizacije.

U čast tragično preminulog Milorada Mandića Mande prvi put od njegove smrti izvedena je predstava "Majstori, majstori" u kojoj je glumio i koju je producirao kao direktor pozorišta "Boško Buha". Kraj predstave u suzama su dočekali i glumci i publika. Zaslužio je Manda, inače omiljeni gost Nušićijade.

Jedina premijerna predstava ovogodišnje Nušićijade bila je, logično, "Generalna proba Nušića" ("Tri za groš" i "Teatrich"), na prvi pogled jednostavna, a zapravo višeznačna i slojevita karikatura pozorišta i društva, bar onoga što je ostalo od njega u zemlji Srbiji. Ovacije za Miljana Prljetu (režira i glumi) i ekipu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Nušićevski referendum za gradonačelnika: Primopredaja ključeva u Ivanjici

Da sve u Ivanjici završi u nušićevskom duhu potrudio se glumac Milan Milosavljević (Branislav Nušić), koji je na zatvaranju napravio mali geg i pozvao prisutne da glasaju o tome da li da gradonačelniku Zoranu Lazoviću vrati ključeve grada ili ne. Odgovor mase je bio nedvosmislen - NE! Ne gine im Ivanjica!

KULTURA BEZ SOLITERA

Trideset kilometara od mnogo poznatije Guče, koja je ovog leta doživela krah čiji koreni leže u alavosti, bahatosti i odricanju od tradicije, Nušićijada i Ivanjica dokazuju da je moguće organizovati kulturni događaj u srpskoj provansi a da se on apriori ne izopači i ne preraste u svoju vašarsku krajnost ili suprotnost. Kažu da je za sreću potrebno dvoje, ponekad i troje, dok je za kulturu dovoljna i jedna ulica, daleko od Beograda, bez solitera, grandioznih trgova i sala... Naravno, ako su vam namere čiste i časne. Jeste, može ona da bude opijum za narod, samo treba znati pa je na pravi način predstaviti i konzumirati. Domaći zadatak za prestoničke linijaše manjeg otpora, koji prvo pitaju koliki je budžet i "moj deo", a tek se onda sete suštine.

Na kraju, da sve u Ivanjici završi u nušićevskom duhu potrudio se upravo gorepomenuti glumac Milan Milosavljević, koji je na zatvaranju manifestacije napravio mali geg i pozvao prisutne da kao svojevrstan narodni parlament glasaju o tome da li da aktuelnom gradonačelniku Zoranu Lazoviću, izabranom na lokalnim izborima pre nepuna dva i po meseca, vrati ključeve grada ili ne. Odgovor mase je bio nedvosmislen - NE!

Ne gine im Ivanjica!

PROČITAJTE JOŠ: 

INTERVJU, SINIŠA PAVIĆ: Priča da Evropa nema alternativu je glupa!

INTERVJU, MINJA BOGAVAC: Političari su prvi počeli da glume i otimaju nam hleb, vreme je da uzvratimo udarac!}

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
21.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve