IZETBEGOVIĆ U ZETRI PORUČIO: Bog je Turcima poslao Redžepa Tajipa Erdogana, zato ga i podržite

IZETBEGOVIĆ U ZETRI PORUČIO: Bog je Turcima poslao Redžepa Tajipa Erdogana, zato ga i podržite

(Presidential Press Service/Pool via AP)


Predsedavajući Predsedništva BiH i lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je na početku kongresa Unije evropskih-turskih demokrata (UETD), koji je ujedno predizborni skup uoči predstojećih prevremenih predsedničkih izbora u Turskoj, da je “Bog Turcima poslao Redžepa Tajipa Erdogana i da ga trebaju podržati”.

(AP Photo/Amel Emric)

(AP Photo/Amel Emric)

“Drago mi je da vidim izmešane zastave BiH i Turske, dugo smo mi zajedno i dobro smo živjeli i dobro smo se borili zajedno. Zadnji put na Čanakaleu Bošnjaci su branili Tursku kao svoju domovinu”, kazao je Izetbegović. Ta bitka, poznata i kao bitka na Galipolju, desila se 1914. godine kada su britanske i francuske snage pokušale da osvoje Istanbul.

“Sudbina nam je bila slična. Pokušali su i Turke i Bošnjake da odvoje od njihove vere, identiteta, istorije i ponosa…”, kazao je Izetbegović.

(Presidential Press Service/Pool via AP)

(Presidential Press Service/Pool via AP)

On je citirao reči iz Kurana, prema kojima “svakih sto godina Bog pošalje narodu čoveka koji će mu vratiti veru, a kada ga pošalje onda mu i pomogne, a kad mu pomogne niko ne može da ga pobedi”.

“Mi smo imali Aliju Izetbegovića i ne možete obasniti kako smo uopšte uspeli da se odbranimo, to je samo božja volja”, izjavio je Izetbegović.

Prema njegovim rečima, danas se jedino “božjom voljom” može objasniti to da se Turska nosi, čak i napreduje, upkos brojnim problemima, “unutrašnjim neprijateljima, neprijateljima na svojim granicama, milionima izbeglica”.

(Presidential Press Service/Pool via AP)

(Presidential Press Service/Pool via AP)

“Turska, ne da se nosi s tim, već i dalje napreduje, zato što imate čoveka kojeg vam je bog poslao, ime mu je Redžep Tajip Erdogan. A kad vam bog takvog čovjeka pošalje, imate obavezu da ga pomognete, da budete na pravoj strani, da prevagne prava strana, to su vaši glasovi, Turaka iz Evrope. Budite uz svoga lidera, budite uz Tursku, budite uz pobedu”, rekao je Izetbegović.
Na skupu u “Zetri” Erdogan i Izetbegović pojavili su se u društvu svojih supruga.

Skupu prisustvuje i predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić.

Prema procenama sarajevskih medija, skupu prisustvuje više od deset hiljada Erdoganovih pristalica iz BiH, regiona i zapadnih zemalja.

Erdoganova vladajuća AK partija prethodno je nameravala održati predizborne skupove u Nemačkoj i Holandiji, ali ih vlasti tih zemalja nisu odobrile.

NE PROPUSTITE:

ERDOGAN NA MITINGU U SARAJEVU: Mi nismo došljaci u Evropu, naši očevi su hiljadugodišnji Evropljani

TRANS ERDOGANOVIH PRISTALICA UOČI MITINGA U SARAJEVU: Turske zastave, pesme i uzvici ” sultan Erdogan”

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar