Region
10.06.2018. 10:13
R.E./Beta

KONTROLA VAZDUŠNOG PROSTORA CRNE GORE: Kontrola letenja Srbije i Crne Gore nastavlja da radi i nakon dolaska NATO

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Direktor Kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) Predrag Jovanović izjavio je da ingerencije te službe ostaju nepromenje i nakon što je NATO preuzeo zaštitu vazdušnog prostora Crne Gore.

"Ingerencije SMATSA ostaju iste kao i do sada. Mi smo nadležni da pružimo bezbednu i efikasnu uslugu i da omogućimo da i civilni i vojni korisnici lete bezbedno, efikasno i redovno. SMATSA je nadležna da vojnim letovima obezbedi deo vazdušnog prostora za realizaciju svojih aktivnosti, a civilnim da pruži usluge kontrole letenja na način da se sprovedu na bezbednoj udaljenosti od vojnih", rekao je Jovanović agenciji Beta.

NATO je 5. juna preuzeo obavezu takozvanog er polisinga (air policing) vazdušnog prostora Crne Gore, odnosno patroliranja i zaštite vazdušnog prostora te zemlje.

Direktor Kontrole letenja Srbije i Crne Gore, medjutim, rekao je Beti da SMATSA nastavlja da pruža usluge vazdušne plovidbe i civilnim i vojnim korisnicima, kako nad Srbijom tako i nad teritorijom Crne Gore.

"Letovi za vojne potrebe se u najvećem delu izvode u za to posebno izdvojenim zonama. Način na koji se obavlja kontrola letenja, kao i koordinacija i komunikacija sa vojnim korisnicima je regulisan odgovarajućim sporazumima koje je SMATSA sklopila sa mistarstvima odbrane obe države osnivača", rekao je on.

Jovanović je dodao da se u Crnoj Gori kontrola letenja do 4.400 metara nadmorske visine obavlja iz kontrole letenja u Podgorici, dok iznad te visine usluge pruža Centar kontrole letenja iz Beograda.

"Za NATO letove u svrhu treninga zaštite prostora Crne Gore, kao i u slučajevima kada se javi potreba za presretanje u cilju zaštite i kontrole vazdušnog prostora, sporazumima su precizirani postupci koordinacije jedinica kontrole letenja sa NATO. Takvi letovi se najčešće izvode u cilju treninga i u tim slučajevima se posebno izdvajaju zone. U njima se izvode letovi pod ingerencijom NATO oficira. SMATSA u tim slučajevima pruža kontrolu letenja civilnom saobraćaju tako da ne dodje do interakcije sa letovima pod ingerencijom NATO u posebno izdvojenom delu vazdušnog prostora", rekao je on.

On je rekao da se sva komunikacija obavlja preko Aerodromske kontrole letenja u Podgorici, u skladu sa međunarodnim standardima.

NE PROPUSTITE:

F-16 I JUROFAJTER NAD LOVĆENOM: Nebo nad Crnom Gorom čuvaće Grci i Italijani

NEKAD SU TO RADILI MIGOVI JRV, A OD DANAS NATO: Grčki F-16 i Italijanski Jurofajter POČELI da čuvaju nebo Crne Gore

NATO LOVCI OD LETA ČUVAJU CRNOGORSKO NEBO: Borbeni avioni Grčke i Italije će kontrolisati vazdušni prostor najnovije članice Alijanse

NATO I ZVANIČNO POSTAO ČUVAR NEBA CRNE GORE: Italijani i Grci od 5. juna započinju vazdušne patrole

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve