MAKEDONSKO SOBRANJE VEĆINOM GLASOVA ODLUČILO: Ratifikacija dogovora sa Grčkom po skraćenom postupku

MAKEDONSKO SOBRANJE VEĆINOM GLASOVA ODLUČILO: Ratifikacija dogovora sa Grčkom po skraćenom postupku

foto Printscreen Youtube


Poslanici u Sobranju Makedonije su većinom glasova danas odlučili da dogovor sa Grčkom bude ratifikovan po skraćenom postupku, na predlog makedonskog ministra spoljnih poslova Nikole Dimitrova. Od prijavljenih 109 poslanika u plenarnoj sali, za predlog šefa diplomatije je glasalo 69, dok je 40 poslanika opozicione VMRO DPMNE bilo protiv.

Dimitrov je rekao da je neophodno da ratifikacija bude po skraćenom postupku zbog rokova održavanja samita EU i NATO, kako bi Grčka na vreme mogla da ih izvesti da više ne postoji prepreka za članstvo Makedonije u tim savezima.

“Više je nego neophodno da se zakon ratifikuje po skraćenom postupku, da bi Grčka mogla da obavesti EU i NATO da više nema prepreka. Samit EU je zakazan za 28. juni, a NATO za jul, pa su ovi datumi ključni za nas”, rekao je Dimitrov, kojem su poslanici opozicije dok je govorio dobacivali da je izdajnik.

Predsednik parlamenta Talat Džaferi je, nakon glasanja, rekao da odredjuje da nadležni odbor za razmatranje ratifikacije bude Odbor za evropska pitanja, našta su poslanici opozicione VMRO DPMNE glasno negodovali, jer smatraju da je nadležan Odbor za spoljnu politiku kojim predsedava njihov poslanik.

Šef poslaničke grupe najveće opozicione partije Dragan Danev je negodovao zbog dogovora sa Grčkom koji je postigla vlada premijera Zorana Zaeva, ocenjujući da predstavlja kapitulaciju države.

Prema njegovim rečima, dogovorom se nameće novo ime države i krši se Ustav, jer je prihvaćeno da se novo ime koristi i u unutrašnjoj upotrebi.

Nakon govora pred poslanicima, Danev je zatražio jednočasovnu pauzu i najavio da VMRO DPMNE neće učestovati u ratifikaciji protivustavnog dogovara. Nakon što nisu dobili pauzu poslanici VMRO DPMNE su napustili sednicu.

Istovremeno, pred Sobranjem Makedonije se okupilo stotinjak protivnika dogovara sa Grčkom o rešavanju dvoipodecenijskg spora oko imena, koji je potpisan u nedelju.

Zahtevajući od poslanika da ne ratifikuju dogovor, demonstranti su uzvikivali “Makedonija, Makedonija”, “Vešala za Zaeva”, “Prokleti da su izdajnici” i pozivali lidera VMRO DPMNE Hristijana Mickoskog da im se pridruži.

NE PROPUSTITE:

POZADINA POTPISIVANJA SPORAZUMA O IMENU IZMEĐU ATINE I SKOPLJA: Dogovor je zapeo u minut do 12, a onda su se umešali SAD i Nemačka

MAKEDONIJA I GRČKA POTPISALE DOGOVOR ZA NOVO IME: Sledi promena ustava, pa onda i novi naziv Republika Severna Makedonija

NAKON 27 GODINA: Grčka i Makedonija postigle dogovor oko imena

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar