Vlada Makedonije dostavlja Sobranju na ratifikaciju dogovor sa Grčkom

Vlada Makedonije dostavlja Sobranju na ratifikaciju dogovor sa Grčkom

foto Printscreen Youtube


Vlada Makedonije danas je usvojila Predlog zakona za ratifikaciju dogovora s Grčkom o rešavanju spora oko imena zemlje koji su u nedelju potpisali šefovi diplomatija dve zemlje.Kako se navodi u kratkom saopštenju makedonske vlade, taj predlog će biti dostavljem Sobranju Makedonije.

Dogovorom o rešavanjuu spora oko imena Makedonije predvidjeno je da poslanici taj dokument ; usvoje prostom većinom prisutnih, kojih mora u sali da bude namanje 61, odnosno za ratifikaciju treba da glasa najmanje 31 od 120 poslanika.

Nakon usvajanja, dogovor će biti poslat predsedniku Makedonije Djordju Ivanovu, koji ima rok od sedam dana da ga potpiše.
Ukoliko predsednik ostvari pretnju i ne potpiše dokument, dogovor će ponovo biti stavljen na glasanje u Sobranju, a tada je za ratifikaciju potrebna apsolutna većina, odnosno glasovi 61 poslanika.

U slučaju da bude ponovo izglasan dogovor s Grčkom, makedonski predsednik je, prema Ustavu, obavezan da ga potpiše.

Nakon ratifikacije u Sobranju, Grčka će obavestiti NATO da više nema prepreka za ulazak Makedonije u tu alijansu i EU da nema prepreka da ona dobije datum za početak pregovora o učlanjenju. ; Dogovorom o rešavanju makedonsko-grčkog spora oko imena i o strateškom partnerstvu dve susedne zemlje, predvidjeno je da Makedonija promeni ime u Severna Makedonija i da to garantuje ustavnim izmenama do kraja godine.

Tim dokumetom Makedoncima je takodje priznat makedonski identitet, jezik i kultura, kao i kodovi MK i MKD. ; U Makedoniji bi o tom dokumetu gradjani, prema ranijim najavama Vlade, trebalo da se izjasne na referendumu krajem septembra ili početkom oktobra, dok će u Grčkoj samo biti ratifikovan u parlamentu.

NE PROPUSTITE:

POZADINA POTPISIVANJA SPORAZUMA O IMENU IZMEĐU ATINE I SKOPLJA: Dogovor je zapeo u minut do 12, a onda su se umešali SAD i Nemačka

MAKEDONIJA I GRČKA POTPISALE DOGOVOR ZA NOVO IME: Sledi promena ustava, pa onda i novi naziv Republika Severna Makedonija

NAKON 27 GODINA: Grčka i Makedonija postigle dogovor oko imena

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar