Scena
30.07.2019. 14:34
Tanjug

95 GODINA RADIO BEOGRADA: Serija koncerata "Sav taj džez" i "Klasiku, molim"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Radio Beograd, najstariji elektronski medij na Balkanu, ove godine obeležava devet i po decenija postojanja i tim povodom organizovaće seriju koncerata tokom avgusta i septembra.

Prvog oktobra 1924. godine, pokretanjem programa stanice "Beograd-Rakovica”, počelo je ispisivanje živopisne istorije Radio Beograda, koji je tokom decenija izrastao u nacionalnu, kulturnu i medijsku ustanovu najvišeg ranga.

Najavljujući ovaj vredan jubilej, Radio Beograd će organizovati seriju koncerata počev od 25. avgusta kada će na platou ispred Umetničkog paviljona "Cvijeta Zuzorić" na Kalemegdanu nastupiti Big Bend RTS sa solistima na koncertu pod nazivom "Sav taj džez".

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Uslediće 7. septembra na platou ispred Županije u Somboru koncert "Klasiku, molim" Simfonijskog orkestra i Hora RTS pod dirigentskom upravom Bojana Suđića, a 12. septembra 95 godina Radio Beograda biće obeleženo gostovanjem RTS Karavana "Najlepše narodne pesme" u Kosovskoj Mitrovici.

"Programi koncerata koncipirani su tako da nas podsete kako je muzika jedno od osnovnih izražajnih sredstava radija po kojoj se program naše kuće svih ovih decenija posebno izdvajao. Emitovanje muzike na programu počelo je istog dana kada je pokrenut Radio Beograd i zato smo odlučili da jubilej obeležimo onom muzikom koja je prepoznatljiva na našim programima", ističe Aleksandra Paladin, muzička urednica Radio Beograda 1.

U subotu i nedelju, 14. i 15. septembra, dve emisije "Šarenica" Prvog programa RTS biće realizovane sa platoa ispred zgrade Radio Beograda, uz učešće brojnih gostiju i nastupe ansambala Muzičke produkcije RTS.

Radio Beograd će 18. septembra predstaviti i četiri nova internet programa na multimedijalnoj platformi RTS Planeta: "Vrteška" (namenjen deci i roditeljima), "Džuboks" (ljubiteljima svetske i domaće evergrin muzike), "Rokenroler" (pop i rok muzika) i "Pletenica" (najkvalitetniji snimci poznatih umetnika narodne muzike).

Pokretanje ove nove medijske usluge prati i rad na digitalizaciji Zvučnog arhiva Radio Beograda. Prvog oktobra u podne, u Svečanoj sali SANU, u zgradi odakle je 24. marta 1929. Radio Beograd započeo svakodnevno emitovanje programa, Dan Radio Beograda biće obeležen svečanom akademijom i uručenjem nagrada "Zlatni mikrofon" zaslužnim pojedincima za dugogodišnji rad, doprinos kvalitetu i slušanosti programa.

Iste večeri, na Drugom programu RTS u 21 čas, biće prikazana specijalna emisija "95 godina Radio Beograda - Iz veka u vek”.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
17.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve