95 GODINA RADIO BEOGRADA: Serija koncerata “Sav taj džez” i “Klasiku, molim”

95 GODINA RADIO BEOGRADA: Serija koncerata “Sav taj džez” i “Klasiku, molim”

Shutterstock


Radio Beograd, najstariji elektronski medij na Balkanu, ove godine obeležava devet i po decenija postojanja i tim povodom organizovaće seriju koncerata tokom avgusta i septembra.

Prvog oktobra 1924. godine, pokretanjem programa stanice “Beograd-Rakovica”, počelo je ispisivanje živopisne istorije Radio Beograda, koji je tokom decenija izrastao u nacionalnu, kulturnu i medijsku ustanovu najvišeg ranga.

Najavljujući ovaj vredan jubilej, Radio Beograd će organizovati seriju koncerata počev od 25. avgusta kada će na platou ispred Umetničkog paviljona “Cvijeta Zuzorić” na Kalemegdanu nastupiti Big Bend RTS sa solistima na koncertu pod nazivom “Sav taj džez”.

RADIO BEOGRAD 1

Uslediće 7. septembra na platou ispred Županije u Somboru koncert “Klasiku, molim” Simfonijskog orkestra i Hora RTS pod dirigentskom upravom Bojana Suđića, a 12. septembra 95 godina Radio Beograda biće obeleženo gostovanjem RTS Karavana “Najlepše narodne pesme” u Kosovskoj Mitrovici.

“Programi koncerata koncipirani su tako da nas podsete kako je muzika jedno od osnovnih izražajnih sredstava radija po kojoj se program naše kuće svih ovih decenija posebno izdvajao. Emitovanje muzike na programu počelo je istog dana kada je pokrenut Radio Beograd i zato smo odlučili da jubilej obeležimo onom muzikom koja je prepoznatljiva na našim programima”, ističe Aleksandra Paladin, muzička urednica Radio Beograda 1.

U subotu i nedelju, 14. i 15. septembra, dve emisije “Šarenica” Prvog programa RTS biće realizovane sa platoa ispred zgrade Radio Beograda, uz učešće brojnih gostiju i nastupe ansambala Muzičke produkcije RTS.

Radio Beograd će 18. septembra predstaviti i četiri nova internet programa na multimedijalnoj platformi RTS Planeta: “Vrteška” (namenjen deci i roditeljima), “Džuboks” (ljubiteljima svetske i domaće evergrin muzike), “Rokenroler” (pop i rok muzika) i “Pletenica” (najkvalitetniji snimci poznatih umetnika narodne muzike).

Pokretanje ove nove medijske usluge prati i rad na digitalizaciji Zvučnog arhiva Radio Beograda. Prvog oktobra u podne, u Svečanoj sali SANU, u zgradi odakle je 24. marta 1929. Radio Beograd započeo svakodnevno emitovanje programa, Dan Radio Beograda biće obeležen svečanom akademijom i uručenjem nagrada “Zlatni mikrofon” zaslužnim pojedincima za dugogodišnji rad, doprinos kvalitetu i slušanosti programa.

Iste večeri, na Drugom programu RTS u 21 čas, biće prikazana specijalna emisija “95 godina Radio Beograda – Iz veka u vek”.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar