Scena
10.06.2022. 21:20
Promo

Dok'n'Ritam festival

Antiratne poruke kroz muzičke dokumentarce

Gitara, muzika
Izvor: Shutterstock

Sedmo izdanje festivala muzičkog dokumentranog filma Dok'n'Ritam biće održano od 14. do 17. juna u Domu kulture “Studentski grad” na Novom Beogradu (DKSG). Ovogodišnji slogan festivala je Password: KoordinateAntiratne#.

Sandra Rančić, osnivačica i art direktorka festivala objasnila je da ovogodišnji festival ima poseban moto koji je u direktnoj vezi sa trenutkom u kom se festival odvija.

"Nad planetom iscrpljenom pandemijom, nadvila se strašna senka: u jednom njenom delu traje ratni sukob čije su posledice uveliko vidljive, a neizvesnost bliske budućnosti čini nas uplašenim i nepoverljivim. Ogroman značaj umetnosti, posebno muzičke i filmske, u prethodnim dramatičnim civilizacijskim periodima jeste istorijska činjenica, o kojoj se stalno iznova govori i koja se stalno iznova istražuje." istakla je Rančić.
 

Festival će otvoriti film “Loran Garnijer: Poverljivo” (14. jun u 21 čas u Amfiteatar DKSG) koji prati karijeru jednog od najpoznatijiih svetskih dj-eva. A istog dana, u 18 časova u Maloj sali DKSG biće premijerno prikazan film “The Frajle: Pesmom da slavimo” o tročlanom ženskom bendu iz Novog Sada.

Pored bogatog programa ovogodišnje specijalne projekcije biće posvećene “kralju romske muzike” Šabanu Bajramoviću, a drugi je film o Tomi Zdravkoviću, čije ime je sinonim za neponovljivu pojavu na muzičkoj sceni u regionu. Posle velikog uspeha igranog filma “Toma” biće zanimljivo pogledati dokumentarni prikaz života ovog velikog umetnika.

U festivalskim danima raznovrsan program će publiku odvesti na karneval u Brazilu, u čuvene rok klubove Portugala i Finske, na antiratnu muzičku manifestaciju "Koncert za mir" održanu u Kragujevcu 1991. U okviru programa “Planeta” biće prikazan film “Glasovi sećanja” koji rekonstruiše devojački orkestar Aušvica, na temelju izvornih svedočanstava preživelih iz ovog logora. U sekciji Work in Progress, publika će imati priliku i da pogleda filmske projekte u  razvoju o grupi Smak, Željku Lučiću, Lazi Ristovskom i YU Grupi.

Poseban program nazvan “Posvete” posvećen je prerano preminulim umetnicima Peđi Vraneševiću, Marku Brecelju i Bernardinu Modriću, dok će program Notabook predstaviti knjigu “Kako (ni) je propao rokenrol u Srbiji” autora Duška Antonića.

Koncerti Dok'n'Ritma su deo programa kom se publika posebno raduje : U saradnji sa BUNTRok Festivalom, kroz nastupe mladih bendova, nastaju novi muzički dokumenti, a za zatvaranje festivala, ove godine, organizatori su pripremili nešto zaista posebno, nastup Gosta Iznenađenja, a zatim sledi nastup grupe S.T.R.A.H. Koncerti će biti održani nakon svečanog zatvaranja i dodela nagrada žirija i publike.

Organizatori festivala muzičkog dokumentarnog filma Dok’n’Ritam su UG Dok’n’Ritam i Dom kulture “Studentski grad”. Festival je podržao Filmski Centar Srbije, SOKOJ, Ministarstvo kulture i Informisanja RS, Grad Beograd i nacionalna platforma Srbija Stvara.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Tekst koji treba pročitati: Džoni Štulić o "Istočnim i Zapadnim Srbima"
tekst

Branimir Štulić

06.06.2022. 12:47

Tekst koji treba pročitati: Džoni Štulić o "Istočnim i Zapadnim Srbima"

Čuveni muzičar Branimir Džoni Štulić oglasio se preko svog naloga na servisu Scribd, gde je u autorskom tekstu pisao o Borisu Lajneru, grupi Film, bendu Haustori, "Istočnim i Zapadnim Srbima" i drugim.

Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
26.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve