Scena
11.05.2022. 17:10
Promo

Od 26. maja do 7. jula

Arhitektura u Beogradu: Izložbe koje ne treba propustiti

Beograd
Izvor: Shutterstock

Ovogodišnje, 17. izdanje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA 2022 biće održano od 26. maja do 7. jula.

U fokusu manifestacije biće predstavljanje aktuelnih konkursa za grad Beograd (2021/2022) i Nagrada Evropske unije za savremenu arhitekturu – "Mis van der Roe“ (2022)  na reprezentativnim izložbama u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda.

Među ostalim aktivnostima koje će pratiti programe izložbi, biće šetnje, radionice, diskusije, predavanja autora nagrađenih rešenja, i drugo.

BINA 2022 otvara se 26. maja izložbom "Nagrade i konkursi 2021–2022”, koja će trajati do 12. juna 2022. Ova izložba će predstaviti pobednička rešenja odabrana na sedam recentnih arhitektonskih konkursa za grad Beograd, koje su organizovali Udruženje arhitekata Srbije (UAS) i Društvo arhitekata Beograda (DAB).

Publika će imati priliku da se upozna sa arhitektonsko-urbanističkim predlozima kojima je stručni žiri dodelio prve tri nagrade. Izložbu će pratiti predavanja i šetnje sa autorima koji će nas, i na izložbi i na samim lokacijama, bolje upoznati sa svojim idejama.

Izložba  "Evropska nagrada za savremenu  arhitekturu 2022/ EU Mies Award“ Fondacije "Mis van der Roe“, čiji je kustos Ivan Blasi, trajaće od 16. juna do 7. jula 2022.

Nagrada Evropske unije za savremenu arhitekturu "Mis van der Roe“ dodeljuje se svake druge godine, i njome se odaje priznanje kvalitetnoj arhitektonskoj produkciji u Evropi, i skreće pažnja na veliki doprinos evropskih profesionalaca, razvoj novih ideja i tehnologiju gradnje.

Na izložbi u Beogradu će, u digitalnom formatu, biti prikazana sva 532 nominovana projekta iz 41 zemlje. Posebno će biti istaknuto 40  projekata koji su ušli u uži izbor, kao i dva nagrađena projekta. Poseban segment izložbe činiće prikaz srpskih selekcija koje od 2009. godine redovno učestvuju u nominaciji za ovu prestižnu nagradu.

BINA je i suorganizator izložbe "Nikola Dobrovic pod zastavama modernih pokreta" posvećene 125. godišnjici rođenja Nikole Dobrovića, velikana naše arhitekture. Tim povodom se 24. maja u Galeriji SANU otvara velika retrospektivna izložba.

U saradnji sa Arhitektonskim fakultetom, organizovan je studentski konkurs sa temom rekonstrukcije Generalštaba. Konkursni radovi studenata biće postavljeni na izložbi na otvorenom u Knez Mihailovoj ulici, 27. maja.

Na BINA izložbi "Ponesi svoj projekat” tradicionalno se predstavljaju mladi autori na početku karijere, ovaj put to su "Modelart Arhitekti” iz Novog Sada. Ova izložba će biti otvorena 2. juna u BINA kabini (Mila Milunovića 1, Fakultet likovnih umetnosti).

Izložba "Nagrada Piranesi”, revija recentne arhitekture iz regiona, koja poslednjih godina uključuje i veliki broj najboljih studentskih radova, biće otvorena 23. juna u Auli Arhitektonskog fakulteta (Bulevar Kralja Aleksandra 73/II).

Kao i prethodnih godina BINA će, u saradnji sa partnerima projekta EU Višegrad fonda, realizovati i radionicu pod nazivom “Zajedničko planiranje bloka 37”, čiji je cilj da ojača vezu između stanovnika i otvorenog javnog prostora ovog bloka. Radionica će se realizovati u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom Univerziteta u Beogradu i Udruženjem građana "Blok 37“.

Poseban segment programa čini DOBAR URBANI ŽIVOT 2/GOOD URBAN LIFE 2, koji ove godine izlazi na ulicu. Sa partnerima sa kojima je BINA započela diskusiju, kao i sa novim koji su se u nju uključili, planira da sprovede interaktivne module na nekoliko lokacija u Beogradu, svaki sa specifičnom temom od značaja za kvalitetan život u urbanom okruženju. Studenti beogradskog Arhitektonskog  fakulteta i bečkog Tehničkog univerziteta potrudiće se da na zajedničkoj radionici daju svoj doprinos dobrom urbanom životu Beograda.

Kao i svake godine značajan deo programa su BINA šetnje “Narodna biblioteka Srbije / Proširenje depoa”, “Novi vek Ložionice”, “Muzej savremene umetnosti u Beogradu / Proširenje”, večernja šetnja Gardošem, šetnja “Urbane memorije Donjeg Dorćola”, šetnja Terazijama, i “Istorijat Beogradske tvrđave, sa osvrtom na nerealizovani projekat arhitekte Nikole Dobrovića”.

U okviru programa BINA OPEN HOUSE biće organizovan program posvećen poslovnom objektu Mia Dorćol, kao i vođenje kroz Jadransko podunavsku banku (bivša Jugobanka).

Posle Novog Sada, Zrenjanina, Pančeva i Kragujevca, BINA izlet ove godine će biti posvećen gradu Šapcu, a biće realizovan pod nazivom “Transformacija javnih prostora u Šapcu u periodu od 2015-2020”.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako da bolje upoznate Beograd uz pomoć aplikacije
Beograd, Narodni muzej, Trg republike

Istorija prestonice

22.02.2022. 23:15

Kako da bolje upoznate Beograd uz pomoć aplikacije

Beograđani i gosti grada će od marta 2022. godine biti u prilici da uz pomoć aplikacije, na različitim lokacijama u prestonici vide značajne istorijske eksponate koje čuva Muzej grada Beograda i saznaju nešto o njima, saopštili su iz Muzeja grada Beograda.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
28.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve