Život
22.02.2022. 23:15
Tanjug

Istorija prestonice

Kako da bolje upoznate Beograd uz pomoć aplikacije

Beograd, Narodni muzej, Trg republike
Izvor: Shutterstock

Beograđani i gosti grada će od marta 2022. godine biti u prilici da uz pomoć aplikacije, na različitim lokacijama u prestonici vide značajne istorijske eksponate koje čuva Muzej grada Beograda i saznaju nešto o njima, saopštili su iz Muzeja grada Beograda.

Projekat "Digitalni Muzej grada Beograda" će kroz aplikaciju proširene stvarnosti na savremen i inovativan način prikazati javnosti značajne eksponate koje čuva Muzej grada Beograda i približiti joj bogatu istoriju Beograda.

Pomoću aplikacije, putem telefona ili tableta, korisnici će moći da dožive interakciju sa virtuelnim eksponatima na različitim lokacijama u gradu.

Tehnologija proširene stvarnosti omogućiće im da vide stvarnost obogaćenu kulturnim sadržajima i multimedijalnim informacijama, odnosno da saznaju nešto više o istoriji Beograda i vide predmete kao što su Makrinova glava iz Antičkog doba, Minim novčić iz gvozdenog doba ili da sretnu mamuta, fosile i Vinčansku figurinu iz praistorije na ulicama Beograda.

Na stepeništu ispod Brankovog mosta, moći će da se vide mamut i maketa prvog električnog tramvaja u Beogradu. Kod Kapije Karla VI na Kalemegdanu, uz pomoć aplikacije moći će da se vide planovi Beograda iz 17. i 18. veka, a kod Česme Mehmed-paše Sokolovića Beogradsko četvorojevanđelje.

Na zgradi Narodne banke aplikacija će nam prikazati Portret kraljice Marije Karađorđević Paje Jovanovića iz 1929. godine, a na zgradi SANU-a Kosovka devojka Uroša Predića iz 1919. godine.

Bista cara Makrina moći će da se vidi na zgradi Filozofskog fakulteta na Studentskom trgu, a još jedna slika Paje Jovanovića, Krunisanje cara Dušana, na Terazijama u prolazu Bezistan.

Osnova koncepta je digitalizacija i virtuelni izlazak sadržaja iz zbirke Muzaja grada Beograda u javni prostor, kreiranje interaktivne postavke i predstavljanje eksponata u proširenoj i virtuelnoj stvarnosti kroz upotrebu novih medija i inovativnih rešenja za promociju kulturnog nasleđa Beograda.

Projekat realizuje Live View Studio uz podršku Ministarstva za inovacije i tehnološki razvoj.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Da ne zalutate: Novi nazivi ulica u Beogradu
beograd, ulice

Odbornici odlučili

21.12.2021. 19:05

Da ne zalutate: Novi nazivi ulica u Beogradu

Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su odluku o dodeli naziva ulica na teritoriji pet gradskih opština - Rakovica, Voždovac, Palilula, Vračar i Zvezdara.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
-4°C
09.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve