Scena
17.11.2021. 12:43
R. E. / New York Times

Rekordna suma

Autoportert Fride Kalo prodat za vrtoglavu cifru

Frida Kalo 17.11.2021.
Izvor: EPA / ANDY RAIN

Autoportret Fride Kalo, koji je kupljen u utorak uveče na aukciji u "Sotbiju", postavio je rekord. Prodat je za najvišu cenu koju je ikada postiglo neko delo latinoameričkog umetnika.

Autoportret koji je slavna umetnica naslikala pet godina pre smrti, kupljen je za 34,9 miliona dolara, prenosi New York Times.

Ulje na platnu "Dijego i ja" je jedan od poslednjih autoportreta Fride Kalo i nudi uvid u turbulentan odnos koji je imala sa suprugom Dijegom Riverom, takođe slikarem. Dijega je naslikala neposredno iznad svojih suznih očiju.

Frida Kalo 17.11.2021.
Izvor: EPA / JASON SZENES

Portparol aukcijske kuće "Sotbi" je saopštio da je kupac slike Eduard F. Konstantini, osnivač muzeja u Buenos Ajresu. Delo je otkupio za svoju privatnu kolekciju. Identitet prodavca portparol je odbio da otkrije.

Adriana Zavala, koja je 2015. godine bila kustos izložbe Fride Kalo u Botaničkoj bašti Njujorka, rekla je da je "Dijego i ja" važno delo "iz perioda kada su Fridini bolovi postali intenzivniji, a njeno slikarstvo postalo nepredvidivo".

Autoportret "Dijego i ja" je već bio na aukciji u "Sotbiju" 1990. godine, kada je prodat za više od milion dolara. Vrednost slika Fride Kalo je značajno porasla od 1980-ih, kada je jedan od njenih portreta prodat za 85.000 dolara. Neki istoričari umetnosti ovakav skok cene pripisuju tome što je sve teže doći do njenih slika.

Gregorio Luk, bivši direktor Muzeja latinoameričke umetnosti u Kaliforniji, je objasnio da meksički zakoni sprečavaju prodaju slika mnogih istaknutih umetnika iz 19. i 20. veka, van Meksika. "Dakle, cena je rezultat velikog interesovanja, a malo je njenih dela koja je moguće kupiti“, rekao Luk. "Verovatno ima samo 20 do 30 njenih slika na tržištu."

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Cifra je neverovatna: Prodata haljina s poslednjeg nastupa Ejmi Vajnhaus
Ejmi Vajnhaus

Aukcija

08.11.2021. 16:35

Cifra je neverovatna: Prodata haljina s poslednjeg nastupa Ejmi Vajnhaus

Haljina koju je nosila britanska pevačica Ejmi Vajnhaus tokom njenog poslednjeg nastupa u Beogradu prodata je za više od 243.000 dolara na aukciji predmeta koji su joj pripadali.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
01.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve