Scena
11.08.2019. 17:49
R.E.

Frida Kalo - nežna ratnica iz zemlje kaktusa

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Zbog neobičnog načina odevanja i krhke građe, evropski novinari su je zvali "nežna ratnica iz zemlje kaktusa". Kada se bolje upozna sa njenom biografiju i onim što je proživela i ostavila iza sebe, ovaj nadimak definitivno najbolje opisuje Fridu Kalo.

Frida Kalo (Magdalena Carmen Frida Kahlo Y Calderón) meksička slikarka realizma, kubizma i nadrealizma, rođena je u Kojoakanu 6. jula 1907. gde je i umrla 47 godina kasnije.

Još od ranog detinjstva život ju je lomio na mnogim frontovima, ali se ona upornošću uvek vraćala čak i kada su je otpisali.

Od dečije paralize razbolela se sa samo šest godina, zbog čega je morala da leži devet meseci i trpi jake bolove. Nakon što se oporavila, jedna noga joj je ostala tanja kao posledica bolesti, zbog čega je često bila na udaru vršnjaka.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Povezane vesti - "NAJVIŠE ĆE ME POGODITI SOPSTVENA SMRT": Čuveni citati iz Alana Forda

Falsifikujući godinu svog rođenja upisuje srednju školu. Ubrzo nakon toga primljena je u savez mladih komunista, kao jedini ženski član. Taman kada se činilo da joj se život polako sređuje, 1925. doživela je strašnu saobraćajnu nesreću.

Metalna šipka joj je probila stomak, tanja noga joj je polomljena na 11 delova, stopalo smrvljeno, karlica zdrobljena, kičma polomljena... Niko joj nije davao velike šanse da preživi, a kamoli da prohoda.

 

San o tome da postane lekar bio je srušen i biva prikovana za krevet. Međutim, baš u trenutku kada joj se srušio svet, Frida zanimaciju pronalazi u slikanju, po čemu će u budućnosti i ostati upamćena.

Kako mnogi smatraju većina njenih slika jesu autobiografska dela, koja odišu fizičkim bolom, duševnom patnjom, ljubavi. Slikala je pretežno autoportrete, a kada je pitana iz kog razloga, rekla je da je to zbog toga što je često sama i da je ona "subjekt koji najbolje poznaje".

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Povezane vesti - VEČITI PANKER U TELU REDITELJA: Top lista filmova Džimi Džarmuša

Njen život i stvaranje obeležio je i turbulentni brak sa Dijegom Riverom. Sa njim, 1930. godine, ostaje u drugom stanju ali zbog lošeg zdravstvenog stanja primorana je da abortira. Tugu prouzrokovanu ovim događajem prenela je na platno i tako nastaju dela poput "Frida i abortus" ili "Leteći krevet".

"Ja nikada nisam slikala snove.  Slikala sam svoju realnost."

Za razliku od većine nadrealista, Frida nije slikala snove ili nemoguće, lucidne situacije. Njene slike ispunjene su događajima iz stvarnog života.

Pored svojih slika ostala je upamćena po karakterističnom stilu oblačenja, spojenim obrvama i nausnicama koje nije uklanjala.

Kako se predstavljala tako su je i zapamtili - kao snažnu i nezavisnu ženu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
-4°C
09.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve