Scena
06.07.2019. 20:04
M.P./Foto:Shutterstock

BENKSI: Najpoznatiji anonimni umetnik današnjice

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Njegovo platno u svakom času može da postane bilo koji zid. Uspeo je ono što nikome pre njega nije - da uličnu umetnost dovede u svetske muzeje. O njemu svi govore, iako niko ne zna kako izgleda, znaju samo da svoja dela potpisuje pod pseudonimom Banksy.

Benksi je jedan od najpoznatijih - anonimnih uličnih umetnika našeg vremena. Svoje radove predstavlja kao satirične, obuhvatajući teme iz politike, kulture, sa izrazitim pečatom kritike konzumerističkog društva.

Svoju umetnost je izveo na ulice, tamo gde svi mogu da je vide, ali i njenu poentu. Benksi se trudi da kroz svoje crteže šalje poruke koje su anti ratne, anti kapitalističke... Jednom rečju bori se za slobodu i protiv sistema.

Povezane vesti - INTERVJU, ANDREJ JOSIFOVSKI – PIJANISTA: SVI SMO STIGLI DO ZIDA

Iako se radi o osobi o čijem se identitetu samo nagađa, Benksi je svojim delima doprineo da se ulična umetnsot više ne posmatra kao žvrlajnje i vandalizam, već kao legitimni deo pop-kulture. Međutim, iako je za neke umetnik, za one koji ne shvataju njegovu poruku je i dalje vandal.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Benski Foto: Shutterstock

Poriv za uništenjem je takođe stvaralački poriv

Iako se protivi institucijama i izlaganju radova u galerijama, jedno od njegovih najpoznatijih dela "Devojka sa balonom", grafit koji je godinama krasio zid u Istočnom Londonu, upravo je završila u muzeju.

Grafit "devojka sa balonom" je nacrtan 2002. godine, a šest godina kasnije se prebacuje na platno i završava u muzeju u kome je slika bila do 2018. godine  kada je prodata. Slika je prodata za neverovatnu cifru od 1.042 miliona funti.

Međutim, u trenutku kada se aukcija završila i kada se čuo udarac čekićem, dogodilo se nešto neočekivano. Uključio se alarm, a sa njim i mehanizam za samouništenje koji je isekao platno.


View this post on Instagram

. "The urge to destroy is also a creative urge" - Picasso

A post shared by Banksy (@banksy) on Oct 6, 2018 at 10:09am PDT

"Pre nekoliko godina, sakrio sam mehanizam za uništavanje papira u ram jedne slike", objasnio je umetnik u video koji je okačio na svom instagram profilu, uz Pikasov citat: "Poriv za uništenjem je takođe stvaralački poriv".

Međutim, bez obzira na to kako se aukcija završila, mnogi su smatrali da Benksi izlaganjem u muzeju prekršio sve ono za šta se borio. Smatrali su da e prilagodio sistemu kome je pružao otpor. Iako se protivio institucijama dozvolio je da se njegovo delo prebaci na platno i završi u muzeju.

Performans sa "devojkom sa balonom", nije prvi koji je Benksi izveo. Naime, tokom svoje karijere često  je organizovao satirične performanse, s porukom koja je jasna širokim narodnim masama. U muzeju Luvr , na primer, uspešno je instalirao sliku Mona Lize sa smajli stikerom nalepljenim preko njenog lica. Krišom je u Metropolitan Museum of Art uneo svoju sliku žene sa gas-maskom. Na ovu akciju muzej je objavio zvanično saopštenje koje je, između ostalog, uključivalo i rečenicu da "treba mnogo više od provalništva i samolepljive trake da bi nečiji rad opstao na zidovima MET-a".

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
BEnksi, Foto: Shutterstock

Benksijev uticaj je toliko jak da je uspeo da se, bez obzira na to što mu se ne zna identitet, nađe na listi 100 najuticajnijh ljudi na svetu magazina Time, rame uz rame sa Obamom, Oprom Vinfri , Lejdi Gagom i Stiv Džobsom.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
4°C
30.11.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve