Scena
08.12.2021. 23:07
R.E.

Od 8. do 12. decembra

Besplatno uživanje u vrhunskoj muzici na Festivalu čembala

čembalo
Izvor: Shutterstock

Festival posvećen klavijaturnom instrumentu delikatne arhaične zvučne boje – čembalu, održaće se od 8. do 12. decembra u Starom dvoru, Domu Vojske i Narodnom muzeju.

Ove godine nastupiće troje čembalista iz Srbije predstavnici različitih generacija - Svetlana Stojanović Kutlača, Dušan Toroman i debitant Emilija Miodrag, kao i gošća iz Slovenije Ana Marija Krajnc.

Festival "ARS VIVENDI, CLAVICEMBALUM  – ČEMBALO, ŽIVA UMETNOST" će otvoriti čembalistkinja i profesor čembala, Svetlana Stojanović Kutlača u sredu, 8. decembra u Svečanoj sali Skupštine Grada. Za ovu priliku odabrala je program posvećen stvaralaštvu Johana Sebastijana Baha. Celokupno Bahovo delo predstavlja  sintezu baroknih stilova – ‘ukusa’, a na ovom koncertu publika će moći uporedo da sluša njegova dela u kojima dominira nemački, francuski ili italijanski stil, rekla je čembalistkinja.

Programska zamisao Dušana Toromana, koji će svoj koncert održati u petak, 10. decembra takođe u Svečanoj sali Skupštine Grada, osvetljava stvaralaštvo Georga Fridriha Hendla. Dušan Toroman je jedan od naših renomiranih čembalista mlađe generacije koji je svoju karijeru započeo nastupima širom Evrope, a u Beogradu redovno održava koncerte na Festivalu rane muzike, u okviru Barokne akademije i dr.

Jedini međunarodni predstavnik na ovogodišnjem izdanju biće mlada čembalistkinja iz Slovenije Ana Marija Krajnc koja je nakon studija u Ljubljani u klasi prof. Egona Mihajlovića studije nastavila u Milanu u klasi čuvenog prof. Lorenca Gijelmija. Na koncertu u Beogradu, u subotu, 11. decembra u Svečanoj sali Doma Vojske izvešće neke od najlepših kompozicija za čembalo baroknih kompozitora iz čitave Evrope, dajući na taj način priliku publici da oslušne stilske razlike ovog perioda. Koncert realizujemo u saradnji sa Umetničkim ansamblom MO Stanisalv Binički, Medija centrom Ministarstva odbrane RS, kao i uz podršku Ambasade Slovenije u Beogradu.

Poslednjeg dana Festivala, u nedelju, 12. decembra održaće se dva koncerta u Atrijumu Narodnog muzeja, u kome su se održali neki od najznačajnijih koncerata festivala Čembalo, živa umetnost (2005, 2009, 2011).

Prvi koncert deo je tradicionalnog ciklusa promenadnih koncerata nedeljom u podne koji Narodni muzej redovno priređuje već nekoliko godina unazad. Mladi čembalisti članovi Ansambla Parnas i Svetlana Stojanović Kutlača kao vođa ansambla i mentor izvešće program pod nazivom Italijanski i nemački barok: muzika kao eho univerzuma.

Koncert ansambla Parnas je četvrti iz ciklusa koncerata Odblesci vizantijske kulture u zapadnoevropskoj muzici renesanse i baroka namenjenoj izvođenju na čembalu – projekat ansambla čiji cilj je promocija baroknog solističkog i kamernog repertoara upotpunjena demonstracijom filozofskih ideja kulturnog kruga u kome je odgovarajuća muzika nastala. Ovog puta izvešće dela Freskobaldija, Valentea, Mikelanđela Rosija, Pikija, Frobergera, Kabaniljesa, Skarlatija i Baha. Koncert organizujemo u saradnji sa Narodnim muzejom.

Drugi koncert poslednjeg dana festivala je nastup mlade čembalistkinje Emilije Miodrag, koja trenutno pohađa magistarske studije čembala u Ljubljani u klasi prof. Egona Mihajlovića. Emilija je redovno bila polaznik majstorskih radionica u okviru našeg festivala, a nama kao organizatorima uvek je posebna čast kada možemo nekog od naših studenata da pozovemo da se na festivalu predstavi solističkim resitalom.

visual cembalo 1200x1200 02
Izvor: Promo

Koncerti će se ove godine održati na dva instrumenta: Francusko dvomanualno čembalo, replika rađena prema originalu Blanšea i Franko-flamansko dvomanualno čembalo, replika rađena prema originalu Hemša (c. 1751) graditelja Marija Bjelanovića (SAD, 1982), vlasništvo Svetlane Stojanović Kutlače i Kristijana Bjelanovića.

Kulturni centar Beograda je 2003. godine pokrenuo festival posvećen promociji čembala kao solističkog i kamernog instrumenta epoha od šesnaestog veka do savremenog doba, a tokom godina bogatu literaturu pisanu za čembalo prestavljali su renomirani čembalisti iz Evrope i Srbije. Festival je podržao Grad Beograd.

Ulaz na koncerte je besplatan.

Kulturni događaji se održavaju uz propisane epidemiološke mere za suzbijanje širenja virusa COVID-19, te je broj mesta u koncertnim prostorima ograničen.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Lena Kovačević: Između muzike i podzemnog sveta
Lena Kovačević

Intervju

08.11.2021. 07:10

Lena Kovačević: Između muzike i podzemnog sveta

Da Dušan Kovačević snima film posle 18 godina pauze, po sebi je dovoljno važna i zanimljiva vest. Ali, kada se tome dodaju i sledeće činjenice – da je angažovana sjajna glumačka ekipa, da muziku komponuje Momčilo Bajagić Bajaga, a da Lena Kovačević nije "samo“ pevačica u toj filmskoj priči, onda se premijera s nestrpljenjem iščekuje.
Close
Vremenska prognoza
mist
-9°C
25.01.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve