Scena
30.10.2021. 08:05
Dragana Todorović

Intervju

Suzana Branković: Kako sam postala "Silvana umesto Silvane“

Suzana Branković
Izvor: Đorđe Stojiljković

"Nije kome je rečeno, već kome je suđeno“, kaže narodna poslovica. Istu rečenicu izgovorila je pevačica Suzana Branković govoreći o tome kako se desilo da u filmu "Toma“ Dragana Bjelogrlića, peva pesme Silvane Armenulić i tako nas ne samo dirne u srce i rasplače dok sedimo u bioskopu i netremice pratimo filmsku biografiju Tome Zdravkovića, već i skrene pažnju javnosti na sebe i svoj muzički talenat.

Suzana nije do sada bila sasvim anonimna pevačica. Prateći je vokal mnogih poznatih pevača, a oni koji vole domaću pop muziku sigurno su imali priliku da je čuju na nekom od koncerata naših muzičkih zvezda u tom žanru.

Njen glas je čula i cela Evropa, kada je 2007. godine zajedno sa bendom "Beauty Queens“ i Marijom Šerifović, pevala pobedničku pesmu na takmičenju za pesmu "Evrovizije“.

Od Helsinkija i "Molitve“ do bioskopskih sala i "Ponoći“ prošlo je mnogo godina, a Suzana je u intervjuu za "Ekspres“ objasnila šta se između te dve važne tačke u njenoj karijeri sve dešavalo i kako je postala "Silvana umesto Silvane“.

"Pevala sam 18 godina po klubovima, na raznim proslavama, svadbama, ali sam pevala i kao prateći vokal mnogim našim pevačima, a pevam i dalje. Sa Željkom Joksimovićem sarađujem odavno – kao prateći vokal na njegovim koncertima, ali i u raznim studijskim projektima u kojima je on autor. Tako da je on znao da na mene može da računa, naročito jer suprug i ja imamo muzičku školu i naš studio, i da sami snimamo demo snimke i sve što je potrebno.

Željkov poziv je stigao 2020. godine u jeku korone i policijskog časa te je bila prava sreća što sam kod svojih roditelja u Zaječaru, gde sam tada bila, imala svu potrebnu opremu da odgovorim njegovom zahtevu – da snimim nekoliko Silvaninih pesama koje su bile potrebne za glumce, sutradan na setu. Devojka sa kojom se on prethodno dogovorio se, nažalost, razbolela i zato je zamolio mene. Rekao mi je čak i da nije važno kako ću otpevati, samo da malo imitiram Silvanu. Iskreno, da je mene prvu pozvao da učestvujem u filmu kao neko ko će pevati Silvanine pesme, mislim da ne bih pristala jer sam, pre svega, pop pevačica i nisam sigurna da li bih se usudila da se uhvatim u koštac s tako nečim. Niti slušam, niti pevam često taj žanr.

Znate, ima mnogih pevača koji ceo život pevaju samo narodnjake i sigurno to rade bolje od mene. Opet, s druge strane, školovana sam pevačica i već dugo godina u školi pevanja radim i s pevačima narodne muzike, tako da sam se susretala sa različitim načinima pevanja, tehnikama, postavkama glasa i slično, i mogla sam da odgovorim i na ovaj zadatak.“

Suzana Branković
Izvor: Privatna arhiva

Koja Silvanina pesma Vam je bila najzahtevnija za pevanje?

"Svaka! Šalim se. ’Ponoć’ je ipak bila najteža za pevanje, zato što tu nisam imala njenu izvedbu kao reper, nisam mogla da je iskopiram, nego sam pevala u njeno ime, što je gotovo nemoguće. Iskreno, da sam imala više vremena, i da sam mogla još nekoliko meseci da slušam Silvanine pesme, mislim da bih bolje to otpevala, verodostojnije. Ovako sam ’Ponoć’ otpevala u njenom stilu, ali ipak na svoj način. U toj pesmi sam, zapravo, najmanje Silvana.“

Ta pesma, koju je napisao Željko Joksimović uz pomoć Predraga Živkovića Tozovca, a u filmu je pevaju Toma i Silvana, odnosno Vi i Aco Pejović, posebno se izdvojila. Da li ste mogli da pretpostavite da će tako biti?

"Ne, apsolutno ne. Meni se pesma dopala, to sam rekla i Željku – da su on i Tozovac napravili pesmu koja stvarno zvuči kao da je iz tog vremena, kao da smo je nekada pre već svi čuli, ali da će tako biti popularna, nisam pretpostavila. Međutim, ono što sam znala jeste da će film biti super jer se cela ekipa trudila i svima je bilo važno da dobro urade svoj deo posla.“

Da li sada imate omiljenu Silvaninu ili Tominu pesmu, da li uhvatite sebe da neku, možda, pevušite za svoju dušu?

"Volim ’A što ćemo ljubav kriti’, mada to nije baš Silvanina pesma, ali mi se sviđa njena interpretacija. Takođe volim i ’Noćas mi srce pati’.“

Publika masovno plače dok gleda film. Da li ste i Vi pustili koju suzu?

"Uopšte nisam znala da je film toliko tužan. Prvi put sam ga gledala u Nišu, na ’Filmskim susretima’, a neposredno pre projekcije Željko i Pejović su došli na ideju da posle filma, osim što ćemo izaći da se poklonimo, i pevamo. To je za mene bio šok! Pesmu sam snimila pre više od godinu dana, zaboravila sam reči… Ali, Aco je rekao da ne brinem, da ćemo mi to super da uradimo. I tako, dok sam gledala film, plakalo mi se, ali sam razmišljala o tome da treba posle da izađem na scenu, da pevam, i zato sam morala da se suzdržavam. Ali, kada sam drugi put gledala film, u Beogradu u Sava centru, mogla sam da se opustim i da plačem… Mada, ja plačem i kada gledam neke tužnije reklame, te nisam baš neko merilo.

Sa kojim sve našim pevačima sarađujete, kome ste sve pevali prateće vokale?

"Skoro svima. Sa Acom Pejovićem godinama radim, sa Sašom Matićem, sa pokojnim Šabanom Šaulićem, Marijom Šerifović, Jelenom Tomašević, sa Lepom Brenom…

Suzana Branković
Izvor: Privatna arhiva

Da li negde nastupate samostalno? Gde možemo uživo da Vas čujemo kao Silvanu?

"U ovom trenutku nigde. Otkad imam porodicu i decu nemam više vremena za takve nastupe. Pevam sa raznim pevačima na njihovim koncertima, pevam sa onima sa kojima zaista volim da sarađujem. Sa Anom Bekutom, na primer, baš volim da radim. Njeni koncerti u Sava centru su uvek nešto posebno. Sa Lepom Brenom takođe uživam. Pevala sam skoro sve njene koncerte u ’Areni’, ali i turneje. Pored toga, svakoga dana pevam prateće vokale u studiju i to za pevače širom Balkana, a uz sve to suprug i ja imamo i školu pevanja.“

Koliko imate polaznika, da li mi volimo da pevamo i koliko smo otvoreni za učenje i usavršavanje glasa?

"Naš narod veoma voli da peva i naša škola je puna. Veoma smo talentovani za pevanje i muziku, a to potvrđuje i činjenica da nam iz godine u godinu dolaze sve talentovanija deca.“

Osim što ih učite de bolje pevaju, šta ih savetujete u vezi sa pozivom - da li preporučujete drugima da budu pevači u Srbiji?

"Apsolutno da, naročito savetujem devojke da sednu i zagreju stolicu, da vežbaju pevanje pratećih vokala. Po meni, to je najlepši posao na svetu i pruža mnogo toga. Može puno da se putuje sa pevačima, širom planete, a ako su dobri u tom poslu mogu da biraju sa kime će da rade jer nas pratećih vokala koji to ozbiljno radimo, ima baš malo. Ja sam, na primer, bila u Australiji sa Brenom, u istom hotelu u kojem je bila i ona, imala sam tretmana kao da sam zvezda, ali nisam imala odgovornost koju ima ona. Dakle, to je posao koji može mnogo da pruži, a uz minimum ulaganja, mada to nije baš jednostavno naučiti i mnogi odustanu. Pevači me često zovu, Aca Pejović prvi, i traže mi prateće vokale, traže mi jednu ili dve devojke koje bi isle sa bendom stalno na svirke, a ja ih moram da ih odbijem jer nemam nikoga da im ponudim. Znate, svi žele da budu u pravom planu, da budu popularni i poznati, a ne shvataju koliko je lepše i manje stresno biti prateći vokal.”

Vas je posao odveo i na Evroviziju, bili ste član grupe Beauty Queens koja je sa Marijom Šerifović pobedila u Helsinkiju 2007. godine. Šta se dešava sa tim bendom?

“Grupa više ne postoji, 2012. smo se zvanično rastale, ali se i dalje viđamo, družimo, imamo vajber grupu, dopisujemo se, kao da smo i dalje zajedno. Ko zna, možda jednom u budućnosti opet nešto zajedno snimimo ili organizujemo zajedničke svirke. To je, pre svega, nama bilo prelepo, a onda se ispostavilo i da publika voli. Svih pet smo veoma različite ali se naši glasovi odlično slažu i mi smo uživale u tome. Nažalost, to nije opstalo pre svega zbog finansijskih razloga.”

Na čemu sada radite, da li možda snimate još neki film?

"Sada me svi jure i teraju da snimim još neku pesmu poput ’Ponoći’. Ja ozbiljno vagam… Imam jednu divnu pop baladu koju je moj suprug radio i nikako da je snimimo, a odavno planiramo. Nadam se da će uspeh dueta iz filma ’Toma’ da me pokrene u tom pravcu. Takođe, imam i jednu kafansku pesmu koju nisam planirala da snimim, ali možda sad hoću jer sam shvatila da mi to leži i da se ljudima sviđa.“

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Plasido Domingo na Tašmajdanu: Spektakl! (VIDEO, FOTO)
PLASIDO DOMINGO , 8. 9. 2021.

Veče koje se pamti

09.09.2021. 00:35

Plasido Domingo na Tašmajdanu: Spektakl! (VIDEO, FOTO)

Čak i ako niste ljubitelj opere trebalo je u sredu uveče da budete na Tašu: da vidite šta znači imati eksplozivnu energiju i posle 60 godina na sceni, ali i kako devojčica od samo devet godina može publiku da ostavi bez reči. I to nije sve. Koncert Plasida Dominga u Beogradu bio je spektakularan po mnogo čemu. Jedan od glavnih utisaka je i prepun Taš - do poslednjeg mesta, kao da se radi o nekoj rok ili folk zvezdi, a ne o koncertu povodom zatvaranja BELEF-a.
Foto
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
28.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve