Scena
17.03.2023. 12:37
Promo

Lepa vest

Volite da pišete? Prijavite se na konkurs, možda dobijete NIN-ovu nagradu

Novinarstvo, pisanje
Izvor: Shutterstock

Nakon velikog uspeha prvog nagradnog konkursa na domaćoj književnoj sceni za najbolji, originalni i neobjavljeni roman na srpskom jeziku, Izdavačka kuća Booka uz podršku OTP banke, raspisala je novi ciklus ovog projekta za 2023. godinu.

Rok za slanje rukopisa je do 15. maja, a pobednika očekuje novčana nagrada od 250.000 dinara, objavljivanje romana u tiražu od 3.000 primeraka u izdanju izdavačke kuće Booka, kao i mogućnost distribucije romana u regionu uz intenzivnu promociju autora i pobedničkog romana.

Konkurs je javan, otvoren za sve zainteresovane književne stvaraoce. Posebnu vrednost daje mu činjenica da je anoniman, odnosno da je rukopise moguće dostaviti isključivo pod šifrom.

1
Izvor: Nikola ŽivićMilena Mićanović, Mirjana Drljević i Ivan Bevc

Prema rečima Ivana Bevca, glavnog urednika izdavačke kuće Booka, nakon ogromnog uspeha prvog konkursa, koji je privukao čak 575 rukopisa, svi sa nestrpljenjem očekuju novi konkurs i otkrivanje nekog novog svežeg književnog glasa. Prošlogodišnja pobednica Mirjana Drljević romanom "Niko nije zaboravljen i ničega se ne sećamo“ ušla je u najuži izbor za NIN-ovu nagradu i već tri meseca je na bestseler listama domaćih knjižara.

PRAVILA KONKURSA
 
Jedan od uslova za učesnike je da dužina teksta ne sme da bude kraća od 180.000 karaktera (sa razmacima), kao i da roman nije ranije objavljivan, integralno ili bilo koji njegov deo. Dostavljanje rukopisa pod pravim imenom i prezimenom značiće i automatsku diskvalifikaciju učesnika. Jedini način da se predaju rukopisi je putem sajta izdavačke kuće, odnosno, putem konkursnog prijavnog formulara. Odluku o pobedniku donosi žiri koji čini urednički tim izdavačke kuće Booka.
 

"Ovakav projekat ne bi bio moguć bez podrške prijatelja iz OTP banke koji su odlukom da sa Bookom sklope petogodišnji sponzorski ugovor jasno prepoznali uspešnost ovog projekta koji će u godinama pred nama sigurno predstavljati pravi inkubator književnih talenata“, istakao je Bevc.

Svi zainteresovani mogu da do sredine maja pošalju rukopise, a pobednik će biti proglašen 15. novembra.

O svim pravilima i uslovima konkursa zainteresovani mogu da se informišu preko sajta izdavačke kuće Booka www.booka.rs/konkurs

1
Izvor: Promo

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Miljenko Jergović: Nije časno ćutati ako ste u manjini
Miljenko Jergović

Intervju

19.03.2022. 06:05

Miljenko Jergović: Nije časno ćutati ako ste u manjini

Bosanskohercegovački i hrvatski pisac Miljenko Jergović bio je gost Beograda nakon što je objavljena njegova nova knjiga "Trojica za Kartal – Sarajevski Marlboro remastered“, koju je u Srbiji objavila izdavačka kuća "Booka“. Reč je o starim temama i motivima koji su sada obrađeni u sasvim novim pričama. Odakle potreba za tim?
Close
Vremenska prognoza
fog
0°C
10.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve