Scena
17.02.2023. 09:05
R. E. / Beta

Nova dijagnoza

"Bolest je napredovala": Brus Vilis ima specifičan oblik demencije

1
Izvor: Beta / Invision / Charles Sykes

Porodica Brusa Vilisa je objavila u četvrtak da je čuvenom glumcu dijagnostikovana frontotemporalna demencija, manje od godinu dana nakon što se povukao iz glume, zbog borbe sa moždanim poremećajem, afazijom.

Afazija je dovela do pogoršanja sposobnosti govora ili razumevanja govora, zbog čega je morao da prestane da radi, a sada je dobio precizniju dijagnozu.

Porodica je na Instagramu saopštila da je bolest napredovala, ali da je "olakšanje konačno imati jasnu dijagnozu, iako je to bolno", a u saopštenju je objašnjeno šta to zapravo podrazumeva.

"Frontotemporalna demencija je okrutna bolest za koju mnogi od nas nikada nisu čuli i može da pogodi bilo koga. Za osobe ispod 60 godina starosti, FTD je verovatno mnogo rasprostranjenija nego što je poznato. Trenutno ne postoji terapija za ovu bolest, ali se nadamo da će se to promeniti u godinama pred nama. Kako Brusovo stanje napreduje, nadamo se da će sva medijska pažnja biti usmerena na prikupljanje što više znanja o ovoj bolesti, kao i na podizanje svesti javnosti i nova istraživanja", navodi se u saopštenju glumčeve porodice.

Saopštenje, objavljeno na sajtu Udruženja za frontotemporalnu demenciju, potpisale su Vilisova supruga Ema Heming Vilis, njegova bivša supruga Demi Mur i njegova deca, Rumer, Skaut, Talula, Mejbl i Evelin.

Tokom četiri decenije karijere, Vilisovi filmovi zaradili su više od pet milijardi dolara na svetskim blagajnama. Među filmovima, u kojima je ostvario najzapaženije uloge, su "Umri muški", "Petparačke priče", "Šesto čulo", "Dvanaest majmuna", "Šakal", "Peti element".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
23.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve