Scena
27.03.2022. 01:01
Mihailo Paunović

Dete gluvih roditelja

CODA film o kojem se priča

film
Izvor: Shutterstock

Trka za ovogodišnjeg Oskara ulazi u sam finiš. Filmove smo odgledali, favorite odabrali, ostalo je još samo da sačekamo ovogodišnju ceremoniju koja je zakazana za 27. mart.

Ovogodišnje prestižno takmičenje, po broju nominacija, predvodi film "The Power of the Dog“ sa 12, prate ga "Dune“ sa 10, dok "Belfast“ i "West Side Story“ imaju po sedam nominacija.

Baviti se prognozama i favoritima uvek je nezahvalno i na kraju, hteli to ili ne, bude krajnje subjektivno. Zbog toga smo ovog puta odlučili da pažnju posvetimo filmu koji na neki način prolazi ispod radara, makar kada je reč o medijima koji mu ne posvećuju dovoljno pažnje. A mogao bi dobro da prođe na dodeli Oskara i to zasluženo.

Reč je o filmu CODA, čiji naslov predstavlja skraćenicu za "child of deaf adults“ (dete gluvih roditelja). Film je brzo osvojio srca publike, makar one koja je stigla da ga pogleda i to s razlogom. Reč je drami čiju režiju i scenario potpisuje Šon Heder, a film je zapravo rimejk francuskog filma "La Famille Bélier“ iz 2014. godine.

U prvom planu ove drame je sedamnaestogodišnja Rubi Rosi kojoj su roditelji i brat gluvi, dok ona normalno čuje.

Film, u gotovo dva sata, donosi priču o porodici koja finansijski zavisi od ribolova, odnosno posla kojim se bave, dok u svakom drugom segmentu života moraju da se oslone na tinejdžerku. Rubi često predstavlja most između svoje porodice i ostatka zajednice koja u pojedinim situacijama nema sluha za gluvoneme osobe. Ona im je potrebna za svaki poslovni sastanak, svaki pregled kod lekara, gde god krenu, šta god da rade, a zahteva izlazak iz kuće.

Rubi je kroz ceo film u raskoraku između želje da pomogne porodici i potrebe da prati svoje pevačke snove koje njena porodica ne može da čuje.

Ovo, međutim, nije film o bespomoćnim ljudima koji vode nesrećne živote jer su obeleženi. Prikazana je porodica puna ljubavi, podrške, koja se ne stidi onoga što jesu i koja kao takva mnogo lakše prevazilazi sve predrasude zajednice. Film je ispunjen duhom i humorom i predstavlja gorko-slatku dramu koju bi trebalo pogledati.

Glavna glumica Emilija Džons, koja tumači Rubi, provela je skoro godinu dana učeći znakovni jezik i zaista je sjajna u filmu. Čini se, međutim, da film podjednako, ako ne i za nijansu više, nose ostali članovi njene porodice. Pre svega sjajni Troj Kotsur koji je s pravom nominovan za najbolju sporednu mušku ulogu.

Film je, pored ove, pokupio i nominaciju za najbolji film, kao i za najbolji adaptirani scenario.

CODA je premijerno prikazan na festivalu Sandens nakon čega je njegova prava otkupio Apple TV za rekordnih 25 miliona dolara.

Film je nedavno osvojio nagradu za najbolji film Američkog udruženja producenata (PGA – Producers Guild of America), nakon čega mnogi smatraju da su mu povećane šanse da bi mogao dobro da prođe na dodeli Oskara. Takođe, film je na prošlomesečnoj dodeli nagrada američkog Udruženja filmskih glumaca (SAG) dobio nagradu za najbolju ekipu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
9°C
22.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve