Scena
23.03.2022. 18:05
M. Paunović

Raša Andrić

"Leto kada sam naučila da letim" - Dečji film za odrasle

Film
Izvor: Shutterstock

Najveća vrednost filma zapravo je to što uopšte postoji. U poslednjih dvadesetak godina u Srbiji je snimljena šaka filmova za ovu ciljnu grupu, što ne samo da je šteta, već je na neki način i pogubno

Kada je reč o umetnosti, čini se da je najteže baviti se onom koja je namenjena tinejdžerima koji su jednom nogom čvrsto na tlu ušuškanog detinjstva, dok drugom samo što nisu zakoračili u svet odraslih. Dani odrastanja su im ispunjeni kolebanjem, emocijama sa kojima, često, ne znaju šta će, nepredvidivim reakcijama.

Zbog toga autori, opravdano ili ne, najčešće izbegavaju da imaju posla sa ovim turbulentnim periodom.

Jasminka Petrović, na sreću, nema taj problem. Na domaćoj i međunarodnoj književnoj sceni postala je poznata i priznata upravo zbog toga što je svoje stvaralaštvo posvetila deci i mladima za koje je do sada napisala više od 30 knjiga, među kojima je i naslov "Leto kada sam naučila da letim" kome je ovaj tekst i posvećen.

Za svoj najpopularniji i najnagrađivaniji roman "Leto kada sam naučila da letim" Petrovićeva je dobila brojne nagrade: "Neven", "Srebrno Gašino pero", "Dositejevo pero", "Plavi čuperak", "Mali princ", kao i oznaku "White Raven" za 2016. godinu. A najveća nagrada je možda upravo ta što je roman postao sastavni deo školske lektire.

Njena priča o svetu predstavljenog očima tinejdžerke Sofije odnedavno se prikazuje i na velikom platnu jer je na osnovu romana "Leto kada sam naučila da letim" reditelj Radivoje Raša Andrić snimio istoimeni film i u ovoj priči pored Jasminke Petrović deli glavnu ulogu.

Nakon filmova "Kad porastem biću kengur", "Munje" i "Tri palme za dve bitange i ribicu" reditelj Raša Andrić, čini se, napušta svoju komfor zonu i prihvata izazov da snimi potpuno drugačiji film namenjen pre svega mlađoj generaciji.

Pre svega njegov film "Leto kada sam naučila da letim" predstavlja dinamičnu, lepu i duhovitu priču, i kao takav je pravo osveženje u domaćoj kinematografiji.

film
Izvor: Shutterstock

Međutim, njegova najveća vrednost zapravo je to što uopšte postoji. U poslednjih dvadesetak godina u Srbiji je snimljena šaka filmova za ovu ciljnu grupu, što ne samo da je šteta, već je na neki način i pogubno.

Radnja filma prati tinejdžerku Sofiju tokom naizgled dosadnog letovanja sa dve bake na Hvaru. Međutim, nova prijateljstva, zaljubljivanje, morske avanture, pretvoriće ovo leto u raspust koji se pamti.

Ova letnja, pomalo romantična priča izmamiće emocije među gledaocima svih generacija. Iako je film prvenstveno namenjen mladima, on ne poznanje granice. Film je slojevit, dirljiv, nežan. Iako je rađen iz dečjeg ugla, on šalje jaku mirovnu poruku i na jedini ispravan način provlači priču o ratu na ovim prostorima i poziva na praštanje i pomirenje.

Zbog toga možemo da kažemo da je ovo film za decu i mlade koji je osvojio srca odraslih.

"Leto kada sam naučila da letim" jedno je od onih ostvarenja koja mame čitave porodice u bioskope, nakon čijeg gledanja se razgovori o raznim temama spontano nameću.

Kada je reč o glumačkoj postavi, u prvi plan treba istaći Klaru Hrvanović, Olgu Odanović, Snježanu Sinovčić i Žarka Lauševića.

Mlada, talentovana glumica Klara Hrvanović je svojim šarmom i prirodnošću lako osvojila srca publike ulogom Sofije. O Olgi Odanović, Snježani Sinovčić i Žarku Lauševiću ne treba previše trošiti reči. Svojim ulogama gledaocima mame razne emocije – od smeha do suza.

Zapažene role ostvarila je i grupa talentovanih tinejdžera iz Splita i Beograda.

Čini se da su gledaoci ovim filmom, koji odiše dobrotom i ljubavlju, dobili mnogo više nego što su očekivali.

Bioskopi ponovo imaju u ponudi kvalitetan porodični film zbog čega predstavlja iskrenu preporuku za sve generacije, od sedam do sedamdeset sedam.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Da li ste gledali jeziviju seriju od ove?
Uhođenje na internetu

"You“

10.03.2022. 09:10

Da li ste gledali jeziviju seriju od ove?

Ukoliko i vi ovih dana manijakalno "listate“ društvene mreže, sadržaj koji vam sigurno u najvećoj meri preokupira pažnju jeste rat u Ukrajini.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
15.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve