Scena
23.09.2022. 23:10
R.E.

Danil Trifonov

Čuveni pijanista, dobitnik Gremija, stiže u Beograd

1
Izvor: Dario Acosta

Po prvi put u Beogradu koncert će održati svetska zvezda klasične muzike, pijanista Danil Trifonov, 21. oktobra u 20 časova u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine u organizaciji Centra beogradskih festivala - CEBEF. Ulaznice se mogu nabaviti na blagajni i sajtu Kolarca, putem sajta tickets.rs, kao i na Ticket Vision prodajnim mestima.

Danil Trifonov renomirani je solista, majstor koncertantnog repertoara, kamerni i vokalni saradnik i kompozitor. Spajajući neverovatnu tehniku sa delikatnom senzibilnošću i dubinom, njegova izvođenja su neprestani izvor čuda za publiku i kritičare. Pored Gremija i nagrada za najbolje koncertne snimke brojnih muzičkih časopisa, njegovu karijeru obeležile su nagrade na tri najznačajnija pijanistička takmičenja: Šopenovom konkursu, Takmičenju Čajkovski i Takmičenju Rubinštajn.

Za izdanje Listovih dela pod nazivom Transcendental (Deutsche Grammophon) osvojio je Gremi nagradu za najbolji instrumentalni solo album 2018. godine. Kako navodi The Times of London, "on je bez dileme najizuzetniji pijanista našeg doba".

Tokom prošle sezone Trifonov je izdao album Bah: Umetnost života za Deutsche Grammophon i promovisao ga na resitalskim turnejama širom SAD i Evrope. Izveo je Bramsov Prvi koncert za klavir sa Simfonijskim orkestrom Dalasa pod upravom Fabija Luizija i Ciriškom filharmonijom kojim je upravljao Đanandrea Noseda, kao i Mocartov Koncert za klavir br. 9 Jeunehomme na turneji po Evropi sa Antoniom Papanom i Nacionalnim orkestrom Santa Ćećilija. Takođe je izveo svih pet Betovenovih klavirskih koncerata u raznim kombinacijama sa osam različitih orkestara, uključujući Njujoršku i Minhensku filharmoniju i Simfonijski orkestar Toronta. Na kraju, premijerno je svetu predstavio novi Klavirski koncert Mejsona Bejtsa, koji je za njega napisan tokom pandemije, sa ansamblima koji su i naručioci dela – Filadelfija orkestar i Simfonijski orkestar San Franciska.

Tokom proteklih sezona Trifonov je bio rezidencijalni umetnik Njujorške filharmonije, što je podrazumevalo i njujoršku premijeru njegovog Klavirskog kvinteta, a uređivao je i izveo seriju od sedam koncerata Perspektive u Karnegi holu, krunisanu izvođenjem sopstvenog Klavirskog koncerta. Resitale svira širom sveta još od svog debija u Karnegi holu 2013. godine, a njegova diskografija za kuću Deutsche Grammophon uključuje snimak njegovog debija iz Karnegi hola, Chopin Evocations i tri albuma sa muzikom Rahmanjinova sa Filadelfija orkestrom i Janik Nezet- Seginom, od kojih je jedan nominovan za Gremi 2021, a drugi je osvojio nagradu za koncertni snimak godine časopisa BBC Music. Godine 2016. proglašen je za umetnika godine časopisa Gramophone, a 2021. godine Vlada Francuske ga je proglasila za Viteza reda umetnosti i književnosti.

1
Izvor: Dario Acosta

Tokom sezone 2010/11 Trifonov je osvojio medalje na tri najprestižnija svetska takmičenja: Treću nagradu na Konkursu Šopen u Varšavi, Prvu nagradu na Takmičenju Rubinštajn u Tel Avivu, kao i Prvu nagradu i Gran pri na Takmičenju Čajkovski u Moskvi.

Muzičko obrazovanje je započeo u Moskvi sa pet godina, pohađao je Muzičku školu "Gnjesini" u Moskvi, a studije nastavio kod Sergeja Babajana na Institutu za muziku u Klivlendu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ričard Klejderman, pijanista kojeg slušaju i oni koji ne vole klasiku
Ričard Klejderman

Ekskluzivni intervju

17.12.2021. 07:05

Ričard Klejderman, pijanista kojeg slušaju i oni koji ne vole klasiku

Ukoliko i niste ljubitelj klasične muzike, sigurno ste čuli najmanje jednu kompoziciju u izvođenju Ričarda Klejdermana, "Baladu za Adelinu“, na primer, koja je prodata u 28 miliona kopija u 38 zemalja sveta. I mnoge druge kompozicije, pre svega rok i pop koje je svirao u duhu klasične muzike, postale su toliko popularne da je plavokosi muzičar ušao i u Ginisovu knjigu rekorda kao najuspešniji pijanista na svetu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
27°C
21.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve