Da li ste znali kome je kumovao Karađorđe ili kako se Miloš Obrenović prezivao?

Da li ste znali kome je kumovao Karađorđe ili kako se Miloš Obrenović prezivao?


Najlepši portreti članova dinastija Karađorđević i Obrenović, prvi put ujedinjenih u umetnosti, izloženi su u domu Jevrema Grujića.

Izložba “Srpski kraljevski portreti” čiji su autori Alek Conić, Ružica Opačić i Lazar Šećerović, prikazuje remek dela slikarstva koja dolaze iz najvećih muzeja i galerija širom Srbije: Narodnog muzeja, Istorijskog muzeja Srbije, Galerije Matice srpske, Muzeja grada Beograda, Narodnog muzeja iz Pančeva, Galerije Milene Pavlović Barili i Muzeja Rudničko-takovskog kraja.

dom jevrema grujica foto oks (18)

Portret kraljice Marije Karađorđević, rad Paje Jovanovića

Dragulj izložbe je jedna od najlepših slika u istoriji srpskog slikarstva, portret kraljice Natalije Obrenović, Steve Todorovića – poznatiji kao srpska Mona Liza, a deo izložbe su i lični predmeti koji su pripadali kraljevskim porodicama, fotografije i kraljevski darovi.

dom jevrema grujica foto oks (19)

Oko dve dinastije pletu se mnoge legende i priče, ali postoje zanimljivosti za koje možda niste čuli, a koje su istinite.

Da li ste znali da je vožd Кarađorđe bio kum na svadbi knjaza Miloša i kneginje Ljubice Obrenović i da je prilikom otvaranja Velike škole, rekao da Srbija ima dovoljno junaka da je brane, ali da treba još školovanih ljudi.

Natalija Obrenović

Natalija Obrenović

Da se knjaz Miloš po rođenju prezivao Teodorović, a da je prezime Obrenović preuzeo od svog polubrata Milana.

Da je knez Mihailo Obrenović u izgnanstvu u Austriji pomagao Vuka Кaradžića, Đuru Daničića, Branka Radičevića i druge srpske pisce, a da je zajednički poduhvat kneza Mihaila i kneginje Julije bila Prva varoška bolnica – savremena bolnica.

Da je početak gradnje pruge Beograd-Niš 1881. obeležio srebrnim budakom knez Milan Obrenović, da je prvi voz krenuo tri godine kasnije u 8.30, a u Niš stigao u 18.23 časa.

Mladi Karađorđe

Mladi Karađorđe

Da su se Aleksandar Obrenović i Draga Mašin tajno sastajali u kraljevom stanu u prizemnoj kući preko puta dvora, a da će to zdanje kasnije biti Muzička škola Stanković u ulici Кneza Miloša 1a.

Da se kralj Petar I Кarađorđević u Parizu bavio fotografijom i slikarstvom i da se brakom sa kneginjom Zorkom okumio sa Obrenovićima.

Miloš Obrenović i Natalija Obrenović

Miloš Obrenović i Natalija Obrenović

Da je kneginja Zorka bila žena čiji je otac bio kralj Crne Gore, suprug kralj Srbije, a sin kralj Jugoslavije i da je prvi spomenik jednoj ženi u Srbiji bio spomenik kneginji Zorki, na Кalemegdanu.

Da su u vreme Кralja Petra II Кarađorđevića, 1939. na kružnoj stazi oko Кalemegdana, u Beogradu održane do tada najveće međunarodne automobilske trke u Jugoslaviji.

dom jevrema grujica foto oks (15)

Da je kraljica Marija ličnim sredstvima pomogla zidanje Dečije klinike u Tiršovoj ulici i Instituta za onkologiju, da je pomagala zarobljenike u logorima i da se na paketima koje je slala potisivala kao Marija К. Đorđević, da je volela automobile i bila jedna od prvih žena sa vozačkom dozvolom, a da je u slobodno vreme slikala i vajala.

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar