Scena
19.04.2024. 22:00
R.E.

"Ubistva u ulici Morg"

Da li znate ko je napisao PRVU DETEKTIVSKU PRIČU?

detektiv
Izvor: Shutterstock

U Filadelfijskom listu "Grahams magazine" je na današnji dan pre 181 godinu, objavljena priča "Ubistva u ulici Morg", Edgara Alana Poa, koja se smatra prvom objavljenom detektivskom pričom.

Priča govori o Dupinu, koji nije profesionalni detektiv, već na svoju ruku odlučuje da istraži ubistva i oslobodi optužbi nevinog čoveka.

Spekuliše se da su kasnije stvoreni likovi Šerloka Holmsa i Herkula Poaroa bili inspirisani likom Dupina i njegovom neobičnom praksom istraživanja zločina.

Priča je objavljena u vreme kada je zločin bio jedna od glavnih tema u društvu, a u Londonu je neposredno pre toga osnovana prva profesionalna policijska jedinica.

Edgar alan po
Izvor: Shutterstock

Takođe, američka policija je počela da uvodi naučni metod u istraživanje ubistava.

Po je postavio šablon ekcentričnog brilijantnog detektiva koji pomaže sluđenom policajcu da reši zločin, a ovaj format je od tada postao jedan od najpopularnijih u oblasti trilera i misterije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Pisar koji je Ministarstvo izveštavao u stihovima
pisanje, dokument

Vojislav Ilić

14.04.2022. 08:05

Pisar koji je Ministarstvo izveštavao u stihovima

U pojedinim svojim pesmama on je bio glasnik naprednih ideja svog doba, oštar kritičar društvenih i političkih izopačenosti. Pesnik Vojislav Ilić je svoj kratak život proveo u čestom menjaju posla, a jedina konstanta u njegovoj biografiji bio je boemski život.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
20.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve