Scena
10.02.2023. 07:10
Beta

Muzej u Zrenjaninu

"Dakle, Vi ste taj Uroš Predić?"

slikanje, slika
Izvor: Shutterstock

Promocija obnovljenog i redizajniranog izdanja publikacije "Dakle, Vi ste taj Uroš Predić?" autorke Olivere Skoko, održana je u četvrtak povodom sedamdeset godina od smrti Uroša Predića (1857-1953).

Pomoćnica ministra kulture za kulturno nasleđe i digitalizaciju, Danijela Vanušić, kazala je na skupu u Gradskoj kući u Zrenjaninu da je Ministarstvo podržalo obeležavanje 160 godina od rođenja Predića izložbom u zrenjaninskom Narodnom muzeju i pratećom publikacijom koja je predstavljena u obnovljenom i redizajniranom izdanju.

"Publikacija je po svemu specifična jer je autorka ceo opus predstavila kroz vizuru legata, onog najintimnijeg i ličnog što je Uroš Predić sačuvao za sebe i što je posle njegove smrti pripalo muzeju u Zrenjaninu", kazala je Vanušić.

Narodni muzej u Zrenjaninu je 2017. godine, obeležavajući 160 godina od rođenja slikara Uroša Predića, priredio izložbu iz svog fonda koja prikazuje životni i stvaralački put tog izuzetnog umetnika.

Autorka publikacije, Olivera Skoko, viša kustoskinja-istoričarka umetnosti u zrenjaninskom Narodnom muzeju, kazala je da je tu izložbu videlo više od 60.000 posetilaca u šest gradova u Srbiji i regionu, i da je već se samim tim nastala potreba i velika zainteresovanost da prateća publikacija doživi novo izdanje.

"Odštampali smo je upravo zahvaljujući Ministarstvu kulture, Grad Zrenjanin je pokrenuo priču o obeležavanju 70 godina od smrti Uroša Predića, a tu su sa nama i predstavnici Galerija Matice srpske koja broji poslednje dane izložbe o Urošu Predići, i imam utisak da svako zaista može da doprinese i prepozna značaj Uroša Predića", kazala je Skoko.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura je naveo da je namera da uz podršku Republike i Pokrajine ove godine počne izgradnja spomen-kuće Uroša Predića u Orlovatu, njegovom rodnom mestu.

Grad Zrenjanin, u saradnji s ustanovama kulture i Mesnom zajednicom Orlovat, od 8. do 11. februara obeležava 70. godišnjicu od smrti Uroša Predića. Sinoć je u Narodnom pozorištu "Toša Jovanović" prikazana monodrama "Ja ću tebi lјuba biti" Muzejskog teatra Muzeja Krajine iz Negotina.

Na dan slikareve smrti, u subotu, 11. februara, na groblјu u Orlovatu biće položeni venci na grob Uroša Predića i služen pomen, a potom će prisutni posetiti Hram Vavedenja Presvete Bogorodice, u centru sela, graditelјsko delo istaknutog arhitekte modernog pravca Dragiše Brašovana, koje je spomenik kulture od velikog značaja.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Najveći srpski slikari: Izložba u Čačku koju ne treba propusti
boje, slikarstvo, umetnost, četkice

Dela 38 autora

29.01.2023. 23:05

Najveći srpski slikari: Izložba u Čačku koju ne treba propusti

Umetnička galerija "Nadežda Petrović“ Čačak i Galerija Matice srpske, predstavljaju čačanskoj publici izložbu "Kolekcija kao ogledalo. Modernizam u delima iz Galerije Matice srpske", koja će trajati od 02. februara do 22. marta 2023. godine. Izložba se realizuje kao uvodni program u okviru projekta Čačak – Nacionalna prestonica kulture 2023. godine.
Close
Vremenska prognoza
thunderstorm with light rain
22°C
05.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve