Scena
10.06.2021. 19:35

Bila je više od slikarke

Devet života Milene Pavlović Barili

Knjiga
Izvor: Shutterstock

Nova knjiga Maje Herman Sekulić - "Devet života Milene Pavlović Barili", biće predstavljena u beogradskom Domu Jevrema Grujića , u petak 11. juna, u 19 časova, a o delu će govoriti Irina Subotić, Žana Gvozdenović, Neda Todorović, Zorica Bulajić i autorka.

Milena Pavlović Barili, jedna od naših najistaknutijih umetnica, rođena je u Požarevcu 1909. u umetničkoj porodici.Majka Danica Pavlović studirala je umetnost, a otac Bruno Barili bio je poznati italijanski pesnik i kompozitor.

Bila je izuzetno obrazovana, svestrana i talentovana i već sa dvanaest godina odlazi u austrijski grad Linc u kome je na Majerovoj školi pohađala časove slikanja. Umetničku školu u Beogradu upisuje 1922. godine i završava je već sa sedamnaest godina. Živela je i stvarala u Parmi, Rimu, Pezaru, Bergamu, Nici.

Delo "Devet života Milene Pavlović Barili“ je više od biografije, književnica Maja Herman Sekulić sledi sećanja  na veliku slikarku uz istančani lični doživljaj žene u svetu umetnosti u  nekim drugim vremenima, ali  i njenom neposustajanju i nepristajanju na kompromise.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
18.06.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve