Scena
06.04.2022. 17:48
R.E.

Legendarni film

"Diese Stadt ist Walter" - neverovatne činjenice i slike koje do sada nismo videli

42 kamera
Izvor: Privatna arhiva porodice Živojinović

Premijera filma "Valter brani Sarajevo" bila je pre tačno 50 godina u gradu čije ime je u nazivu ovog jugoslovenskog blokbastera, koji je do danas videlo više od milijardu i po ljudi.

Reč je o partizanskom filmu u režiji Hajrudina Krvavca, a po scenariju Đorđa Lebovića, Mome Kapora, Hajrudina Krvavca i Save Pređe.

Okosnicu priče čini slobodna interpretacija biografije stvarnog antifašističkog borca iz Drugog svetskog rata — Vladimira Perića Valtera, kojeg u filmu tumači Bata Živojinović, a za tu ulogu je dobio Zlatnu arenu u Puli.

Radnja se dešava u Sarajevu 1944. godine. 

Osim u bivšoj Jugoslaviji, film je postigao neverovatan uspeh u Kini.

Zapravo “Valter” je bio prvi strani film koji se posle “kulturne revolucije” prikazivao u Kini, a popularnost ovog filma ne jenjava, jer se “Valter” i dalje prikazuje na nacionalnoj kineskoj televiziji povodom državnih praznika. 

"Valter brani Sarajevo" je uzbudljiv, akcioni, špijunski film o sarajevskim ilegalcima i njihovom vođi, partizanskom obaveštajcu Vladimiru Periću Valteru

Osim Bate Živojinovića i ostale uloge su igrali vrhunski jugoslovenski glumci: Rade Marković, Ljubiša Samardžić, Dragomir Bojanić Gidra, Neda Spasojević, Pavle Vujisić, Slobodan Dimitrijević ”Lobi”, Igor Galo, Stevo Žigon, Faruk Begoli, Relja Bašić, Etela Pardo, Voja Mirić, Vladan Holec, Davor Antolić, Boro Begović, Eugen Verber, Miralem Zupčević, Rudi Alvađ, Ramiz Sekić, Demeter Bitenc, Husein Čokić, Dragan Stipić, Zoran Belić, Ranko Gučevac, Jozo Lepetić, a kao epizodista se po prvi put na filmu pojavljuje Emir Kusturica. Pored jugoslovenskih igrali su i nemački glumci: Hanjo Hase, Rolf Remer, Vilhelm koh Hege, Herbert Kefer, Fred Delmar i Helmut Šrajber.

Koliki je uticaj ostvario ovaj film govore i činjenice da je u Sarajevu otvoren muzej “Valter brani Sarajevo”, u Mladenovcu se održava filmski festival “Valter” kao omaž Bati Živojinoviću, a Ahmet Muminović je nacrtao strip “Valter brani Sarajevo” čije je kinesko izdanje prodato u osam miliona primeraka.

Pojedine rečenice iz filma se i danas citiraju:

"Čekam te u pet kraj Begove džamije“

"Vazduh trepti kao da nebo gori“

“Diese Stadt ist Walter“ (Ovaj grad je Valter).

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Sarajevo je neverovatno mesto"
Sarajevo

Dan grada

06.04.2022. 14:32

"Sarajevo je neverovatno mesto"

Povodom 6. aprila, Dana Sarajeva, član Predsedništva BiH Željko Komšić, gradonačelnica Benjamina Karić i članovi delegacije Vlade kantona Sarajevo položili su cveće na šehidskom groblju Kovači i odali poštu šehidima i ostalim poginulim pripadnicima Armije BiH.
Close
Vremenska prognoza
light rain
17°C
03.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve