“DOTAKLA SAM TLO” Abramović: Otišla sam iz Jugoslavije, a došla u Srbiju

“DOTAKLA SAM TLO” Abramović: Otišla sam iz Jugoslavije, a došla u Srbiju

Foto: Tanjug/BOJAN STEKIC


“Nije zastrašujuće skočiti i poleteti, morate skočiti sa oblakodera i opasnost počinje kada treba da dotaknete tlo. Pre 44 godine, kada sam napuštala svoju zemlju, skočila sam i od tada sam letela. Sada osećam da sam dotakla tlo”, počela je Marina Abramović svoje obraćanje na konferenciji za novinare u Muzeju savremene umetnosti gde je postavljena njena izložba “Čistač”.

Obraćanje u ranim jutarnjim časovima, kao i metafora u naslovu izložbe, simbolično predstavljaju da Abramovićeva u zoru čisti svoju prošlost, svest, ali i arhivu svojih najboljih radova.

“Nisam želela retrospektivu, jer posle toga očekujete da će umetnik brzo umreti. To je kao odlazak u penziju, a ja ću umreti radeći”, istakla je Abramović.

Marina Abramovic 2

Kako kaže njen “Čistač” u Beograd stiže nakon što je izložbu u Oslu obišla premijerka Ana Brnabić.

“Ja sam otišla iz Jugoslavije, a došla sam u Srbiju, šta da radim”, istakla je Abramovićeva i dodala:

“Nisam političar, ja sam umetnik i mislim da ova izložba dovoljno političarima pokazuje da, ako uložite novac u kulturu, dobijate visoke standarde”, smatra Abramovićeva.

FOTO TANJUG / BOJAN STEKIC / bb

FOTO TANJUG / BOJAN STEKIC / bb

Slavna umetnica je istakla da je u Beograd došla otvorenog srca i da je sve to za nju predstavljalo veliko emotivno uzbuđenje.

“Svi moji radovi su ovde. Stvarno sam došla na svoje tle. Od naše jake hrane boli me stomak, ali pojela sam sve – od gurmanske pljeskavice do teletine u saču. Iako obično živim u nekom prostoru između, kao što su autobuske stanice, aerodromi, parkovi, odakle crpim svoju inspiraciju , jer je sudbina tu otvorena i sve je moguće, u Beogradu je moj dom. Živela sam u Makedonskoj 33, moja prva ljubav je živela preko puta Politike, ručala sam u Grmeču, na groblju sam učila za ispite, a bilo je i praktično jer ljudi obično na groblje donose hranu pa sam uvek imala šta da pojedem. Sve je ovde”, rekla je Abramovićeva.

Čistila je krvave kravlje kosti, dopuštala da je publika ljubi i seče… U svojim performansima uvek se bavila telom i bolom, smatrajući da ako čovek nanosi sebi bol da bi se oslobodio straha, onda je bol u redu. Istakla je i da motivaciju za svoje stvaralaštvo dobija iz svog života, ideju može da dobije dok je u kuhinji, ili dok leti avionom, ali uzima samo one ideje koje nose strah, lepe je ne zanimaju.

“Ako mi se kaže NE, onda je to tek početak”, dodala je.

Povezane vesti – Čekajući Marinu

Priznala je i da joj je u svetu pomoglo što dolazi sa prostora Jugoslavije i što je žena.

“Od bake sam naučila spiritualnost, od oca hrabrost, od majke volju i disciplinu. To me je učinilo jakom i ne volim feminizam jer on žene stavlja u određenu kategoriju, a za umetnost nije važno da li je neko žena, muškarac, ove ili one rase, homoseksulaca. Postoji samo dobra i loša umetnost”, rekla je Abramović.

Govorila je i o gubicima u životu.

“Nisam imala dece, normalan porodični život. Ja sam nomad, svake nedelje sam na nekom drugom meridijanu. Ko bi to mogao da izdrži? Postoji jedan čovek, viđamo se u hotelima, evo ga, kreće za 25 min za Njujork. Zove se Tod…”, rekla je i pokazala na jednog gospodina.

A onda je rekla i da je napravila jednu grešku.

“Pogrešila sam. Izložba je trebalo da se zove Čistačica, Boris Miljković mi je otvorio oči emisijom ‘Razgovor sa čistačicom’. Radikalnije je, jače…”, rekla je Marina Abramović.

 FOTO TANJUG / BOJAN STEKIC / bb

FOTO TANJUG / BOJAN STEKIC / bb

Nakon gotovo pola veka, “Čistač”, Marine Abramović je, posle Stokholma, Humlebuka, Osla, Bona, Firence i Toronta, stigao u Muzej savremene umetnosti. Izložba će biti otvorena do 20. januara 2020. godine. Posetioci će. kroz izložbu, moći da isprate sve faze višestrane pedesetogodišnje karijere Abramovićeve.

Ovo je ujedno i poslednja stanica na njenoj turneji.

Pored same postavke, Marina Abramović će 28. septembra održati otvoreno i besplatno predavanje ispred Muzeja savremene umetnosti.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar