Scena
20.01.2022. 21:05
Tanjug

"Obraz je najvažniji"

Džek Dimić o "Deci Kozare", Zafranoviću, ulogama koje je odbio...

Džek Dimić 20.1.2022.
Izvor: TANJUG / RADE PRELIC

Glumac Džek Dimić izjavio je da je više nego počastvovan što će igrati u predstojećem filmu reditelja Lordana Zafranovića "Zlatni rez 42 (Djeca Kozare)" i da mu je to najznačajnija uloga u životu.

"Mogu reći da je jako zahtevna i da mene i ekipu čeka ogroman posao na filmu koji je po meni jedan od najznačajnijih projekata u regionu u poslednjih 30 godina, jer je baziran na dokumentima i istini, a Zafranović je odličan poznavalac tematike", rekao je Dimić agenciji Tanjug.

Srpski glumac koji već godinama gradi inostranu karijeru igraće jednu od glavnih uloga ustaškog zapovednika logora u filmu koji, po scenariju Arsena Diklića (1922-1995) i Zafranovića, govori o stradanju srpskog naroda na Kozari i ustaškom logoru smrti Jasenovac tokom Drugog svetskog rata.

"Čovek koga igram je sve suprotno od mene. Ovaj čovek je kriv za hiljade nedužnih života", rekao je Dimić.

Priznavši da je za njega "jako bolan" proces pripreme za ulogu u "Zlatnom recu 42 (Djeci Kozare)" Dimić je rekao da već tri meseca čita, gleda i sluša materijale iz vremena kada je jasenovački logor bio aktivan u nacističkoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

"Mislim da će ovaj film konačno staviti tačku na ovu temu, na sve ovo što se dešavalo od 1941. do 1945. godine u tom logoru i da će biti dočarno publici na najvišem mogućem nivou", rekao je Dimić.
 

Prema njegovim rečima, lik koji će igrati u "Zlatom rezu 42 (Djeci Kozare)" je "baziran na istorijskim događajima, činjenicama i ljudima".

"Ne smem o detaljima. Ne zato što mi je zabranjeno. Smatram da je etički sa moje strane da dok ne završim posao o tome ne pričam. Ali u filmu je sve dokumentovano. Moj lik je dokumentovan. Čeka me odgovoran zadatak i nadam se da ću ispuniti ono što sam zamislio i što je reditelj zamislio", napomenuo je Dimić.

Pored glumačkog posla u "Zlatnom rezu 42 (Djeci Kozare)", Dimić će pomagati u nastanku Zafranovićevog filma i kao član kreativnog tima, pošto je planirano da se snima od juna do avgusta na lokacijama u glumčevom rodnom gradu Kozarskoj Dubici i okolini.

"Zafranović je birao lokacije... Biće mi zadovoljstvo da mu pomognem. Do sad sam bio samo u ulozi glumca, ali evo ovaj put ću biti i u ulozi člana kreativnog tima jer mislim da je tema vrlo ozbiljna i jako bitna, i drago mi je da ću dati svoj doprinos", naglasio je glumac.

Dimić je rekao da je nezahvalno porediti "Zlatni rez 42 (Djecu Kozare)" sa nedavnim filmom "Dara iz Jasenovca" reditelja Predraga Antonijevića iako se radi o istoj tematici.

"Ne znam kako je rađena "Dara" nisam u tome učestvovao niti imam pravo da to komentarišem. Jedino mogu reći da je scenario Diklića i Zafranovića jedan od najboljih koje sam pročitao. Maksimalno poštujem kad je neko nešto radio na ovu temu pre, ali mislim da nije za uspredbu", rekao je Dimić.
 

Zafranović se tokom rediteljske karijere u nekoliko navrata bavio Drugim svetskim ratom i počinjenim zločinima u filmovima "Okupacija u 26 slika" (1978) i "Pad Italije" (1981), kao i dokumentarcem "Krvi pepeo Jasenovca" (1983), a Dimić ističe da je "gledao sve što je Lordan radio".

"Imao sam i motiv više da radim ovaj epski film sa čovekom uz čije fimove sam odrastao. Zafranovića nisam znao pre. Kad sam dobio informaciju da je zainteresovan da radi sa mnom i naknadno kad mi je ponuđena uloga naravno da je doprinelo (odluci) i to što sam veliki poštovalac njegovog rada i opusa", rekao je Dimić.

Prema njegovim rečima, Zafranović se "uvek bavi istinom" pa je samim time i odabrao da snimanje filma bude na području Potkozarja "gde se sve to i desilo".

"Biće tu dosta posla, ali se radujem tome i naravno posebno sam ushićen zbog svog grada i sugrađana koji su dočekali da se tako veliki film i projekat radi na našem terenu", naglasio je Dimić.

Glumac je u novembru završio snimanje serije "Klan", predstoji mu, između ostalog, rad na još 18 nastavaka "Dinastije" u aprilu i maju, a od marta ga očekuje i "Urgentni centar" u čiju novu sezonu se vraća sa ulogom doktora Kovačevića.

"Lordanov film ne želim da mešam ni sa čim i već sam svima rekao da sam od 15. maja nedostupan. Uloga predstavlja najznačajniju u mom životu", istakao je Dimić.

Glumac školovan na njujorškom institutu "Li Strazberg" kaže da se u odabiru projekata prilagođava situaciji i ulozi i da nije "jedan od onih koji žele da prilagode situaciju sebi".

"Kad mi se ponudi uloga idem prema svojim sposobnostima, nekom talentu i mogućnostima da je prihvatim i odradim. Nikad ne prihvatam uloge koje ne mogu da odradim, a ne postoji glumac koji može da igra sve uloge", ocenio je Dimić.
 

On je istakao da nikad ne radi "filmove koji su crno beli i upereni protiv nekog naroda, regiona, bilo čega" i da je sa zadovoljstvo odbio dva projekta u Sjedinjenim Državama i jedan u našem regionu.

"Odbio sam film u Americi koji je bio na temu građanskog rata u Bosni i Hercegovini. Kad sam dobio sinopsis svom menadžeru sam rekao da ne želim uopšte da razgovaram na tu temu. Bez obzira što sam tad bio gladan uloga. Imao sam ih samo 15 u Americi ali sam znao da će me to koštati posle", rekao je Dimić.

Džek Dimić 20.1.2022.
Izvor: TANJUG / RADE PRELIC

Srpski glumac kaže da se oslonio na savet svog oca koji mu je rekao: "Sine nemoj da se izvinjavaš za nešto što nisi trebao da radiš, jer onda nisi trebao da radiš".

"On se ne razume u moj posao ali se razume u ljudskost. Ja sam mu mnogo dužan. Naučio me da je obraz mnogo važniji od uloge", naglasio je Dimić.

Prema njegovim rečima, iz istih razloga je u Americi odbio i film "sa tematikom na Kosovu jer je bio uperen protiv kompletnog naroda", kao i jedan film u regionu pre tri godine.

Dimić je rekao da bi istu odluku doneo za bilo koji film za koji shvati "da je crno beli, da je stereotip, da drži nekom stranu u sukobu".

"Mislim da to nijedan glumac to ne treba da radi koliko god smo gladni uloga", zaključio je Dimić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
21.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve