DŽON LENON NIJE ŽELEO RAZORITI BEND? Snimak koji menja sve što znamo o Bitlsima

DŽON LENON NIJE ŽELEO RAZORITI BEND? Snimak koji menja sve što znamo o Bitlsima

Shutterstock


Britanski istoričari publicista Mark Lewisohn o Beatlesima verojatno zna više nego što su oni sami ikada znali o svojoj karijeri. U isto vrijeme, raspolaže i s podacima koji bacaju potpuno novo svetlo na sve do sada poznate priče o raspadu ove legendarne grupe.

Lewisohn, naime, poseduje snimak nastao 8. septembra 1969. godine u vreme nakon što je završeno snimanje albuma “Abbey Road” koji je bio njihov poslednji studijski album, piše Index.hr. Ringo Starr je u to vreme u bolnici zbog pretraga vezanih za crevne probleme, a u njegovom odsustvu, John Lennon, Paul McCartney i George Harrison okupljaju se u sedištu Apple-a na Savile Rowu kako bi raspravili teme vezane za budućnost benda.

John je sa sobom ponio diktafon kako bi snimak nakon sastanka moghao poslušati i Ringo. “Ringo, ne možeš biti ovde, ali ovo snimamo kako bi mogao čuti sve o čemu pričamo”, na samom početku snimka kaže John Lenon.

A ono o čemu pričaju je novi album ili singl koji bi pustili u vreme Božića, što je komercijalna strategija koje su se držali od samog početka Beatlemanije.

“Ovo je veliko otkriće. Knjige o Beatlesima uvek su nam govorile da su članovi benda oduvijek znali da će “Abbey Road” biti njihov posljednji album i da su nakon njega nameravali napraviti pauzu. Ali ne, oni raspravljaju o novom albumu. A ako mislite da je John želeo razoriti grupu, kad ovo čujete, biće vam jasno da nije tako. Ne baca li to potpuno novo svetlo na sve što smo znali?” govori Lewisohn.

foto: Shutterstock

foto: Shutterstock

Povezane vesti – NEPREVAZIĐENI BITLSI: Muzičari koji su prodali najviše albuma

Snimak otkriva i da je John sugerisao da svaki član benda napiše pesme koje bi bile kandidati za novi singl, ali predlaže i formulu novog albuma. Paul, John i George napisali po četiri pjesme, a dve bi napisao Ringo. Može se čuti i kako Paul govori da je verovao kako Georgeove pesme do ovog albuma nisu dobre (iako je Harrison do tada već napisao “Taxmana” i “While My Guitar Gently Weeps”), na što mu George odgovara: “To je stvar ukusa. Ljudima su se sviđale moje pesme”. John odgovara Paulu da se nikome u grupi nije svidela ni njegova “Maxwell’s Silver Hammer” i da bi bilo bolje da takve pjesme ubuduće daje drugim izvođačima, poput Mary Hopkin.

“Snimio sam je jer mi se svidela”, odgovara Paul.

Priča o napetostima i raspadu Bitlsa deo je predstave “Hornsey Road” u kojoj Lewisohn koristi audio i video snimke, fotografije i nove mikseve pesama kako bi ispričao priču o snimanju albuma Abbey Road. Posljednji album tokom godina stekao je kultni status i postao opšte mjesto pop kulture. Zebra koja se nalazi na omotu danas je turistička atrakcija koja okuplja fanove iz svih dijelova sveta.

“To je priča o ljudima, umetnosti, osobama oko njih, životima koje su vodili i raspadu”, govori Lewisohn, čovek kojem se trebate obratiti ako vas zanima bilo što vezano za legendarnu četvorku.

Bitlsi

Povezane vesti – Neobjavljen snimak Bitlsa pred TV nastup

Postoji još jedna snimka, a ovog se puta tiče sastanka s Allenom Kleinom, njujorškim veteranom muzičke industrije kojeg je pozvao John da sredi probleme vezane za izdavačka prava koja su prodata bez znanja članove grupe. Snimak je nastao u studiju Olympic u trenutku kada bend odlučuje o Kleinovom angažmanu. Jedini koji se tome protivio bio je Paul McCartney, a to je ujedno bila i prva odluka benda koja nije bila jednoglasna.

“Bio je to prvi znak raspada i nakon toga nije bilo isto. Ringo i George su odlučili učiniti ono što i John, a ja sam se trudio spasiti našu budućnost”, govori Paul.

bitlsi

Povezane vesti – “HELP!” Šta su Bitlsi, pre pola veka, radili baš na današnji dan…?

Razilaženja u stavovima postojala su kao i u svakom bendu, ali Lewisohn tvrdi da 1969. nije bila presudna godina u kojoj se članovi nisu podnosili i jedva da su komunicirali: “Bili su u pozitivnom razdoblju. Imali su tu neverovatnu veštinu da svoje međusobne probleme ostave pred vratima studija. Ne potpuno, ali zamalo”.

Štoviše, posljednji album nije u potpunosti nastao u studiju EMI na , već i u studijima Olympic i Trident.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar