DŽON MALKOVIČ STIŽE NA FEST: Glumcu će biti uručeno priznanje “Beogradski pobednik”

DŽON MALKOVIČ STIŽE NA FEST: Glumcu će biti uručeno priznanje “Beogradski pobednik”

EPA-EFE/ETTORE FERRARI


Čuveni holivudski glumac Džon Malkovič biće počasni gost 48. Festa tokom kojeg će mu biti uručeno priznanje “Beogradski pobednik” za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Prilikom gostovanja u Beogradu ovaj svestrani umetnik takođe će upriličiti i resital uz muzičku pratnju.

Karijeru je započeo u pozorištu kao glumac, a potom i kao režiser. Brodvejski debi ostvario je u predstavi “Smrt trgovačkog putnika”, a ta uloga donela mu je nagradu Emi kada je predstava ekranizovana. Njegov filmski debi bio je više nego uspešan – uloga u filmu “Mesta u srcu” donela mu je prvu nominaciju za Oskara.

Nizale su se zapažene uloge u filmovima “Carstvo sunca” Stivena Spilberga, “Staklena menažerija” Pola Njumana, Bertolučijev “Čaj u Sahari”.

Pročitajte još: Tejlor Svift nastupa na Glastonberiju

Uloga okrutnog Vikonta u filmu “Opasne veze” Stivena Frirsa donela mu je popularnost i pažnju šire javnosti, a uloga psihotičnog ubice u filmu “Na vatrenoj liniji” donela mu je drugu nominaciju za Oskara, kao i nominaciju za Zlatni globus.

Da poseduje odličan smisao za humor Malkovič je pokazao kada je prihvatio ulogu u kultnom filmu “Biti Džon Malkovič” u kome glumi samog sebe.

Scenarista Čarli Kaufman izjavio je da je scenario od početka bio zamišljen isključivo sa Malkovičem u glavnoj ulozi, zbog specifične enigmatične energije koju ovaj glumac poseduje.

I zaista, Malkovič se proslavio svojom jedinstvenom pojavom i očaravajućom glumačkom izvedbom, najčešće u ulogama negativaca ledenog pogleda.

Ipak, nije zaobilazio ni komedije, pa će tako ostati zapamćen i po ulogama u akcionoj komediji “RED” i filmu “Spaliti posle čitanja” braće Koen.

Iako je tokom bogate karijere ostvario preko 70 uloga, Malkovič je i dalje snima, a nedavno smo ga gledali u Netfliksovim hitovima “Bird box” i “Velvet bužsaw”.

Osim što glumi i režira, Malkovič je producirao nekoliko nezavisnih filmova koji su vremenom postali kultni hitovi – između ostalog “Džuno” i “Ghost world”.

Napisao je i scenario za kratki film “100 godina” koji je režirao Roberto Rodrigez, a koji je zatim zapečaćen i planirano je da bude prikazan 18. novembra 2115. godine.

Osim filmom Malkovič se bavi muzikom i modnim dizajnom.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar