Scena
22.11.2022. 04:05
R. E.

Samo 17 dobitnika

EGOT - prestižna nagrada za koju, možda, niste čuli

nagrada
Izvor: Shutterstock

EGOT je titula koja se smatra možda i najvećim priznanjem za jednog umetnika, a dodeljuje se pojedincima koji su tokom karijere uspeli da osvoje nagrade "Emi", "Gremi", "Oskar" i "Toni". EGOT je akronim prvih slova ove četiri nagrade.

Nije čudno što mnogi umetnici maštaju o ovom priznanju, jer ono znači da su uspeli da budu među najboljima u četiri oblasti - televizija ("Emi"), muzika ("Gremi"), gluma ("Oskar") i pozorište ("Toni").

Do sada je je EGOT dobilo ukupno 17 umetnika, od kojih su nama najpoznatiji Odri Hepbern, Vupi Goldberg, Barbra Strajsend, Lajza Mineli, Hari Belafonte, Džon Ledžend...

Glumica Vajola Dejvis bi mogla da postane 18. osoba kojoj će biti dodeljeno ovo prestižno priznanje, jer je nedavno nominovana za "Gremi" nagradu za naraciju audio knjige. Inače, Odri Hepbern je takođe dobila "Gremi" za naraciju knjige, a ne za muziku.

Vajola Dejvis je već ušla u istoriju kao prva afroamerikanka koja je dobila tri važne glumačke nagrade, "Oskar" za ulogu u filmu "Ograde", "Emi" za TV seriju "Kako se izvuđi sa ubistvom" i "Toni", tačnije dva - jedan za ulogu u drami "Kralj Hedli Drugi", a drugi za ulogu u pozorišnoj verziji "Ograda".

Vajola Dejvis 21.11.2022.
Izvor: EPA / CLEMENS BILAN

Glumica je nominovana za "Gremi" za svoj rad na audio verziji njene autobiografije. Dodela nagrada je zakazana za 6. februar 2023, tako da ćemo tada saznati da li će svet uskoro imati 18 EGOT dobitnika.

Inače, u svetu glume veoma je cenjeno i priznanje ESOT, koje znači da je umetnik osvojio "Emi", "SAG" (Nagrada udruženja filmskih glumaca), "Oskar" i "Toni".

U ekskluzivnom klubu dobitnika ovog priznanja nalazi se samo 12 glumaca i glumica - Rita Moreno, Odri Hepbern, Megi Smit, Vanesa Redgrejv, Al Paćino, Džeremi Ajrons, Džefri Raš, Kristofer Plamer, Franses Mekdormand, Helen Miren, Džesika Lang i Vajola Dejvis, piše "Backstage".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ko je omiljena glumica Breda Pita
Bred Pit

"Najlepša u Holivudu"

06.11.2022. 12:19

Ko je omiljena glumica Breda Pita

Tokom svoje impresivne filmske karijere, Bred Pit je sarađivao sa nekim od najlepših glumica u Holivudu, od Džulije Roberts do Anđeline Žoli. Međutim, kako je i glumac sam rekao, one se ne mogu porediti sa njegovom omiljenom glumicom svih vremena, koju smatra "najlepšom ženom" u šou biznisu.
Close
Vremenska prognoza
fog
1°C
10.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve