Scena
22.06.2022. 12:05
R.E.

Meril Strip

Mama glume slavi rođendan (FOTO)

Merli Strip
Izvor: DPA / ANGELIKA WARMUTH

Estetski aduti nikada nisu bili karta na koju je igrala. Publiku i filmske kritičare je tokom cele karijere osvajala talentom, posvećenošću i jedinstvenošću. Zbog toga je Meril Strip danas jedna od najvećih i najpoznatijih glumica u istoriji filma.

Meri Luiz Strip je rođena je 22. juna 1949. godine u Nju Džerziju. 

Nakon završetka verske škole, upisuje koledž, odsek gluma, koji i završava 1971. godine. Odmah nakon diplomiranja ona upisuje magistraturu, odsek umestnost na jednom od najprestižnijih Univerziteta "Jejlu".

Uloga kojom je oduševila filmske kritičare bila je u filmu "Lovac na Jelene". Nominovana je za nagradu "BAFTA", "Zlatni globus" i "Oskar" u kategoriji najbolja sporedna uloga. Osamdesetih njena glumačka karijera raste da bi sredinom devedesetih dostigla svoj vrhunac. Holivudska diva Beti Dejvis nije krila oduševljenje za Meril, pa se tako čak i usudila da napiše pismo u kojem je pohvalila glumicu predviđajući joj blistavu budućnost.

Do danas je za "Oskara" nominovana čak 21. put, a prestižnu nagradu je osvojila tri puta i to za uloge u filmovima "Kramer protiv Kramera" (1979), "Sofijin izbor" (1982) i "Čelična dama" (2011).

Uloga Margaret Tačer u biografskoj drami "Čelična dama" (2011) donela je Meril njenog trećeg Oskara. Honorar od milion dolara za ovaj angažman, međutim, ona nije želela da zadrži, već ga je donirala Istorijskom muzeju u Vašingtonu s željom da ova institucija posveti veću pažnju dostignućima žena kroz istoriju.

Po broju nominacija odavno je postala rekorder, ostaviviši iza sebe Ketrin Hepbern i Džeka Nikolsona, koji su nominovani po 12 puta, kao i Bet Dejvis i Lorensa Olivijea.

Nikada nije krila da je veliki fan Leonarda Di Kaprija, kao ni to da joj, od svih glumaca sa kojima je sarađivala, najviše odgovara rad sa Robertom De Nirom. 

Komandante

Če Gevara

Če Gevara

Če Gevara

14.06.2022. 07:05

Komandante

U novembru 2014. godine Barak Obama ju je nagradio predsedničkom medaljom slobode.

Spisak filmova po kojima ćemo je pamtiti je predugačak... Ostaje nam samo da se nadamo da ćemo je još dugo gledati na velikom platnu.  

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Ko, bre, da se skida go?!"
maratonci, seka sablić, bora todorović

Rođendani

13.06.2022. 16:04

"Ko, bre, da se skida go?!"

Čuvena glumica i jedna od najboljih srpskih komičarki, Jelisaveta Seka Sablić danas slavi 80. rođendan.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
04.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve