Scena
04.10.2022. 22:15
Beta

Izložbe, koncerti...

Evropska prestonice kulture: Šta ćemo sve moći da vidimo u finalu programa

Novi Sad
Izvor: Shutterstock

Veliko finale programa Novog Sada kao Evropske prestonice kulture (EPK) počeće 7. oktobra i trajaće do 27. novembra, u okviru programa pod nazivom "Druga? Evropa", saopštila je Fondacija Novi Sad - EPK.

"Veliko finale će pokrenuti pitanja dominantnih vrednosti u evropskoj kulturi i umetnosti i otkriti drugačije, alternativne, marginalizovane, manjinske i buntovne izraze", navodi se u saopštenju.

Više od 430 umetnika iz 38 zemalja biće deo "Druge? Evrope".

Posebna pažnja biće posvećena stvaralaštvu marginalizovanih grupa, piše u saopštenju.

"Drugu? Evropu" otvoriće koncert perkusionistikinje Evelin Gleni i nastup bečkog "Black Page Orchestra".

Istoga dana, 7. oktobra, biće otvorena izložba "Uroš Predić za sve" u Galeriji Matice sprske, a partneri su  Umetničko-istorijski muzej u Beču i Tifološki muzej u Zagrebu.

"Izložba će biti prilagođena osobama sa oštećenjem vida putem trodimenzionalnih modela slika sa audio-opisima na izložbi. Takođe, izložbu prati katalog na Brajevom pismu, kao i audio-zapis teksta kataloga", naveli su iz Fondacije Novi Sad - EPK.

"Druga? Evropa" će jedan segment posvetiti i stripu, tako da će se u Novom Sadu okupiti strip crtači, od 21. do 30. oktobra.

"Strip će biti vizuelni jezik izložbe posvećene sekundarnim skupljačima otpada i najsiromašnijem sloju našeg društva, a njihove priče predstaviće strip umetnici iz Ljubljane, Praga, Amsterdama, Pančeva i Novog Sada", navodi se u saopštenju.

Pozorišna adaptacija prve strip heroine Cat Claw, domaćeg autora Baneta Kerca, a u režiji holandskog reditelja Majkla Helmerhorsta, biće izvedena u Pozorištu mladih.

Romski umetnici i umetnice, među kojima Zoran Tairović, Sead Kazandžiju, zatim Nihad Nino Pušija i britanska umetnica Delaine La Bas, pod kustoskim vođenjem Vladana Jeremića, pozvani su da predstave svoj rad kroz izložbu "Sa druge strane slike", dok će mladi Romi izvesti mjuzikl "Moj glas putuje".

U okviru programa "Druga? Evropa" biće priređen i omaž konceptualnom umetniku Mitru Subotiću Subi, kroz izložbu "Suba soba", i koncert brazilske pevačice Céu, dobitnice tri Latino Gremija, koja je nominovana i za Gremi u kategoriji svetske muzike.

Biće održan i World music festival, na kojem će između ostalih nastupiti duo iz Irana i Turske Kayhan Kalhor i Erdal Erzincan, kao i sastav Bab L’ Bluz.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zanimljiva izložba u Novom Sadu
Novi Sad

Rimska Galerija Borgez

07.09.2022. 23:30

Zanimljiva izložba u Novom Sadu

Izložba ''Basanova Godišnja doba iz rimske Galerije Borgeze u Novom Sadu" otvorena je u Zbirci strane umetnosti Muzeja grada Novog Sada, a publika može da pogleda tri slike - Proleće, Jesen i Pastoralna scena.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
28.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve