Scena
07.09.2022. 23:30
Beta

Rimska Galerija Borgez

Zanimljiva izložba u Novom Sadu

Novi Sad
Izvor: Shutterstock

Izložba ''Basanova Godišnja doba iz rimske Galerije Borgeze u Novom Sadu" otvorena je u Zbirci strane umetnosti Muzeja grada Novog Sada, a publika može da pogleda tri slike - Proleće, Jesen i Pastoralna scena.

Reč je o slikama Jakopa dal Pontea, zvanog Jakopo Basano, slikara iz 16. veka iz Veneta.

Posetioci će moći da vide i sliku Hrist u kući Levijevoj, koja dolazi iz radionice porodice Basano i čuva se u Muzeju grada Novog Sada.

"Veoma mi je drago što će ova fantastična dela iz 16. veka biti predstavljena u Novom Sadu. Kao aktuelna Evropska prestonica kulture, naš grad ima veoma bogat i dinamičan kulturni život, sa značajnim međunarodnim učešćem. Zadovoljstvo je što je Muzej grada ostvario ovako lepu saradnju sa Galerijom Borgeze i sa Italijanskim institutom za kulturu i što veoma reprezentativno radi kao gradska ustanova kulture", rekao je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.
 

Tri slike iz Galerije Borgeze u Rimu – jednog od najznačajnijih svetskih muzeja, koje se pripisuju Jakopu Basanu (oko 1510–1592), značajni su primeri najuspešnijeg stvaralaštva slikara iz porodice Dal Ponte, zvanih Basanovi po imenu grada iz kojeg potiču.

Ova tri dela iz Galerije Borgeze, vezana za prikaz godišnjih doba, važno su svedočanstvo Basanovog stvaralaštva iz perioda sedamdesetih godina 16. veka, kada je ono doživelo najveću ekspanziju.

Pripadaju široj kategoriji biblijsko-pastoralnih i seoskih slika koje je ovaj slikar stvarao tokom te decenije.

Izložba će biti otvorena do 30. oktobra.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
05.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve