Scena
05.02.2023. 02:10
Mihailo Paunović

Popularno

Gledali smo nov Netflix film "Athena“

1
Izvor: EPA / Mohammed Badra

Nakon što je neko vreme proveo na spisku – obavezno pogledati – film „Athena“ je konačno došao na red i nije razočarao, već se munjevito preselio na spisak – preporučiti.

Da bi se bolje razumelo poslednje filmsko ostvarenje Romana Gavrasa, kome je na scenariju pomogao Lađ Li („Les Miserables“), neophodno je napraviti paralelu sa filmskom lektirom „La Haine“ (Mržnja), na koju, makar kada je reč o atmosferi koja isijava, neodoljivo podseća.

Kada se pre više od 25 godina pojavio film „La Haine“ nije mu trebalo mnogo vremena da stekne kultni status. I ne samo to. Film je brzo stekao ne tako malu bazu fanova u Srbiji, ali i u drugim krajevima sveta u kojima se decenijama neguju i zalivaju posebna osećanja prema siromaštvu, nedostatku perspektive i besu. U kojima se mržnja razume.

Sa filmom „Athena“ mržnja nije promenila oblik, već se stopila u savremene okolnosti.

Film „Athena“ je francuska akciona drama koja vam, od prvog kadra, neće dozvoliti da trepnete. To je pre svega zasluga tehničkog i estetskog spektakla koji dominira filmom.

Početna scena je pravo remek-delo, a način na koji se kamera bez teškoća kreće kroz obilje akcije, nateraće vas da se zapitate kako je tako nešto uopšte snimljeno. Lovićete montažerske trikove, ali ćete brzo shvatiti da im obično oko nije doraslo. Većina scena predstavljena je kao duži, neprekidni snimak, i to je ono što ovaj film čini neodoljivim za gledanje.

Okidač za celokupnu radnju filma je ubistvo Idira, dečaka alžirskog porekla. Sumnja se da iza ubistva stoje policajci ili grupa momaka obučena u policijske uniforme. Kroz prizmu ove priče upoznajemo trojicu njegove braće koji žive u naselju Athena.

Sva trojica simbolično predstavljaju članove francuskog društva koje često nije pravično prema migrantskoj zajednici. Abdel (Dali Bensalah) je odlikovani vojni heroj, Moktar (Uasini Embarek) – gangster, a Karim (Sami Slimane) tipičan primer momka iz kraja koji ključa od besa zbog rasističkog ubistva brata. Karim je ujedno i simbol nagomilane frustracije i nezadovoljstva koji godinama samo rastu među pripadnicima manjina u Francuskoj, ali i drugim krajevima sveta.

Naselje Athena je možda izmišljeno, ali u prenesenom značenju ono predstavlja bure baruta koje samo čeka da eksplodira kako u Francuskoj tako i u Americi, Nemačkoj, i drugim krajevima sveta gde manjine odavno nisu manjine.

Ime koje je izabrano za naselje takođe nije slučajno. Ono predstavlja odjek klasike i tera nas da na film „Athena“ gledamo kao na antičku tragediju koja je ogrnuta plaštom modernog vremena koje potresaju rasni nemiri.

Film je podeljen u činove, a u liku Abdela možemo da prepoznamo osnovne elemente tragedije – stradanje junaka, njegov sukob sa samim sobom, svojim idealima, sa društvom i državom…

U filmu nema mnogo prostora za razvoj likova i njihovih priča. Ali se čini da nije ni potrebno jer je simbolika jasno izražena. Glavni utisak filma, pored estetike, jeste da je ovo scenario koji će zadesiti Francusku za koju deceniju… Možda čak i koju godinu. Film je u osnovi predskazanje, ali i opomena šta sledi ukoliko se nešto ne promeni.

Ovo je film o rasizmu, nasilju i nepravdi. „Athena“ simbolično predstavlja nastavak filma „La Haine“. Čini se da autori od ovog poređenja ni ne beže, već svesno koriste sličnosti da bi kroz jasne razlike poslali još snažniju poruku. U filmu „Athena“ nema humora. Ljutnja, bol i mržnja dominiraju svakim kadrom. Problemi su isti, ali je mržnja drugačija. Promenila je oblik. Ona je pojačana, svakim danom raste i sve ju je teže kontrolisati.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Suosnivač Netflix-a podneo ostavku
Netflix

Prepustio mesto direktora

21.01.2023. 12:28

Suosnivač Netflix-a podneo ostavku

Suosnivač Netflix-a, Rid Hejstings, povlači se sa funkcije izvršnog direktora kompanije i svoje mesto prepušta dugogodišnjem partneru, suosnivaču ove popularne striming platforme, Tedu Sarandosu i šefu Grefu Petersu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
35°C
19.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve