Scena
06.12.2021. 23:40
Tanjug

Srdan Golubović

Film "Otac" osvaja publiku u Nemačkoj

Filmovi
Izvor: Shutterstock

Srpski film “Otac” Srdana Golubovića od 2. decembra se nalazi u redovnoj distribuciji širom Nemačke, gde je veoma brzo osvojio publiku i pre svega stručnu javnost koja je zapisala samo pozitivne kritike.

Nagrađivana socijalna drama prema istinitom događaju prikazuje se u 23 grada Nemačke: Berlin (u 4 bioskopa), Bremen, Dizeldorf, Esen, Frankfurt, Flenzburg, Drezden, Lajpcig, Kil, Nirnberg, Hamburg, Minster, Hanover, Potsdam, Getingen, Lineburg, Kalsrue, Štutgart, Minhen (dva bioskopa), Iterzen, Regensburg, Kviksborn i Vupertal.

Svetsku premijeru "Otac" je imao upravo u Nemačkoj početkom 2020, na jednom od tri najveća festivala - Berlinale, gde je bio prikazan u programu "Panorama".

Nakon Filmskog festivala u Berlinu, drama “Otac” je sprsku premijeru imala na FEST-u 2020.

"Čovek koji ne želi da bude heroj ni revolucionar, već samo tvrdi svoje pravo da bude otac - Dirljivo", glasi jedna od kritika nemačkih medija - RND.

“Berlinske novine” smatraju da je "Otac" - "Film velike autentičnosti koji vezuje gledaoca", a "Južnonemačke novine" su napisale samo kratko - "Izvanredno".

Magazin “TV igrani film” zapisao je takođe kratko "Vredi videti", što važi i za list “Hrimson” koji je bio jasan sa pohvaloom - "Film meseca".

"Reč heroj se redefiniše" smatra “Drezdenski bioskopski kalendar” nakon gledanja filma, dok je reči "Duboko human i iskren film" zapisao “RESING”.

Film je dobijao pozitivne kritike od mnogih, pa se tako između ostalog navodi: “Impresivan film”, "Delo filmske umetnosti", “Remek delo - 4 zvezdice”, "Dirljiv komad o ljudskom junaku”, da bi stručnjaci iz filmske umetnosti napisali i zaista velike reči: "Ova drama dolazi sa vansvetskom težinom”, a primetili su i da "Film poziva na moralnu obnovu Srbije - impresivno!".

Jedna od efektnih rečenica koje opisuju i hvale film u nemačkim medijima glasi: „Činjenica da je ovaj film osvojio toliko nagrada je neverovatno važno, jer ovde mi, kao gledaoci, nailazimo na Evropu o kojoj iskreno ne znamo ništa”.

Psihološka i socijalna drama govori o čoveku kome je Centar za socijalni rad oduzeo dvoje dece, nakon što je njihova majka pokušala da se javno zapali.

Filmovi
Izvor: Shutterstock

Anti-junak pokušava da vrati decu tako što prelazi jako dugačak put peške do Beograda i na tim odlascima u očima javnosti i naroda, sasvim neplanirano, postaje heroj.

Glavnu ulogu impresivno je odigrao hrvatski glumac Goran Bogdan, dok ostale role tumače Boris Isaković, Milica Janevski, i u kraćim epizodama - Milan Marić, Jovo Maksić, Ljubomir Bandović, Nikola Rakočević, Nada Šargin, Marko Nikolić, Slaviša Čurović i drugi.

Film je osvojio mnoge nagrade na svetskim festivalima, kao što je i u Puli - Goran Bogdan kao najbolji glumac, a realizovan je u koprodukciji više zemalja - Srbije, Francuske, Nemačke, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Hrvatske.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Otac ponovo sa svojim ćerkama: Ðorđu Joksimoviću vraćena deca
dete, deca ruka, otac

Kragujevac

21.10.2021. 13:25

Otac ponovo sa svojim ćerkama: Ðorđu Joksimoviću vraćena deca

Ðorđe Joksimović, kojem su 2015. godine oduzete tri maloletne ćerke, a on pet puta pešačio iz Kragujevca do Beograda kako bi apelovao na nadležne da mu decu vrate, konačno je sa svojim ćerkama.
Close
Vremenska prognoza
light rain
17°C
02.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve