Scena
06.07.2021. 14:32
R.E.

Život pun prepreka

Frida Kalo: Autoportreti u samoći

Frida Kalo
Izvor: Shutterstock

Najpoznatija meksička umetnica Frida Kalo rođena je 6. Jula 1907. godine u Meksiko Sitiju. Bez obzira na poteškoće i zdravstvene probleme koji su je pratili čitavog života, Frida Kalo je uspela da ostane upamćena kao moćna žena ogromnnog talenta.

Sa samo osamnaest godina Frida je doživela saobraćajnu nezgodu u kojoj je zadobila teške telesne povrede. Dok je bila vezana za bolnički krevet, počela je da slika. Roditelji su joj obezbedili materijale i opremu za slikanje, kao i jedno ogledalo, pomoću kojeg je slikala autoportrete.

Frida Kalo
Izvor: Shutterstock

Od ukupno 143 slike koje je ostavila iza sebe 55 su autoportreti, koji često inkorporiraju elemente koji predstavljeju fizičke povrede kao i psihička stanja. Frida je jednom prilikom izjavila: "Slikam sebe, jer sam tako često sama i sebe znam bolje od bilo koga drugog."

Nikada nije definisala svoj umetnički stil, ali se u njenim radovima video uticaj realizma i nadrealizma. Andre Breton, jedan od najuticajnijih nadrealista joj je ukazao na to da je njen stil izuzetno blizak njigovom. Tom prilikom je rekla da svoje radove nikada nije doživljavala kao nadrealne, ali da ih je uvek doživljavala kao najbolje oličenje sebe i svojih osećanja.

Frida je za života imala dobru reputaciju, ali su je uglavnom znali kao ženu Dijega Rivijere, poznatog meksičkog slikara. Tek nakon njene smrti, sedamdesetih godina prošlog veka, njena dela su doživela popularnost kakvu i danas imaju. Kuća u kojoj je živela pretvorena je u muzej koji svake godine privlači ogroman broj obožavalaca njene umetnosti. Frida je postala simbol feminizma i slobode širom sveta.

Frida Kalo
Izvor: ANSA / TINO ROMANO
Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
-4°C
09.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve