VEČITI PANKER U TELU REDITELJA: Top lista filmova Džimi Džarmuša

VEČITI PANKER U TELU REDITELJA: Top lista filmova Džimi Džarmuša

Shutterstock


Autentičan, često kritikovan kao minimalistički reditelj, Džimi Džarmuš, večiti panker, svojim prepoznatljivim stilom sjedinjavanja muzike, kadra i likova, pronašao je svoje mesto među besmrtnima.

“Ljudska mašta je jedna od najleših stvari koje imamo, ona je i velika intelektualna stimulacija, “život na zemlji, nebo, svemir i šta ćeš više”, citat je američkog nezavisnog reditelja, scenarista, glumaca, producenta, urednika i kompozitora koji ga možda i najbolje opisuje.

Kroz njegove filmove prodefilovala su velika glumačka imena poput Toma Vejtsa, Vinone Rajder, Džoni Depa, Igija Popa, Roberta Beninjija, Džoa Stramera… I mnogih drugih.

 Iza sebe ima 19 režiranih filmova, 15 napisanih scenarija i 16 odigranih uloga, a u nastavku vam izdvajamo neke on najpopularnijih filmova kultnog reditelja.

Stalno gluvarenje

“Stalno gluvarenje” (Permanent Vacation, 1980)

Džim Džarmuš debitovao je ovom pričom o problematičnom mladiću koji pokušava da nađe smisao života.

Ali, mladić je kome je majka u mentalnoj instituciji, a otac nestao bez traga, ne može da spava, zbog čega često sanja na javi. Nakon uznemiravajućeg susreta sa svojom devojkom i frustrirajuće posete majci, Ali tumara po čudnovato pustom Njujorku, upoznajući ljude koji će mu možda otvoriti mogućnost bekstva od svega.

Cudnije od raja

“Čudnije od Raja” (Stranger Than Paradise 1984)

Džarmušev drugi film nakon “Permanent Vacation”, snimljen nakon što je završio filmsku školu u Njujurku. Za vreme u kojem je snimljen, i pored skromnog budžeta za današnje standarde, film predstavlja jedan od najuticajnijih i najbitnijih filmova ikada, film koji je pokrenuo talas nezavisne kinematografije pred kraj 80-ih i početkom 90-ih.

Povezane vesti – 50 GODINA KASNIJE: Objavljene dosad nepoznate fotografije sa Vudstoka

Vili je njujorški kockar, čija rođaka Eva dolazi u Ameriku. Iako Vil nije baš oduševljen ovom posetom, ipak odlučuje da je upozna sa svim blagodetima, ali i sitnim porocima američkog života.

Mrtav čovek

“Mrtav čovek” (Dead Man, 1995) 

Klutni film ne spada u one klasične vesterne iz četrdesetih i pedesetih, koji su bili isljučivo zasnovani na rasizmu i nasilju. Za razliku od njih “Mrtav čovek” je ipak pripadnik onih koji uspevaju da iskoriste atmosferu i okolnosti koje ovaj žanr nudi, teme iz okoline kao što su konflikti između časti i zakona, života i smrti.

Povezane vesti – DUŠAN MILIĆ: Moj film se bavi strahom među Srbima na Kosovu

Radnja filma se vrti oko Vilijama Blejka, čoveka koji u nizu nesretnih slučajeva gubi svu svoju imovinu i ubija čoveka, bivajući tražen i progonjem, on se upušta u putovanje sa jednim Indijancem po imenu “Niko”, krenuvši zajedno u avanturu puno surealnih i bizarnih momenata. Njihova avantura biče mnogo više od običnog putovanja.

“Noć na Zemlji” (Night on Earth, 1991)

Još jedan uspešan film Džima Džarmuša,  koji u svom prepoznatljivom stilu pruža fantastičan spektar humora i drame  isključivo posredstvom konverzacije.

 Omnibus sačinjen od pet priča koje se dešavaju istovremeno, ali u različitim vremenskim zonama i kontinentima. U Los Anđelesu sumrak polako smenjuje dan, u Njujorku, Parizu i Rimu noć postaje sve duža, dok u Helsinkiju već bledi pred dolaskom zore.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar